Piyasa manipülasyonu çoğu yatırımcı tarafından doğal piyasa gelişimini etkilediği için yasalar ile ele alınması gereken ciddi bir sorun olarak görülüyor. Kripto pazarı, alana giren yatırımcı sayısının artmasıyla büyümeye devam ediyor. Ancak, kurumsal yatırımcılar piyasa manipülasyonu konulu endişeler nedeniyle piyasaya yatırım yapma konusunda çekinceler yaşıyorlar. Binance CEO‘su ise geleneksel piyasalarda manipülasyon işlemlerinin kripto para piyasalarından daha fazla olduğunu iddia etti.
CZ geleneksel piyasalarda manipülasyon konusunda bir twit attı
Binance CEO’su Changpeng Zhao’ya göre, geleneksel pazarda kripto pazarlarında olduğundan çok daha fazla manipülasyon var. CZ yakın tarihli açıklamasında, geleneksel pazarların yalnızca tek bir pazarda işlem gören birçok kamu enstrümanı olduğunu söyledi. Ek olarak, medya ve içerden haber alan büyük yatırımcıların varlığından da bahsetti.
https://twitter.com/cz_binance/status/1044101272440205312
Geleneksel piyasaların aksine, kripto para birimleri ile birçok pazarda ticaret yapılıyor ve bu da onları manipüle etmeyi daha da zorlaştırıyor. Kripto dünyasında piyasa manipülasyonu yok demek yanlış olur. Tam tersine, bu konuda hiçbir şey yapamayanlar için hala bir sorun olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, hisse senedi piyasalarına kıyasla, kripto piyasaları hala manipülasyona daha az maruz kalıyor.
Houston Üniversitesi bile, bu konuyla ilgili kısa bir çalışma yayınlayarak bunu açıklayıp kanıtladı.
Kripto borsalarındaki sahte hacim sorunu
Kripto piyasasının geleneksel pazarları manipüle etmek kadar kolay olmamasına rağmen, hala kendine has problemleri bulunuyor. Son aylarda çok sayıda kripto borsasının sahte hacimler yansıttığı görüldü. Ki bu da piyasa manipülasyonunu etkileyen bir başka sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bir rapor, OKEx, Huobi ve diğer birçok kripto borsasının günlük işlem hacmiyle ilgili sahte raporlar sunduğunu açıkça gösteriyor.
Pek çoğu, piyasa düzgün bir şekilde düzenlenmediğinden eylemlerinin yasa dışı olmadığını iddia ediyor. Diğerleri ise bu borsaların bunu yaparak kimseye zarar vermediğini söylüyor. Bu iddiaların her ikisi de yanlış gözüküyor. Ve piyasadaki yatırımcılar elbette ki bu yanlış raporlardan etkilenebilir.
Bu hacimler piyasada sahte bir durumu temsil ediyorlar. Ve bu nedenle de yatırımcılara (özellikle yeni, tecrübesiz olanlar) pazarın yanlış görüntüsünü veriyorlar. Sonuç olarak, yatırımcılar hala ayakta kalan coinleri satın alırken, raporlar bu hareketlerin borsalarda milyonlarca hatta milyarlarca dolar değerinde olduğunu iddia ediyor.
Daha önce bahsedilen rapor, günlük işlem hacminin 3 milyar dolardan fazla olmamasının varsayımını ortaya koyuyor. Bu miktar bile, sadece araştırmanın kanıtladığı önemli bir bulgu. Bunun gerçek durumu temsil edip etmediği ise şu anda bilinmiyor. Buna rağmen, uygulamanın göz ardı edilmesi, piyasa daha yüksek seviyelere doğru istikrarlı bir şekilde ilerleyemeyecek ve ulaşamayacaktır.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.