Riccardo Spagni: “Bitcoin'deki eğilim değişiyor.”
Riccardo Spagni: “Bitcoin'deki eğilim değişiyor.”

Bitcoin madenciliği enerji tüketimiyle gündemde: Ama Bitcoin ödeme yapmaya değer bir fiyat sunuyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin geçtiğimiz günlerde on yaşına girdi. O zamanlar, devrimci yönünü kanıtladı çünkü ödemeleri doğrulamak için modern para kurumlarının ihtiyacını göz ardı ediyor. Bunun yerine Bitcoin, kimlik ve özgünlüğü kanıtlamak için kriptografik tekniklere dayanır. Ancak, bu yeniliğin tamamı için ödenecek fiyat, Bitcoin madenciliği tarafından oluşturulan yüksek bir karbon ayak izi.

Bitcoin madenciliği nedir?

Bu madencilik sürecinin temeli, Proof of Work’ü gerçekleştiren, geçerlilik sağlayıcıları olarak anılan, eşler arası bir bilgisayar ağı. Özünde bu, bir Blockchain olarak bilinen bir kamu varlık defterine kaydedilen işlem bloklarını kanıtlayan hesaplamalı-yoğun kriptografik bulmacaları çözen bilgisayarları içerir. Bu defter, tüm bilgisayarlarda herkes tarafından görülebilir ve bu da sistemin güvenilmez bir katılımcı ağında mutabakata varmasına yardımcı olur.

Validators, madenciler olarak adlandırılır çünkü bilgisayar ya da node, bu bloklardan birini başarıyla onaylayan madenciyi Bitcoin ile ödüllendirilir. Böylece madencilik, Bitcoin’in ağına yeni paraların eklediği süreçtir. Ancak bu süreçler çok büyük miktarda güç tüketiyor.

Enerji tüketimindeki artış

2016 yılında yayınlanan bir makalede,  Bitcoin madenciliğinin yıllık 3,38 TeraWatt saatinde (TWh) enerji tüketimi yaptığı belirtiliyor. Son tahminler, para biriminin yıllık tüketiminin katlanarak artmakta olduğunu gösteriyor ve şu anda inanılmaz bir 55TWh değerine ulaşıyor.

Doğada sürdürülebilirlik konusundaki yeni bir makalede ise kripto para madenciliğinin enerji maliyetlerinin madeni madenciliğinin maliyetini aştığını gösteriyor. Üstelik bu makalede, Bitcoin’in 2018’in ilk yarısında 3m ve 13m metrik ton CO2 arasında yaydığı tahmin ediliyor. Hawaii’deki bir ekip bile, Bitcoin’in benimsenmesi çalışmalarının artmaya devam etmesi halinde birkaç yıl içinde bu tür emisyonların küresel ısınmaya yol açabileceğini düşünüyor.

Bununla birlikte, hem Doğa’daki hem de Hawaii’deki ekip, enerji üretimi araçları hakkında varsayımlarda bulunuyor. Umut, büyük ölçekli yenilenebilir enerjiye yönelik böyle bir değişimin gerçekleşmesi ve böylece bu makalelerde yapılan varsayımların geçersiz kılınması.

Bitcoin’in Proof of Work algoritmasının etkili olduğu kanıtlandı

Bununla birlikte, Bitcoin’in enerji tüketimi ile ilgili endişeler devam ediyor, bu nedenle başka bir kripto para birimi olan Ethereum,  Proof of Stake olarak bilinen daha enerji verimli bir fikir birliği araştırıyor. Bu yöntem Proof of Work’ten farklı çünkü madenciler bu şebekede işlemlerini kanıtlamak için ekonomik paylarını kullanırlar ve bu nedenle enerji yoğun hesaplamaları yapmazlar.

Bu da bazı komplikasyonları beraberinde getiriyor ve en azından, bu ağdaki insanların dürüst davranmalarını sağlıyor. Ethereum’un önerdiği çözüm, Blockchain’in iki versiyonu üzerinde eş zamanlı olarak blok üretilmesi için madencilerin cezalandırılması gibi önlemlerle yaptırımlar getirmek. Sonuçta, bu bloklardan sadece biri geçerli. Bitcoin Proof of Work’ü, bu gibi problemleri örtük olarak üstlenir çünkü madencilerin işlemlerini kanıtlamak için enerji harcaması gerektiğinden, doğal cezalar içerir.

Ekonomik oyun teorisinde, bir sistem dengelendiğinde Nash Dengesi’ne ulaşıldığı söylenir. Çünkü hiç kimse istikrarlı durumu üreten stratejiden birisini değiştirerek kazanamaz. Bitcoin ödülleri, madencilere ancak blokları geçerli Bitcoin Blockchain’i oluşturmaya yardım ettiğinde, en kârlı sonuç veya Nash Dengesi, her bir madenci için çoğunluk ile uzlaşma içinde hareket etmeleri için verilir. Sonuç olarak, aşırı enerji tüketimine rağmen, Bitcoin’in Proof of Work algoritmasının etkili olduğu kanıtlandı.

Ödemeye değer bir fiyat mı?

Özünde, bu makale Blockchain’lerin kapitalizmin hiyerarşileri için bir çürütücü olup olmadığına bakılıyor. Eğer Bitcoin kapitalist tüketime dayanmayan bir örgütlenme tarzını destekliyorsa, bu dolaylı olarak toplumun enerji kullanımını azaltabilir ve çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir mi? Sonuçta, son düşünün endişe verici WWF raporu tüm kapitalizmi suçladı. Bu nedenle alternatiflere ihtiyacımız var.

Belki de o zaman, Bitcoin’in devrimci teklifi, kapitalizme alternatif olarak, enerji kullanımının bedel ödemeye değer olduğu anlamına mı geliyor? Bitcoin madenciliği, iklim değişikliğinin ardındaki birincil itici güç olmadığından, bu argüman, toplumun diğer alanlarında tüketimi azaltıyorsa, bir miktar ağırlık taşıyor. Ancak, o zaman bile, çevresel bozulmanın aciliyeti göz önüne alındığında, çok fazla ısınan CO2 yaratacak şekilde enerji üretmeye devam edersek, bu argüman yetersiz bir teselli sağlayabilir.

Belki de Ethereum’un Proof of Stake’i gibi alternatif konsensüs programları çözümün bir kısmını sağlar. Ancak, Bitcoin olsun ya da olmasın, eğer insan iklim felaketinden kaçınacaksa, acil eylemde bulunmalı ve temiz, sürdürülebilir enerji üreten çözümler bulmalıyız. Bunu yaparsak, insanlık yarar sağlayacak ve bir yan ürün olarak Bitcoin hep aramızda olacak.

Fin24

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin