Bitcoin (BTC) ve iklim sorunu ilişkisi neden önemli?
Bitcoin (BTC) ve iklim sorunu ilişkisi neden önemli?

Bitcoin (BTC) 2033 yılına kadar iklimi yok etmeyecek! Çünkü Bitcoin madenciliği verimliliğini arttırdı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yeni bir çalışma, enerji tüketen Bitcoin (BTC) kullanımındaki keskin bir artışın, sera gazlarının emisyonunda artışa neden olacağını ve potansiyel olarak dünyada Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen hedefleri aşacak bir miktar küresel ısınmaya yol açacağını öngörüyor.

Bitcoin (BTC) ve iklim sorunu ilişkisi neden önemli?

Bitcoin, işlem yapmak için yüksek miktarda elektrik gerektiren bir enerji sorununa sahip. Bu tür enerji kullanımının etkilerinin belirlenmesi, özellikle bu yeni para biriminin popülerlik kazanması iklim bilimcileri için endişe kaynağı.

Çalışma, Bitcoin kullanımının 2017 yılında 69 milyon metric karbondioksit saldığını ve aynı yıl içinde sadece %0,033 oranında nakitsiz işlem yapıldığını tahmin ediyor. Daha sonra çalışmada giderek artan Bitcoin kullanımı senaryolarına dayanarak gelecekteki emisyonları yansıtıyorlar.

Manoa’daki Hawaii Üniversitesi’nden araştırmacılar, Bitcoin’in iklim değişikliğini 11 ila 22 yıl içinde ilerletmek için yeterli olan sera gazı emisyonlarından sorumlu olabileceğini keşfetti. Bu nedenle araştırmacılara göre, Bitcoin giderek daha fazla bir kripto para birimi olarak kullanılırsa emisyonlar fırlayabilir.

Kripto dünyası, yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırıyor

Yeni bir teknolojinin gelecekteki kullanımını doğru bir şekilde tahmin etmek zor

Uzmanlar, tartışmalı birtakım varsayımlar yapıyor. Örneğin, projeksiyonlar, elektrik üretmek için kullanılan yakıt türlerinin bugünkü ile aynı kalacağını varsayıyor. Bu, dünya çapında yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yükselişini ve birçok ülkeden gelen karbon yoğun kömür tesislerinin yok olduğunu göz ardı ediyor.

Ayrıca, Bitcoin madenciliğinin ülkeler arasında göç etme olasılığını da hesaba katmıyorlar. Potansiyel olarak madencilik faaliyetleri Çin’den, daha karbon yoğun bir elektrik üssü olan İzlanda veya ABD gibi daha temiz enerji kaynaklarına yöneliyor. Ayrıca, yeni bir teknolojinin gelecekteki kullanımını doğru bir şekilde tahmin etmek zor ve birçok gözlemci Bitcoin’in bir yatırım aracı olarak bir para biriminden daha fazlasını sunmasını bekliyor.

Blockchain karbon salınımının azaltılmasını sağlıyor

Uzmanlar söylüyor: Bitcoin iklimi yok etmeyecek!

Enerji modellemesinde uzmanlaşan Northwestern Üniversitesi’nden Eric Masanet, bir açıklamada, bu çalışmanın “temel olarak kusurlu” olduğunu şu sözlerle açıkladı:

Bitcoin gibi bit kripto paranın gelecekteki büyümesi oldukça öngörülemez olsa da, küresel elektrik enerjisi sektörünün karbonu arındırdığını ve kripto para birimi madencilik kuleleri de dahil olmak üzere bilgi teknolojilerinin çok daha verimli hale geldiğini biliyoruz. Yazarlar, bu iki son eğilimi tahminlerinde göz ardı ederken, aynı anda kripto para birimin benimsemesinde muazzam bir büyüme üzerinde ısrar ederek, gelecekteki karbon salımlarını şişiriyor ve bu da şüpheli tahminlere yol açıyor.

Benzer şekilde, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı araştırma uzmanı Arman Shehabi, çalışmanın belirli faktörleri aynı tutarken, Bitcoin’in kullanımında büyük bir artış olduğunu varsadığını söyledi. Ayrıca Shehabi, Bitcoin madenciliğinin “son birkaç yılda verimliliğinin büyük ölçüde artırdığını” belirtiyor.

Axios

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin