featured
Bitcoin Cash'in Bitcoin'i geçme şansı var mı?

BCH/BTC: Bitcoin Cash’in Bitcoin’i geçme şansı var mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin Cash’in (BCH) BCH/USD oranı bakımından Bitcoin karşısında neler yapabileceğini incelemeden önce ortaya çıkış serüvenini derinlemesine incelemekte büyük fayda var.Bu noktada da “Hard Fork” teriminin anlamını bilmek, konunun daha iyi anlaşılması açısından faydalı olacaktır.

Hard Fork kavramını basitçe “katı ayrışım” şeklinde nitelendirmemiz mümkündür.Bitcoin jargonunda ise bu; bir kripto paranın üretcileri arasında anlaşmazlıklar sonucu ortaya çıkan ayrım olarak bilinmektedir. Hard Fork gerçekleştkten sonra birbirinden farklı iki ayrı zincir meydana gelir ve bu zincirlerin arasında hiçbir etkileşim gerçekleşmez. Bitcoin Cash de bu ayrım sonucu meydana gelmiş en güncel dijital para birimlerinden bir tanesi ve aynı zamanda en değerlilerinden biridir.

Bitcoin Cash'in Bitcoin'i geçme şansı var mı?
Bitcoin Cash’in Bitcoin’i geçme şansı var mı?

Bitcoin Cash’in ortaya çıkma ve üretilme serüveni

Hard fork’un ya da katı ayrışımın Bitcoin Cash’in (BCH) ortaya çıkmasının en temel nedeni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bitcoin, yaşadığı ilk katı ayrışımı 1 Ağustos 2017 tarihinde duyurdu.Bu durum birçok Bitcoin kullanıcısını Bitcoin’in değeri konusunda endişelendirse de sonuç beklenildiği gibi olmadı. Bu ayrışımın sonucunda, ortaya Bitcoin Cash dijital para birimi çıktı. Bitcoin Cash ortaya çıktığında, birçok kullanıcı onun Bitcoin’i tahtından edeceği düşüncesine sahipti. Fakat beklenilenin aksine, Bitcoin Cash (BCH) değil Bitcoin’i tahtından etmeyi, onu yerinden bile oynatamadı. Hata ilginç bir şekilde, bu süreç sonunda Bitcoin büyük bir değer kazandı ve kendi fyat rekorunu birçok kez kırdı.

Her ne kadar 24 Nisan 2018 tarihi itbarıyla BTC/USD oranında 2017 sonlarına nazaran bir düşüş yaşansa da Bitcoin’in yükselişini sürdüreceği tahmin ediliyor. Bitcoin Cash, Bitcoin’in tahtını oynatamasa da hala kripto para borsalarında Bitcoin’in en büyük rakibi olarak görülüyor. Bitcoin’e göre daha geniş bir bloğa sahip olan Bitcoin Cash, aynı süre içinde daha fazla işlem gerçekleştrebildiği için Bitcoin’in bir adım önünde diyebiliriz. Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki tek fark tabii ki blok genişliklerinden kaynaklanmıyor. Bu iki dijital para biriminin blok genişlikleri dışında birçok farklı noktası ve özelliği mevcut.

Bitcoin Cash'in Bitcoin'i geçme şansı var mı?
Bitcoin Cash’in Bitcoin’i geçme şansı var mı?

Bitcoin Cash ve Bitcoin arasındaki farklar

Bitcoin Cash ve Bitcoin arasındaki farkı anlayabilmek için öncelikle Bitcoin’in ve Bitcoin Cash’in ne olduğu ve bunların nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu bilgiler ışığında aralarındaki farkları da rahat bir şekilde görebileceğiz.

Bitcoin ve temel özellikleri

İlk dijital para birimlerinden bir tanesi olan Bitcoin, yapılan her işlemi kayıt altına alan ve bu kayıtları şefaf bir şekilde paylaşan son derece yenilikçi bir blockchain teknolojisi kullanır.Bitcoin ağı merkezi olmayan bir yapıya sahiptr. Bu durum Bitcoin’in olası manipülasyonlara karşı bağışıklık kazanmasını sağlamıştır. Başka bir ifadeyle Bitcoin hiçbir kurum ve kuruluşa ait değildir ve merkezi bir otoritesi yoktur. Bu sayede de manipülasyonlardan etkilenme ihtmali oldukça uzaktır.

Bitcoin, sağladığı avantajların yanında bazı dezavantajlara da sahiptr. Örnek vermek gerekirse; Bitcoin işlemleri çok yavaş bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle Bitcoin ile gerçekleştrilen birçok işlemin tamamlanması saatler alabilmektedir.

Bitcoin, bu handikaplardan kurtulabilmek için 2017 yılı içerisinde SegWit güncellemesiniyayınlayacağını duyurdu.Bu güncelleme, Bitcoin’in işlem kapasitesini artrmayı, işlem süresini kısaltmayı ve işlem maliyetni azaltmayı hedefiyor. SegWit güncellemesinin Bitcoin’e getreceği özellikler şöyle özetlenebilir:

● İşlem hızının artışı
● İşlem kapasitesinin artışı
● İşlem maliyetinin azalması

Bitcoin Cash ve temel özellikleri

Bitcoin Cash’in ortaya çıkma serüvenini ele almıştık. Bitcoin Cash’in üretlmesindeki temel amaç Bitcoin’in ölçeklendirilme oranının artrılması ve işlemlere hız kazandırmaktır.Ayrıca para birimlerinin demokratkleşmesi ve merkezden yönetlememe sorununun ortadan kaldırılması gereğinden hareketle Bitcoin Cash’in yeni bir soluk getrmesi amaçlandı.Bu amacına kısmen ulaşan Bitcoin Cash’i Bitcoin’den ayıran dört temel özellik bulunuyor.

● Daha geniş blok
● Daha hızlı işlem
● Daha hızlı onay
● Daha düşük servis ücret

Ayrıca Bitcoin tek bir uygulamacıyı temel alırken Bitcoin Cash, 5 farklı uygulamacıyı temel alır. Bitcoin Cash’i Bitcoin’den ayıran önemli özelliklerden bir diğeri de EDA özelliğidir. ”Emergency Difculty Adjustment“ olarak adlandırılan bu özellik sayesinde, ani güç kesintleri durumunda zincir ölümü engellenmektedir.

Bitcoin Cash'in Bitcoin'i geçme şansı var mı?
Bitcoin Cash’in Bitcoin’i geçme şansı var mı?

Bitcoin Cash’in değeri ve fiyat performansı

Bitcoin Cash (BCH) Ağustos 2017 tarihinden bu yana var olmasına rağmen şimdiden üst kripto para birimleri arasında güzel bir konuma sahip. Hard Fork’un ardından sadece 3 gün içinde değerini yaklaşık olarak üçe katlayan Bitcoin Cash ilk çıktığı zamanlarda yaklaşık 450 dolar üzerinden değer görüyordu. Fakat henüz yeni bir para birimi olduğu ve birçok kripto para borsası tarafndan desteklenmediği için bu yükseliş çok uzun sürmedi ve Ağustos ayında tekrar değer kaybetti.

Tabii ilerleyen zamanlarda birçok kripto para borsası ve ticaret platormu tarafndan kabul görmeye başladı ve bu durum Bitcoin Cash’in değerini artrdı. Kasım 2017 tarihine gelindiğinde de Bitcoin için önemli bir güncelleme olması planlanan SegWit2’nin başarısızlığı, Bitcoin Cash’in değerini büyük ölçüde artrdı ve BCH 2500 Doların üstüne çıktı. Bu yükseliş de çok uzun sürmedi çünkü yatırımcılar Bitcoin Cash’in bu hızlı yükselişine güvenmedi ve ellerinde bulunan Bitcoin Cash’leri satmaya başladı. Bu durum Bitcoin Cash’in değerini kısa sürede düşürdü ve Bitcoin Cash 1000 Doların altından işlem görmeye başladı.

2017 yılının Aralık ayında ise Bitcoin Cash 4000 Dolar bandını gördü fakat bu değerlenme de çok uzun sürmedi. Kısa süre içinde değeri tekrardan 2500 Dolar bandına indi. 2018 yılının ilk 2-3 ayında bu fyatlarda sabit bir şekilde duran Bitcoin Cash, kripto para piyasalarında 12 Şubat 2018 tarihinde yaşanan genel düzenlemeler sonucunda düzenli bir şekilde değer kaybetti ve 1200 Dolar seviyelerine geriledi.

Bitcoin Cash gelecek beklentileri

Bitcoin Cash’in kısa süredeki yükselişi göz önüne alındığında bunun gelecek vaat eden ve özellikle uzun vadeli yatırımlar sonucu yüksek getri elde edilebilecek bir dijital para birimi olduğunu söyleyebiliriz. Dijital para birimi uzmanları Bitcoin Cash’in 5 yıllık bir yatırımla yüzde 2 binlerde değerleneceğini öngörüyorlar. Bu, Bitcoin Cash’in 21 Nisan 2018 itbarıyla 977 dolar değerinde olduğu düşünüldüğünde, 5 yıllık değerlenme sonucu 20 bin dolar civarına ulaşacağı anlamına geliyor. Tabii ki bu değerlenme çok daha yüksek miktarlara ulaşabilir, fakat uzun vadede değer kaybı yaşanacağı öngörülmüyor.

Her ne kadar 20 kat değer artışı öngörülse de Bitcoin Cash’in Bitcoin ile rekabet edebileceği düşünülmüyor. Artış oranı olarak Bitcoin’i geçse de değer olarak Bitcoin’i geçmesi uzak bir ihtimal olarak görülüyor. Bitcoin Cash’in ucuz işlem maliyet ve yatırımcısının Bitcoin Cash’e olan güveni onu ayakta tutan ve iyi bir yatırım aracı haline getren en temel iki faktör olarak düşünülebilir. İlk çıktığı zamanlarda birçok piyasa uzmanı tarafndan yok olacağı öngörülen Bitcoin Cash tüm bu olumsuz havaya rağmen ilk günkü değerinin yaklaşık 3 katına çıktı ve şimdi de istikrarlı bir şekilde yükselişini sürdüreceğe benziyor.

POS cihazında Bitcoin Cash ile ödeme dönemi başladı

Bitcoin Cash, kayıplarını konsolide ediyor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin