Bitcoin, dalgalı döviz ve istikrarsız hisse senedi ve tahvil piyasalarından güvenli bir sığınak olarak görülen altın ile eş değer tutulabilir mi? Hatta yerini alabilir mi? Bazı uzmanlar bunun olabileceği konusunda olumlu görüşlere sahip. Özellikle Bitcoin yükseliş trendine geçtiğinde ve istikrar kazanmaya başladığında bu soru çok sık gündeme geliyor. Bu durum bile bize Altın yerine güvenli bir liman arayışının olduğunu gösteriyor aslında. Ve yatırım dünyasının genel görüşüne bakılırsa en büyük adayın – Bitcoin değer deposu olarak görüldüğünden – Bitcoin olduğunu görmek o kadar da zor değil.
FOMO’ya gerek yok! Bitcoin değer deposu olmaya devam edecek
İnsanlık tarihine geri dönüp baktığımızda; altın, dünya kültürlerinin çoğunda sürekli bir servet göstergesi olarak bilinmiştir. Diğer kıymetli materyaller ve para birimi biçimleri gelip geçtikçe, altın güvenilir bir varlık olarak kalmıştır. Değerinin çoğunu ise, kıtlığından ve bir zenginlik biçiminden almakta olan altın, herhangi bir ülkeye götürülebilmek ile birlikte mal ve hizmetlerde olduğu gibi fiat veya ticarete de rahatlıkla dönüştürülebilmektedir.
Birçok yönden, altın ve Bitcoin benzer özellikler taşır. Ancak altın, zamanın testinden geçmiş ve kendini kanıtlamıştır. Bitcoin ise, evrensel bir para birimi olarak emekleme aşamasındadır. Bazı uzmanlar, Bitcoin’in en güvenilir liman olma potansiyeline sahip mal olarak altını geçme olasılığını inceliyorlar.
Geçen yıl Bitcoin’in 1.000 dolar ile 19.000 dolar arasında değer kazandığı ve altın seviyesinin yaklaşık 12.000 dolar seviyesinde durgun kaldığı bir piyasada, Bitcoin’in hedge para birimi olarak altının yerini aldığı konuşulanlar arasındaydı.
Bu fiyat yükselişi ve daha sonraki pazar düzeltmesi FOMO’ya (fırsat kaçırmaktan korkma) kadar puan kazandırabildi. Bir zamanların madencilik patlamaları ve iflasları sırasında görüldüğü gibi altın aynı şişirilmiş değerleri ise Bitcoin’in sarı metalin yerini bir değer deposu olarak alıp almayacağı sorusunun bir parçası değil.
Pete Thomas Zaner değerli metaller başkanı ve bir fiziki pazar komisyoncusu, CNBC’ye yaptığı açıklamada, altın alıcıların kripto para pazarına girme konusundaki deneyimleri hakkında konuştu:
İnsanlar bir altın komisyoncusuna gidiyor ve kriptoyu değiştiriyor ya da kripto satın almak için altın takas ediyordu
Aynı Ekonomik Koşullarında Bitcoin ve Altının Faydaları
Altın ve Bitcoin’in tek ortak özelliği, arz ve talep pazarında herhangi bir metaya değeri veren kıtlıklarıdır. Zaman geçtikçe Bitcoin miktarı piyasada daha az olacakken, altın aynı oranda çıkarılmaya devam edecektir.
Sadece şimdiye kadar en az yüzde 75’inin çıkarılmış olan Bitcoin 21 milyon olacak. 21 milyonun tümü kullanılabilir hale geldiğinde, Bitcoin sonlu bir hal almış olacak. Ve bu, uzmanların pazarın gerçek hızını bulduğu zaman olacağını söylüyor.
Öte yandan altın, anonim başına düşen toplam altın stoğuna yüzde 1,7 oranında ekleyerek yaklaşık 32.000 metrik ton seviyesine çıkacak ve bu da altın fiyatlarının artmaya devam edeceği ve diğer emtialarla birlikte azalacağını garanti edecek.
Dünya Altın Konseyi yıllık raporunda şunları yazdı:
Bitcoin’in gelecekteki azalan büyüme oranı ve nihai sonlu miktarı, altının kıtlığı ve marjinal yıllık büyümesinde olduğu gibi, açıkça cazip niteliklere sahiptir.
Karşıt fikirliler, altının tarihin sıkıntılı zamanlarında para piyasaları çöküşlerine karşı güvenli bir liman olduğundan bahsediyor. Çünkü bu, evrensel, değer sahibi olarak kabul edilen merkezi olmayan bir metadır. Olumlu görüşe sahip kişiler ise, Bitcoin değer deposu olarak aynı özelliklerde olduğu konusunda hemfikirler.
En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.