BDDK elektronik para kuruluşlarına ilave yükümlülükler getirdi
BDDK elektronik para kuruluşlarına ilave yükümlülükler getirdi

BDDK dijital paraları konu alan yönetmelikte değişiklik yaptı

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12.10.2018 tarihli ve 30563 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, BDDK Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te (Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Yönetmeliği) bir değişiklik yaptı.

BDDK elektronik para kuruluşlarına ilave yükümlülükler getirdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yaptı. Söz konusu yönetmeliğin 28. maddesinde yapılan değişikliğe göre ödeme kuruluşlarının Merkez Bankası’nda 1 milyon TL tutarında bulundurmak zorunda oldukları teminat, nakit veya devlet iç borçlanma senedini yanı sıra kira sertifikası cinsinden de olabilecek.

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Yönetmeliği’nin 10. maddesinde yapılan değişikliğe göre BDDK, ödeme kuruluşlarına faaliyet gösterebilmeleri için ilave öz kaynak bulundurma yükümlülüğü getirebilir. Bu kuruluşlar, mevduat veya katılım fonu kabul edemez ve ana faaliyet konuların dışında işlem yapamazlar.

BDDK’dan Akbank’a dijital para hizmetleri sunma izni!

Ayrıca yönetmeliğin 10. maddesinde yapılan değişikliğe göre, ödeme kuruluşları, her türlü belge, ilân ve reklamlarında veya kamuoyuna yaptığı açıklamalarda banka adını ya da banka gibi faaliyet gösterdiği ya da banka adına işlem yaptığı izlenimini uyandıracak ifadeleri kullanamaz. Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Yönetmeliği’nin geçici 1. madddesine göre, kuruluş temsilcisinin şubesi veya acentesi olarak ödeme hizmeti sunanların 31.12.2018 tarihine kadar ilgili kuruluş ile yazılı sözleşme imzalaması zorunlu.

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Yönetmeliği’nde bu sayılanlar dışında önem derecesi düşük birkaç değişiklik daha yapıldı. Ayrıca BDDK tarafından Akbank’ın iştiraki olan Aköde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ’nin elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermesine ve Akbank’tan danışmanlık hizmeti almasına izin verildi.

BDDK

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir