BCH hard forku sonrası
Analiz: BCH bölünmesinden tam bir ay sonra yeni kripto paralarda durum ne?

Analiz: BCH bölünmesinden tam bir ay sonra yeni kripto paralarda durum ne?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

BCH Blockchain’inin 15 Kasım’da hard fork sonucu iki ayrı ağa ayrılmasının üzerinden resmi olarak tam bir ay geçti.

Şu anda yaygın olarak Bitcoin Cash ABC ve Bitcoin SV olarak anılıyorlar. Yine de Kasım ayı ortalarındaki kırılmayı takip eden haftalarda, genel fiyat görünümü açısından hala favori gözükmüyor.

Bitcoin Cash, her altı ayda bir, kullanıcıların Blockchain’i forklaması ve projenin açık kaynaklı yazılım geliştiricileri tarafından belirlenen değişikliklerle birlikte bir yazılım güncellemesi yapmaları ile tasarlanır.

Geliştiriciler ve madenciler, yükseltmelerin ne olması gerektiği konusunda fikir birliğine varırsa, ana zincir sağlam kalır ve “soft fork” olarak bilinen yazılım yükseltmesi yapılır.

Tüm Bitcoin Cash forkları şimdiye kadar  “soft” kategorisindeydi. Ancak koşullar en son fork sürecinde farklılık gösterdi. Bu kez, geliştirmeler üzerinde uzlaşı sağlanamadı ve geliştiriciler arasında gerilim arttı. Dolayısıyla da ana zincir, bölünmüş bir hard fork süreci yaşadı. Başka bir deyişle, kendi kripto paralarıyla iki ayrı zincire ayrıldı.

Fork işleminden beri, hem BCHABC hem de BSV, Binance ve Coinbase gibi büyük kripto para borsalarında işlem görüyor. Ancak 30 günlük sert dalgalanma ve hash gücündeki şiddetli salınımdan sonra, fiyatları arasında sadece 10 dolar gibi fark bulunuyor.

BCHABC ve BSV şu an hangi seviyedeler?

Bitcoin Cash fiyatları Kasım ayında 621 dolara kadar yükselirken, planlanan forkun önceki gününden -14 Kasım- yüzde 32 düşüşle 421 dolara kadar gerilemişti.

Bölünme sonrasında, yeni oluşturulan iki kripto para Bitcoin Cash ABC ve Bitcoin SV piyasaya sürüldü. Ve Binance platformunda sırasıyla 295 dolar ve 90 dolar seviyelerinde işleme başladı. Poloniex ve Bitfinex’in de dahil olduğu birden fazla borsa, fork süreci öncesinde “ön fork ticareti” yapmaları ise dikkat çekmişti.

Bu deneysel piyasalar, BCHABC ve BSV için kullanılabilen “IOU” token ticareti, tasarruf sahiplerine teorik olarak hangi forku destekleyeceğine karar vermelerine olanak sağladı.

Kasım ayının çoğunda, BCHABC, muadilinin 10 katı kadar değerli bir fiyat ile lider konumdaydı.Bir aylık süre zarfında ise iki kripto varlık arasındaki boşluk iyice daraldı. Öyle ki, Bitcoin SV, 6 Aralık’ta düşük bir fiyat avantajına sahipti.

Fork sürecinden beri, daha geniş olan kripto para piyasası toplam sermaye açısından 80 milyar doların üzerinde bir satışa şahit oldu. Sonuç olarak, iki fork fiyatında büyük ölçüde değer kayıpları görüldü.

Yazım esnasında, BCHABC (şu anda birçok borsada BCH etiketi altında işlem görüyor.) CoinMarketCap’e göre 76,23 dolardan işlem görürken BSV İSE 68 dolardan el değiştiriyordu. Bu yüzden halkın bir favori seçmediği açıkça görülüyor.

BCH forklarını ilerleyen dönemlerde neler bekliyor?

BCHABC ve BSV’nin uzun vadede başarısı, kullanım ve hash power tarafından belirlenecek. Fiyat grafiklerine teknik açıdan bakılarak ise varlık fiyatlarının kısa vadeli görünümleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Yukarıdaki BSV/USDT grafiğinde görülebileceği üzere, fiyat 13 Aralık’ta kırılan 26 Kasım tarihindeki düşüş ile başlayan bir azalan üçgen olarak bilinen düşüş konsolidasyon deseni oluşturmaya başladı.

Üçgen desteğinin 84 dolardan kırılması, yakın seviyelerdeki iki önemli destek seviyesinin (74 ve 54 dolar) kapılarının açılmasına neden oluyor. Üçgen formasyonunun büyük boyutuna dayanarak, gün içi göreceli güç endeksi (RSI) üzerinde görülen aşırı satım koşulların düşüşü yavaşlatabildiği halde, daha düşük destek seviyesine ulaşılacağı ön görülüyor.

Piyasaya girdiğinden beri istikrarlı bir şekilde yüzde 80 oranında bir kayıp ile düşüş trendinde bulunan BCHABC grafiğinden daha az detay bulunuyor.

Yakınlarda bilinen herhangi bir destek seviyesi bulunmadığı için, fiyatının -en yüksek zamanlı grafiklerde aşırı satım durumları olmasına rağmen- taban yapacağını tahmin etmek zor. Bu yüzden satıcılar yakında bir toparlanmaya olanak tanımak için mola verebilirler.

Hard fork sonucu piyasaya sürülen iki kripto paranın teknik analiz sonuçları da gösteriyor ki daha güçlü bir Bitcoin ve daha yüksek sermayeli bir kripto pazarına ulaşılmadan, iki kripto paranın da istikrarlı yükselişler yapması düşük bir ihtimal olarak duruyor.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin