Bitcoin ağı, ne kadar enerji tüketiyor
Bitcoin ağı, ne kadar enerji tüketiyor

Bitcoin ağı, bir ülke kadar enerji tüketiyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yeni bir araştırmaya göre Bitcoin ağı, İrlanda ülkesi kadar enerji tüketiyor olabilir. Bitcoin’in bir yıllık enerji tüketiminin, dünyadaki toplam elektriğin %0,5’i kadar olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin ağı, ne kadar enerji tüketiyor?

Bitcoin ağının ne kadar elektrik kullandığı belirlense bile, gelecek etkisini ve politikasını anlamak hiç de kolay değil. Hollanda’daki vergi danışmanlığı şirketi PwC‘de çalışan Blockchain uzmanı Alex de Vries konuya yönelik şunları söyledi:

Çok sayıda geçmişe dönük hesaplamalar gördük, ancak Bitcoin ağının nereye gittiği hakkında daha fazla bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var. Şu anda, mevcut bilgiler ve çalışmalar yetersiz düzeyde. Bu yüzden umuyorum ki, insanlar bu çalışmayı yeni araştırmalar için temel olarak kullanır.

Alex de Vries’in ekonomi kariyerine dayanan tahminlerine göre, Bitcoin ağının kullandığı minimum elektrik, 2,55 gigawatt olarak belirledi. İrlanda dışında başka bir karşılaştırma yapacak olursak, Bitcoin aktarımı için Hollanda’daki bir evin aylık elektrik tüketimi kadar enerji harcamak gerekiyor.

Bitcoin’nin, yüksek elektrik tüketimi yapmasına sebep olan en büyük faktörlerden biri de merkezi olmayan yapısı. Bitcoin’in merkezi olmayan yapısı Proof of Work (PoW) algoritmasıyla sağlanmakta. Bitcoin madenciliği için çalışan elektronik aletlerde bu yüzden çok büyük boyutta enerji tüketiyor.

Analist Charlie Chan tarafından Nisan ayında yapılan ve Morgan Stanley’deki ekibi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, Bitcoin madenciliğinden kâr etmek için en alt satış fiyatı 8.600 dolar. Yapılan simülasyona göre, eğer Bitcoin 8.600 doların üzerinde kalamazsa, birçok Bitcoin madencisi muhtemelen kripto para üretiminden zarar ettiği Bitcoin madenciliğini bırakacak.

Bitcoin’in enerji maliyeti her geçen gün artıyor

İlerleyen zamanlarda, Bitcoin ağını çalıştırmak için gereken elektrik gittikçe artacak.  Alex de Vries 2018’in sonunda ağın, Avusturya kadar elektrik tüketeceğini yani 7,7 gigawatt kadar enerji harcayacağını tahmin ediyor. Daha da ileriye baktığımızda, Alex de Vries gibi uzmanlar, Bitcoin ağının kullandığı enerji miktarının 10 kat artarak, dünyanın toplam elektriğinin %5’i kadar olacağını söylüyor. Alex de Vries konuya yönelik şunları söyledi:

Bana göre, %0,5 zaten oldukça şok edici. Düzenli finansal sisteme göre aşırı bir fark var ve bu artan elektrik talebi, küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmayacak.

Çevresel olarak bir başka sorunda Bitcoin’in üretiminde karbon kullanımı. Sorun şu ki, ağa ait üretimin büyük bir kısmı, Çin’de ucuz kömürle çalışan termik santraller tarafından sağlanıyor, bu da çevre üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi’nden gelen muhafazakar tahminlere dayanarak, her biri benzersiz olan Bitcoin işlemleri için karbon tüketimi, neredeyse yıllık 32.898 kilo tondur.

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Newsbtc

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin