roubini
Bitcoin karşıtı Roubini JP Morgan'ın kripto parasına da kayıtsız kalmadı

Bitcoin karşıtı Roubini JP Morgan’ın kripto parasına da kayıtsız kalmadı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Nouriel Roubini ’nin kripto paralara karşı olan tavrı tüm piyasa tarafından biliniyor. Dünyaca ünlü ekonomist, ABD senatörleri öncesinde tüm dolandırıcılığın hedefi olarak Bitcoin’i göstermişti. Ana akım medyada da kripto karşıtı pek çok yazı paylaşıyor. Yüksek sermayeli kripto paraların fiyatları sert bir düşüş yaşadığında da Dr. Doom lakaplı Roubini’nin yine sahneye çıkarak eleştirilerini sıralıyordu. Kısacası Dr.Doom’un kripto para karşıtı ekonomistlerin başını çekiyor diyebiliriz.

Perşembe günü Amerika’nın çokuluslu bankası, müşterileri arasındaki işlemleri anında halledebilecek bir XRP benzeri dijital token olan “JPM Coin”i geliştirdiklerini duyurdu. Coin, büyük kripto para projelerine güç sağlayan dijital muhasebe teknolojisi Blockchain’i kullandığından, medya, JPM Coin’i ‘kripto para’ olarak adlandırmaya başladı.

Roubini aynı fikirde değil

JPM Coin açıklamasından sonra yayınlanan sıkça sorulan sorular bölümünde,  JP Morgan yeni varlığı bir stabil coin olarak açıkladı. Yani bankanın elinde tuttuğu fiat para birimi ile bire bir ödenebilir cinsten olacağını açıkladı. Bunun üzerine, şirket, izinli bir Blockchain ağını kullandığını ve yalnızca JP Morgan KYC standartlarını geçen kurumsal müşterilerin buna erişebileceğini belirtti.

Roubini ise JP Morgan stabil coininin kripto para olmadığına dair bir twit yayınlamakta gecikmedi. Attığı twitte şunları yazdı:

İddia edildiği gibi JPMorgan’ın yeni çıkardığı kripto coinin bilinen Blockchain/kripto ile herhangi bir ilgisi yok. Kamuya açık olmayan, izinli ve izinsiz erişimi olmayan, güvenli yetki doğrulama işlemine dayalı, güvensiz değil, bu haliyle merkezi olup, merkezsiz değil. Bunun bir kripto olduğunu söylemek şaka olur.

Bu twitle Roubini’nin vurgulamak istediği şey ise JPM coin’i JP Morgan’ın duvarlarının ötesine nasıl taşınmayacağıydı. Bitcoin veya başka bir merkezi olmayan varlık olsaydı, ağ işlemleri her zaman, her yerde işlerdi. Ancak, coin, para transferlerini gerçekleştirmek için bir günden fazla işlem süresine sahip ve on yıllık bir sistem olan Swift’in yerini alabilir. JPM Coin ile JP Morgan aynı işlemleri gerçek zamanlı olarak yapabilecek.

Kripto topluluğunda Roubini’ye hak verenler var

Aslında Roubini bu fikri ile ilk defa kripto para topluluğunun geri kalanı ile aynı fikre sahipti. Ancak bu, Bitcoin projesini JP Coin’den daha iyi bir alternatif olarak gördüğü anlamına gelmiyor.

Kripto meraklılarının bir bölümü ise Bitcoin’i bir sahtekârlık olarak gören CEO’su Jamie Dimon’un bankası tarafından destekli JP Coin’in merkezsiz dijital paraları daha iyi tanıtabileceğini düşünüyor. Bir teknoloji olarak Bitcoin ile deneme yapabilecek böylesine büyük bir banka, uzun vadeli bir yükselişin habercisi olabilir.

Bununla birlikte, Roubini’nin twit’i, merkezsiz varlıkları, kurumsal olarak desteklenen bir stabil coin’den ayırma girişimi gibi görünüyor. Bu görüşü belki Bitcoin’e zarar veremez ama dijital paranın JP Morgan duyurusundan yararlanabileceğine inanan iyimserleri hayal kırıklığına uğratabilir.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin