Dolaşımdaki Bitcoin arzının çoğu hareketsiz duruyor.
Dolaşımdaki Bitcoin arzının çoğu hareketsiz duruyor.

Bitcoin (BTC) arzı yeni koşullara göre 21 milyonu aşabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin (BTC) maksimum arzı, 18 milyondan fazlası çıkarılmış olup 21 milyon coin ile sınırlandırılıyor. Ancak, çeşitli kademeli rezerv uygulamalarının biçimleri nedeniyle, ekonomideki gerçek coin arzı daha yüksek olabilir.

Bitcoin tutan yatırımcılar kademeli rezerv uygulamalarına yol açabilir

Bir kripto para uzmanı olan Eric Wall, Bitcoin sahiplerinin BTC arzını etkin bir şekilde genişletmesini engelleyecek hiçbir şey olmadığı konusunda uyarıyor. Bu, varlık portföyüne sahip olan bankalar şeklinde olabilir, ancak kontrolünü kaybetmeden onlara borç verebilirler

Wall, BTC kullanımının, merkezi ve ticari bankaların faaliyetleri arasındaki karışıma benzeyen geniş bir para arzı sağlayabileceğine inanıyor.

Halen, çoğu Bitcoin kullanan kişi parayı kendi cüzdanında tutmakta. Ancak kripto varlıkları için gözetim hizmetleri genişlemekte. Coinbase zaten birden fazla gözetim cüzdanı sunuyor. Bakkt, Bitcoin vadeli işlem borsası aynı zamanda BTC’yi müşterileri adına muhafaza eden bir hizmet veriyor. Wall, bunun doğrudan BTC yerine borç senedi kullanmanın ilk aşaması olduğu konusunda uyarıyor.

Bu tür Bitcoin kullanımı, bir banka kasasında saklanan gerçek altın karşılığı verilen borç senediyle karşılaştırılabilir. Ancak, sağlam para (altın ve ya gümüş karşılığı var olan ve değeri değişmeyen para) destekçileri, herhangi bir kademeli rezerv bankacılığı biçiminin BTC’nin asıl amacından saptıracağına inanıyor.  Diğer bir anlamda, BTC’nin herhangi birinin kendi servetini kontrol etmesi amacından sapacağı düşünülüyor.

Borsalar belki de gerçek BTC arzını şişirme konusunda büyük rol oynuyorlar. Sosyal medya yorumları da bu tartışmayı alevlendirdi. Şu anda, piyasa operatörleri, Bitcoin’i soğuk cüzdanlarında korurken, tüccarlara veri tabanı girişi yaptıklarını iddia ediyorlar. Borç verme ve marj ticareti hizmetleri veren borsalar, BTC’nin ve gözetimde tutulan coinlerin etkisini artırabilir.

Gerçek, erişebilir BTC gerçek anlamda daha az

Borsalar, her gün yaklaşık 1,5 milyon BTC ticareti yaparak arzın küçük bir bölümünü oluşturuyor. OTC anlaşmalarını ise tahmin etmek daha zor. Bitcoin ağı, günlük 4 milyar dolar ile 300 milyon dolar arasında işlem değeri taşıyor. Bununla birlikte toplam BTC pazarının 144 milyar dolarlık kısmı bulunuyor.

Aynı zamanda, ulaşılabilir, gerçek BTC coin arzı bir miktar azaldı. Hiç taşınmamış olan coinlerin bazıları Satoshi Nakamoto tarafından çıkarıldığı tahmin edilen ilk bloklara ait. Bazı kripto paralar, özel anahtar kayıpları nedeniyle geri alımı mümkün olmayacak şekilde kilitlendi. Bazı coinler, devletler ve kanun uygulayıcı kurumlar tarafından ele geçirildi. Yeni çıkarılmış Bitcoinler ise coinler için özel bir OTC pazarında satılmak üzere madenciler tarafından da tutuluyor olabilir.

Kaba tahminler, Bitcoin’in yüzde 30-50’sinin bir sebepten dolayı dolaşımın dışında olabileceğini gösteriyor. Şimdiye kadar hiç kimse kilitli paraları kullanmaya ya da mülkiyeti talep etmeye ve borç senetleri çıkarmaya çalışmadı. Bunun tek istisnası, ilk Satoshi Nakamoto deposuna sahip olduğunu iddia eden, ancak coinlerin kilidini açabilecek kapasitede olmayan Craig Wright.

bitcoinist

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin