Bitcoin alışverişlerinde temassız ödeme dönemi başlıyor
Bitcoin alışverişlerinde temassız ödeme dönemi başlıyor

Bitcoin alışverişlerinde temassız ödeme dönemi başlıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin alışverişlerinde temassız ödeme dönemi başlıyor. Bitcoin ödemelerini saniyede milyonlara genişletmenin bir yolunu hayal edin. Şimdi bunu yapabilecek bir uygulamanın arayüzünü düşünün.

Lightning Network şu anki durumu ile kullanıcı arayüzü bakımından henüz gelişmedi

Bu Bitcoin’in en iyi ölçeklendirme çözümü, Lightning Network (LN) ve tasarımının şu anki durumu ile kullanıcı arayüzü bakımından henüz gelişmedi. Ancak bu göz korkutucu olsa da, geliştiriciler, ödeme sistemini daha kolay kullanabilmek için yeni tasarımlara yöneliyor. Son zamanlarda, Lightning Network’u daha kolay bir ödeme sistemi haline getirebilecek yeni bir tasarı teklifi görüşülüyor.

Ödeme sisteminin geliştirilmesine yönelik bir uygulama olan NFC, kullanıcının akıllı telefonunu ödeme aracına yaklaştırarak ödeme yapmasını sağlıyor. Bitcoin’de veya ödemeler dünyasında NFC (yakın alan iletişimi)  tabanlı ödemeler yeni bir fikir değil. NFC tabanlı ödemeler sadece akıllı telefonlarda değil, aynı zamanda ödeme kartlarına gömülü çiplerle de Asya ve Avrupa’ya yayıldı.  ABD, NFC’nin benimsenmesi konusunda geri kalmış olsa da, Bitcoin’in ilk kullanıcıları bunu düzeltmek için doğru hedef kitle olabilir.

Bitcoin alışverişlerinde NFC, LN ile birlikte kullanılabilir hale getirilebilir

Bitcoin alışverişlerinde NFC, LN ile birlikte kullanılabilir hale getirilebilir. Geliştirici Igor Cota, “Presto” olarak isimlendirdiği sistem sayesinde NFC’yi LN ile birlikte kullanılabilir hale getirebilir. Igor Cota NFC kullanan lightning cüzdanlara yönelik şunları söyledi:

Ödemelerin, Avrupa’da kullanılan temassız kartlarda olduğu gibi olmasını istiyorum. Bir kullanıcı ödeme aracına yaklaşıyor ve ödeme tamam. Bunu yapmaya çalışmalıyız. Aynı zamanda herhangi bir bilgisayarı basitçe USB flaş bellek ile lightning ödeme alma aracına çevirebilen sistemin ilk testlerinde başarılı oldu.

Presto, QR kodları ve NFC’yi aynı anda destekleyebilir

Igor Cota’nın önerisi, yarattıkları şeyin standartlaştırılması ve her bir yıldırım yazılımı uygulamasının nasıl çalışması gerektiğini açıklayan diğer standart kurallara eklenmesi. Birçok Bitcoin ödeme uygulaması, QR kodlarını kullanma eğiliminde. Bu, verileri kodlayan ve daha sonra akıllı telefonlar tarafından taranıp tüketilebilen pikselli siyah beyaz karelerdir. Presto QR kodları ve NFC’yi aynı anda destekleyebilir. QR kodlar konusunda Igor Cota şunları söyledi:

QR kodları sadece biraz hassas olabilir. Aynı zamanda özellikle de daha fazla bilgi eklendiğinde durum daha da kötüye gidebilir. Bu şekilde, yatırımcılar QR kodları için mamul makbuzları ve kuponlar gibi çok fazla bilgi ekleyemeyecek. Ancak NFC bu engele sahip değil. Ödeme terminalinin müşteri için güzel bir HTML makbuzu gönderdiği bir sistemi görmek istiyorum. Bu makbuz, toplam alış veriş tutarı, vergiler, belki mekanın logosu ve gelecekte kullanılabilecek bir indirim kuponu tek bir seferde bize sunacak. Bu, tüketicilere harcama alışkanlıklarını daha ayrıntılı bir şekilde göstererek, mali durumlarını daha fazla kontrol altına almaya teşvik ediyor. Geçen ay brokoli için ne kadar para harcadığınızı gösteren bir cüzdan düşünün. Kripto paralar ile her zaman kontrol altındasınız, ancak bu dijital fişlerle daha da fazla kontrol altındasınız.

NFC uygulamasının, LN geliştiricilerinin kurduğu standartlara uyum sağlaması için çalışılıyor

Fakat ilk olarak Igor Cota, NFC uygulamasının tüm uygulamaların birbiriyle uyumlu olmasını sağlamak için LN geliştiricilerinin kurduğu standartlara eklemeye çalışıyor. Bu standartlar “BOLTS” olarak adlandırılır. Cota NFC’nin,  faturaların bir kişinin borcunun ne kadar olduğunu açıklayan, nasıl kodlanması ve kullanıcıya sunulması gerektiğini belirten  BOLT 11 sürümüyle birlikte fatura görüntülemeye de sahip olabileceğini düşünüyor. Starbucks’taki kredi kartı okuyucusuna benzer bir süreç, bir mocha latte için 4,50 dolar borcun olduğunu gösteriyor. Ancak şimdilik BOLT 11, QR kodları için bu imkanı sağlıyor.

Zaten Igor Cota, veri göndermek için bir format olan Çok Amaçlı İnternet Posta Uzantıları (MIME) türünü bir araya getirerek kaba bir standart oluşturdu: Ödeme yönteminin LN olduğunu gösteren bir NFC uygulama kimliği ve soket verilerini iletmek için çok basit bir protokol.

Lightning ödeme alabilen mağazaların yaygınlaşması biraz zaman alabilir

Bu parçaların ortaya çıkması zor olmasa da, Igor Cota bir standardın yazılmasının önemli olduğunu düşünüyor. Bu sayede tüm NFC özellikli satış noktası cihazları artık NFC tabanlı yıldırım ödemelerini kabul edebiliyor olacak.

Bazı geliştiriciler ödeme sistemlerinin Igor Cota’nın tasarısına benzeyeceğini kabul etse de, şu an bütün standartlara uyum sağlamasının erken olduğunu belirtiyor. Mesela lightning ödeme alabilen mağazaların yaygınlaşması biraz zaman alabilir.  Ancak Igor Cota, projesini geliştirmeye ve Presto’nun arayüzünün yakın zamanda tamamlanacağını belirtiyor. Igor Cota projesi bittiği zaman, LN geliştiricilerine konu tekrar danışılacak.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin