BIS Raporu: “Kripto paralar fiat para birimlerinin yerini alamayacak.”
BIS Raporu: “Kripto paralar fiat para birimlerinin yerini alamayacak.”

BIS Raporu: “Kripto paralar internetin aksamasına sebep olacak.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünya merkez bankaları tarafından işletilen bir finans kurumu, kripto para birimlerini hedef alıyor. “Cryptocurrencies: Looking beyond the hype” başlıklı Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayımlanan raporda, teknolojinin arkasındaki tarih anlatılarak, gerçekten de güvenilir bir para biçimi yaratılıp yaratılmayacağı analiz ediliyor. Ayrıca BIS raporu, kripto paraların bekleneni veremediğini ve en sonunda internetin aksamasına sebep olacağını öne sürülüyor.

BIS Raporu: “Kripto paralar fiat para birimlerinin yerini alamayacak.”

Bu rapor, BIS’in önümüzdeki hafta yayınlanacak olan yıllık tam ekonomik raporundan önce geliyor. Günümüzde hard forklar, madencilikte yaşanan sorunlar, yeni kripto para birimlerinin artması, değişken piyasalar ve şu anda kripto paralarla ilgili olarak ölçeklenebilirlik gerekçesiyle, bankanın raporunda “kripto para birimlerinin isteneni gerçekleştiremediği ve fiat para birimlerinin yerini alamayacağı” sonucuna varılıyor. Buna ek olarak raporda, banka her gün yapılan perakende ödemelerin hacmini işlemek için bir Blockchain kullanmanın “interneti durdurabileceğini” iddia ediyor. Raporda konuya yönelik ifadelere yer alıyor:

Seçilmiş ulusal perakende ödeme sistemleri tarafından kullanılan dijital perakende işlemlerinin sayısının, iyimser varsayımlar altında bile işlenmesi için, defterin büyüklüğü, tipik bir akıllı telefonun depolama kapasitesinin ötesinde… Bu durumda kişisel bilgisayarların haftalar içinde ve birkaç ay içinde sunucuların ötesine geçmesi gerekiyor. Bu derece iletişim bilgisi internetin aksamasına neden olabilir.

“Kripto paraların hangi soruna çözüm bulabileceği belli değil.”

Rapora göre, bu büyük iletişim hacmi interneti etkileyecek olan şey. Raporda ayrıca şu ifadeler yer alıyor:

Beklentiler bir yana kripto paraların hangi soruna çözüm bulabileceği belli değil. İşlemler yavaş ve maliyetli, tıkanmalar yaşanabiliyor. Talebe göre ölçeklendirilemiyor. Ayrıca tabanını oluşturan teknoloji çok kırılgan ve çok fazla enerji tüketiyor.

BIS, kripto paralar konusunda sert olsa da, Blockchain konusunda daha olumlu bir yaklaşım sergiliyor. Raporda kripto paraların arkasındaki temel teknolojinin başka alanlarda da söz sahibi olabileceği belirtiliyor. Ancak Rapor’da Bitcoin Blockchain’inin şu anki işlem yoğunluğuyla baş demeyeceğini vurgulanıyor. Rapor sonuç olarak, diğer teknolojilerdeki araştırmanın dağıtık bir defterle aynı hedefleri gerçekleştirmeye devam ettiğini belirtiyor.

Coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin