Bitcoin ağından forklanmış, kripto paralar kar kâr elde etmek için üretilmiş
Bitcoin ağından forklanmış, kripto paralar kar kâr elde etmek için üretilmiş

Bitcoin ağından forklanmış 44 kripto para var: Peki bu ne demek?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin Private, Bitcoin Diamond, Bitcoin Gold, Bitcoin Atom, Bitcoin Candy ve Bitcoin Pizza… Bunlar geçen yıl Ağustos ayında ilk fork olan Bitcoin Cash’ten sonra, Bitcoin ağından forklanmış 44 kripto paradan bazıları. Geçtiğimiz 10 ay içinde ortaya çıkan bu yeni forklar, yatırımcılar tarafından ciddiye alınmadı.

Bitcoin ağından forklanmış kripto paralar kâr amaçlı üretiliyor

Bir hard fork için madenciler geçersiz bir blok oluşturmak zorunda. Bu blok ana Blockchain’e eklenmez ancak madenciler bu damarı kazmaya devam ederek başka bir Blockchain oluşturmuş olur. Örneğin Bitcoin Cash projesini destekleyen ViaBTC gibi birkaç Çin merkezli madencilik şirketi sayesinde Bitcoin Cash, geçersiz bloğunda devam ederek, kendi Blockchain’ini oluşturdu. Diğer yandan forklar yazılım yükseltmesi içinde kullanılıyor. 44 fork’un hepsi Bitcoin protokolüne uygun meşru bir şekilde forklanmadı. Bitcoin Pizza, Bitcoin Candy ve Bitcoin God sırf Bitcoin’in piyasa hakimiyetinden pay almak ve kâr elde etmek için ortaya çıktı. Popüler bir kripto para cüzdanı CEO’su George Kimionis hard forkları şöyle tanımlıyor:

Ne yazık ki, bugün gördüğümüz çoğu fork projesi para tuzağı. Birkaç yıl geriye dönüp baktığımızda bu forkların ani fiyat artışı yaşayarak dikkat çektiğini ve sonrasında yine aniden çakıldığını göreceksiniz. Bu girişimler ekosisteme katkıda bulunmak yerine manipülasyon aracı olarak sisteme zarar veriyor.

Gelecekte herkes kendi forkunu çıkarabilecek

Bir fintech araştırma şirketi yetkilisi olan Lex Sokolin, gelecekte fork sayısının çok fazla olacağını söylüyor. Forkgen gibi platformlar herkesin kendi hard forkunu oluşturmasına çok basit bir şekilde olanak sağlıyor. Sokolin, bu kolaylıktan sonrada hard forkların “klon” olarak adlandırılmasını daha uygun buluyor.

Bitcoin ağından forklanmış, kripto paralar kar kâr elde etmek için üretilmiş
Bitcoin ağından forklanmış 44 kripto para bulunuyor

Bu klonların stratejisi, Bitcoin kodunu basit bir şekilde kopyalayarak, fark edilemeyecek kadar ufak düzenlemeler yapıp yeni bir projeymiş gibi tanıtmak. Gerçekte, bu projeler Bitcoin protokolünün hard forkları değil. Çünkü yeni bir hard fork başlatmak için Bitcoin Blockchain’inde hiçbir zaman geçersiz bir blok çıkarılmadı. Bu yüzden bu projelere airdrop demek daha uygun olur. BlockTower’ın kurucu ortağı olan Ari Paul, şu anda var olan Bitcoin’in tüm hard forklarının içinde sadece Bitcoin Cash’in, Bitcoin’in yüzde 10’u kadar değer kazandığını söylüyor.

Kripto para yatırımcıları klonları ciddiye almıyor

Haklı olarak, kripto yatırımcıları klonları ve kopyaları ciddiye almıyor. Haziran 2018 itibarıyla, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond ve Bitcoin Private dışında ilk 200’de hard fork tabanlı koin bulunmuyor. Yatırımcıların çok dikkatli olmaları ve bu tür tuzaklara düşmemeleri gerekiyor. Özellikle yatırım yapılacak kripto paralar, piyasa hareketleri ve kulaktan dolma bilgilerle seçilmemeli. Bilinçli bir kripto para yatırımcısı olmak için bizi takip edin ve yatırım yapmak istediğiniz kripto paralar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Newsbtc

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin