Berat Albayrak

Berat Albayrak açıkladı: Yeni Ekonomik Program’da ICO’lar da yer alıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Türkiye Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiyi canlandırma yolu olarak ilk para arzının (ICO) vahşi dünyasına bakmayı önerdi. Şu ana kadar ülkemizde kripto ürünlerine yönelik önemli bir gelişme olmadı. Ancak son dönemde yaşadığımız ekonomik sorunlar nedeniyle kripto paralar ile ilgili yeni girişimlerin olacağına dair beklenti oluştu.

Berat Albayrak “Yeni Ekonomik Programı” açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı’nı bu hafta yayınlanan Yeni Ekonomik Programı ayrıntılı olarak anlattı. Bakan Berat Albayrak, ülke ekonomisinin yıl sonuna kadar yüzde 3,8 büyüyeceğini şu sözlerle aktardı:

2018 büyüme hedefi %3,8, 2019’da %2,3, 2020 yılında %3,5, 2021’de ise büyümede yüzde 5’i yakalayacağız. 2020 yılı sonunda ise enflasyonun tekrardan tek haneli rakamlara indirmeyi planlıyoruz.

Maliye Bakanı, ekonomik sorunlara çözüm olarak ICO’ları önerdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD’li meslektaşı Trump, Amerikalı bir rahip üzerine diplomatik bir savaş gerçekleştirdi. Sonuç olarak ekonomik müdahaleler enflasyonu çift haneli rakamlara ulaştırdı. Bakan Albayrak hükümetin bu ekonomik savaşta kararlı olduğunu ve bu savaştan da galibiyetle çıkılacağını belirterek gelecek ile ilgili hükumet politikasını şu sözlerle açıkladı:

Cari açığın GSYH’ye oranı, 2019 tarihinde %3,3, 2020 tarihinde %2,7, 2021 tarihinde ise 2,6 seviyelerine indirilecek.

Türkiye’de kripto paralar

Türkiye kripto para sektörü, devletin iyi ekonomik haberleri ve cesur yeni planları arzuluyor. Bu kapsamda, yeni Ekonomik Program için hazırlanan 29 sayfalık kitapçıktaki ICO vurgusu tüm Türk kripto para yatırımcılarının dikkatini çekti. Kitapçıkta Bankacılık Sektörü ve Reel Sektör Kredileri’nin alt başlığı olan Politika ve Tedbirler bölümünde şu ifadeler yer alıyor:

Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacak.

ICO’lar, küçük yatırımcılara engellerden kaçması için bir fırsat sunuyor. Genellikle, ICO katılımcıları için KYC, AML ve akredite yatırımcı engelleri yok, bu da kuşkusuz milyarlarca dolarlık kargaşanın artmasına katkıda bulunan faktörler. Aynı zamanda dolandırıcılığa karşı kötü şöhrete sahipler ve çeşitli çalışmalar ICO’lar arasında hileli faaliyetlerin finansal dünyaya oranla farksız olduğu sonucuna varıyor. Özellikle Türkiye düşünüldüğünde bu tarz olaylar çok oldu ve olmaya müsait. Çok yakınlarda yaşanılan Çiftlik Bank ve Turcoin olayları Türkiye’de yatırımcıları tedirgin etmeye yetti. Şimdiye kadar, devlet destekli bir kripto para denemesine tam olarak katılmayı başaran tek hükümet Venezuela.

Ülkemizde kripto paraların geleceği

ICO’ların tüm bu kötü şöhretlerine ve hükumetimizin ekonomik planda bu konuya çok az değinmesine rağmen gelecek adına umutluyuz. Çünkü ICO’lar konusunda devlet desteğinin olabileceğini gösteren ekonomik plan bize şimdiye kadar kapalı olan kapıların açıldığını gösteriyor. Bu aşamadan sonra yapılacak her şey kripto paraların ve Blockchain teknolojisinin gelişimini ve benimsenmesini arttıracak. Umarız kripto paralar kısa süreli bir çözüm olarak değil, yeni dünya teknolojisi olarak görülür ve devletimiz tarafından desteklenir.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin