Brian Kelly:  “2019 Bitcoin için bir dönüm noktası olacak.”
Brian Kelly:  “2019 Bitcoin için bir dönüm noktası olacak.”

Bankalar Bitcoin’e karşı savaş açtı!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Parlamentosu Politika Dairesi tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapor, merkez bankası destekli kripto paraların Bitcoin’i nasıl alt edeceğini anlatıyor. Raporda bankaların Bitcoin’e karşı savaş açmaları halinde oluşacak durumlardan bahsediliyor.

Bitcoin’e karşı savaş açan bankalar ne yapacak?

Avrupa Parlamentosu’nun geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir raporda Bitcoin’in aşması gereken bazı sıkıntılardan bahsediliyor. ECON Komitesi tarafından “Finansal Teknoloji Alanındaki Rekabet Meseleleri” başlıklı talep edilen raporda, merkez bankaları tarafından çıkarılacak kripto paraların mevcut kripto piyasası üzerinde önemli bir etkisi olacağı iddia ediliyor. Ayrıca, raporda, merkez bankaları tarafından çıkarılacak olan kripto paraların piyasayı sarsarak, egemen kripto paralarla ciddi bir rekabet oluşturulacağı belirtiliyor.

Araştırmaya göre, merkezi ve ticari bankalar, kullanıcıların kripto para borsalarına ya da cüzdanlara erişimi engelleyerek, hizmet reddine gidebilirler. Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatlanmasına yeniden sebep olabilirler. Ayrıca raporda, bankaların piyasa gücünün, geleneksel bankacılık hizmetlerinde “önleyici satın almalar veya yıkıcı fiyatlandırma programları aracılığıyla kripto para piyasasında rekabeti sınırlamak” için kullanılabileceği belirtiliyor.

Dığer rekabet sorunları

Raporda kripto para piyasasındaki rekabet sorunları sınıflandırılıyor. Kripto paralar arasında gerçekleşenlere “kripto paralar-arası piyasa meseleleri”, borsalarla soğuk cüzdanlar gibi servis sağlayıcılar arasındakilere ise  “iç kripto para birimi meseleleri” deniliyor. Kripto para birimi piyasa sorunlarına gelince rapor, büyük ağların pazara katılmaya teşebbüs eden diğer piyasa katılımcıları için ayrı bir engel teşkil edebileceği sonucuna varıyor.

Bu varsayımlar, kripto pra yatırımcıları arasında potansiyel anlaşmazlıklara yol açabilir. Hizmet sağlayıcılar, bu anlaşmazlıkları bahane ederek, yeni kullanıcıların piyasaya katılmalarını engelleyecek uygulamalar oluşturabilirler. Örneğin, madencilerin belirli bir kripto para birimini diğerine tercih eden teşvikler alabilirler. Bu konuya ek olarak, bu çalışmaya göre, tüm madencilik endüstrisinin yüzde 79’unun Bitcoin (BTC) dahil olmak üzere beş adet madencilik havuzu tarafından kontrol edildiği gerçeğini gösteriyor.

Bitcoinist

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin