Kripto türevleri hacmi bir kez daha tüm zamanlar rekoru kırdı
Kripto türevleri hacmi bir kez daha tüm zamanlar rekoru kırdı

Bitcoin, Ethereum ve Ripple menkul kıymet midir? Piyasa nasıl etkilenir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin, Ethereum ve Ripple’ın menkul kıymet olup olmadığı konusu tüm kripto toplumda ve dünyada en hararetli tartışmalara neden oldu.

Kripto paralar menkul kıymet olarak sınıflandırılırsa piyasa çöküşe geçebilir!

Şu anda bu konuda birkaç eş zamanlı olay var. SEC yakın bir tarihte, kripto paraların birkaçının doğaları göz önüne alındığında menkul kıymet olarak sınıflandırılabileceğini belirtti. Bu durum, menkul kıymet olarak sınıflandırılacak kripto paraların arkasındaki şirketleri ve onların kurucuları için yasal sorunlar doğuracak. Eğer SEC kripto paraları menkul kıymetler olarak sınıflandırırsa, kripto piyasasında her zamankinden daha da fazla dalgalanmaya neden olabilir.

Menkul kıymet olarak sınıflandırılacak bir kripto paranın arkasında yer alan şirketin, geleneksel finansal varlıklara ilişkin olağan yasa ve düzenlemelere tabi tutulması gerekir. Kripto para şirketinin, önceden kurulmuş olan yasalara göre yetkili makamlara kayıtlı olması ve bu şekilde vergilendirilmesi gerekmekte. Ayrıca kripto paralarda kâr elde eden ve bu kazançları nakde dönüştüren herhangi bir kişi, bu kârlar üzerinden vergi ödemekle yükümlü olabilir.

Kripto paralar 3 farklı kategoriye ayrıldı

Winklevoss kardeşlerin patentini yeni almış olduğu herhangi bir borsada işlem gören fon, bir menkul kıymet olarak sınıflandırılacak. Kripto para birimleri mevcut menkul kıymetlerden çok farklı. Yepyeni bir varlık sınıfı ve kripto paraların büyük olasılıkla bu yeni teknolojiyi kapsayacak şekilde çok yönlü ve tasarlanmış yeni kurallar dizisine ihtiyacı olacak.

Yasaların her ülkede farklı olmasını sağlayan orta derecede çeşitlendirilmiş bir dünyada yaşıyoruz. İsviçre’nin düzenleyici kuruluşu, ICO yönergelerinde, kripto para birimi sınıflandırmasını üç farklı kategoriye ayıran mükemmel bir örnek oluşturdu:

  • Ödeme tokenleri
  • Faydalı tokenler
  • Varlık tokenleri

Bitcoin, Ethereum ve Ripple neden menkul kıymet olamaz?

Bitcoin, bir ödeme aracı ve değer deposu olarak tasarlandığından ödeme kategorisine girebilir. Faydalı tokenlerin klasik örnekleri, Ethereum ve Ripple’dır. Tasarımları, ağ içindeki bir uygulamaya veya servise erişim/ödeme sağlamak için ilgili blokajlarıyla etkileşimde bulunmalarını sağlar. Menkul kıymetlere daha çok benzeyen varlık tokenleri, bağış sahibine şirketin veya vakfın kısmi mülkiyet hakkını verir. Bu şirketin, şirketteki payıyla veya şirketteki oy haklarıyla sunulmasını sağlar.

Ethereum ağı üzerindeki ETH tokenleri oylamayı mümkün kılar. Ancak tokenin kendisini tutma eylemi HODLer’a ağın eylemlerini etkileme hakkını vermez. Ripple’ın XRP olarak bilinen tokeni, Ripple Labs adlı özel bir şirketin kontrolü altında ve XRP sahipleri bu şirketin herhangi bir parçasını almaya yetkili değil. Bu nedenle Bitcoin, Ethereum ve Ripple menkul kıymet olarak sınıflandırılamaz. SEC, 2016 yılında orijinal DAO tokenlerini menkul kıymet olarak değerlendirdi.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Ambcrypto

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin