basel
Basel komitesi uyarıyor: "Kripto paralar bankalar için risk teşkil ediyor"

Basel komitesi uyarıyor: “Kripto paralar bankalar için risk teşkil ediyor”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bankacılık sektörü için önemli komite olan uluslararası otorite Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, kripto paraların büyümesinin bankalar ve küresel finansal istikrar için bir dizi risk oluşturduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Komite, merkez bankalarının merkezi olarak kabul edilen Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) bir kolu. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bankalar için potansiyel risklerin likidite, kredi ve piyasa riskleri, operasyonel risk (dolandırıcılık ve siber dahil), kara para aklama ve terör finansmanı riski, yasal ve itibar riskleri olduğunu belirtti.

Bankaların kripto paralar için önlem almaları önerisinde bulunuldu

Komite, bankaların şu anda kripto paradan kaynaklı risklerden doğrudan etkilenme durumunun “çok sınırlı” olmasına rağmen, kurumların hala “en üst düzeyde” kapsamlı bir önlem alıp kripto varlıklarından doğabilecek riskleri en aza indirmek için çalışma yapmalarını önerdi.

Bankaların ayrıca, kripto paralar tarafından oluşabilecek risklerin “yüksek dereceli” olarak ele almaları ve “net ve sağlam” bir risk yönetimi çerçevesine sahip olmaları gerektiği düşünülüyor.

Komite, risk yönetimi çerçevesinin, bankaların, kara para aklama ile mücadele (AML), terörizmin finansmanı (CFT) ve yaptırımlardan kaçınma ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere genel risk yönetimi süreçlerine “bütünüyle entegre edilmesi” gerektiğini söyledi.

Komite ayrıca risklerin “kapsamlı” bir değerlendirmesinin içsel sermaye ve likidite yeterliliği değerlendirme süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ek olarak, denetleyici kurumlar, kurumun riskleri tam olarak değerlendirdiği ve azalttığı güvencesinin yanı sıra fiili veya planlı kripto para riskine maruz kalma konusunda bilgilendirilmeli görüşünün de üzerinde duruldu.

Basel komitesi oluşabilecek risklere karşı rehberlik için çalışmalarını sürdürüyor

Son olarak, Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, risklerin “uygun şekilde” yansıtılması amacıyla bankaların kripto para riskine maruz kalmasının “geleceğe yönelik uygulaması” konusunda rehberlik etmek üzere diğer küresel standart belirleme kurumları ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB) ile birlikte çalıştığını söyledi.

Geçen Haziran ayında BIS, Yıllık Ekonomik Raporunda, kripto paraların belirli bir ekonomik sorunu çözüp çözemediğini kestirmenin zor olduğunu söylemişti. “İşlemlerin yavaş ve maliyetli, sıkışıklığa eğilimli ve taleple doğru orantılı olarak büyümüyor” şeklindeki değerlendirmeleri ise dikkat çekmişti.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin