featured

Bitcoin ETF’leri piyasayı nasıl etkileyecek?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin’in borsa yatırım fonlarının (ETF) önümüzdeki Şubat ayında kabul edilmesi bekleniyor. Ancak bazı uzmanlara göre, Bitcoin ETF’leri piyasayı daha dalgalı bir hale getirebilir.

Bitcoin ETF’leri piyasa dalgalanmasını artırabilir mi?

Analistler, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), Bitcoin ETF’leri hakkındaki kararı konusunda kripto para piyasasını etkileyecek çeşitli görüşlere sahip. BKCM CEO’su Brian Kelly, Ağustos ayı başlarında Bitcoin fiyatının 7.000 dolardan 8.000 dolara yükselmesinin Bitcoin ETF’leri konusunda artan beklentilerden kaynaklandığını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta, Bitcoin fiyatı ABD dolarına karşı önemli ölçüde düştüğü için Kelly, SEC’in Winklevoss’lerin Bitcoin ETF’si başvurusunu reddetmesinin piyasada büyük bir etkisi olduğunu ve yatırımcıların haberlere aşırı tepki verdiğini vurguladı. Saygın bir kripto para birimi araştırmacısı ve güvenlik uzmanı Andreas Antonopoulos, ise Bitcoin ETF’leri konusundaki tavrını açıkladı ve Bitcoin ETF’lerinin düzenlenmiş piyasalarda başlatılmasına karşı olduğunu söyledi.

“ETF’ler piyasaya yeni düzenlemelerin getirilmesine neden olabilir.”

Antonopoulos’a göre ETF’ler Bitcoin piyasasını bir grup kurumsal yatırımcıya açabilecek potansiyele sahip fakat ETF’ler aynı zamanda piyasaya yeni düzenlemelerin getirilmesine neden olabilir. Antonopoulos konuya yönelik şunları söyledi:

Herkes ETF’ler konusunda çok heyecanlı. Diğer pazarlarda gördüklerimiz, bir ETF piyasaya çıktığında, fiyatın çok daha fazla yatırımcıya ulaşabileceği. Fakat bunun diğer tarafı, emtia piyasalarının yoğun bir şekilde manipüle edildiği ve bu ETF’lerin açılmasının sadece kurumsal yatırımcıların meta fiyatlarını manipüle etme yeteneğini artırdığı yönündeki iddiaların her zaman var olması.

ETF’ler Bitcoin fiyatında manipülasyona neden olabilir

Vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak, ETF piyasasında yatırımcılar fiyat trendini manipüle ederek Bitcoin’in fiyatını kasıtlı olarak düşürme gücüne sahip değil. Ancak ETF’ler büyük yatırımcıların BTC fiyatını manipüle edebileceği bir platform meydana getirebilir.

Uzun vadede, kamuya açık yatırım araçları, düzenlenmiş finansal kurumlar tarafından sunulduğu ve Bitcoin’in likiditesi büyük ölçüde arttığı için, kripto para piyasasının fiyat eğilimini manipüle etmek zorlaşacak. Ancak, istikrarsızlık, yüksek volatilite ve hızlı büyüme dönemlerinde, kamuya açık yatırım araçları, piyasa trendlerini tersine çevirebilecek büyük yatırımcılara yeterli kaldıraç sağlayabilir.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin