kripto para dolandiriciligi
Avustralya kripto para dolandırıcılığı konusunu mercek altına alıyor

Avustralya kripto para dolandırıcılığı konusunu mercek altına alıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avustralya’nın ulusal tüketici gözlemcisi, kripto para dolandırıcılığı vakalarının 12 aylık bir süre zarfında “önemli ölçüde” büyüdüğünü ve şu anda ülkedeki en yaygın ikinci yatırım aldatmacası olduğunu bildirdi.

Ülkede dolandırıcılıkları izlemek için bir komisyon bulunuyor

Avustralya’da dolandırıcılıkla ilgili eğilimlere yönelik tüketici koruma yasalarının uygulanmasına ilişkin yetkiyle görevlendirilmiş bağımsız bir hükümet yetkilisi olan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), “Scamwatch” olarak adlandırılan bir dolandırıcılık alarm mekanizmasına sahip.

Dolandırıcılık tespit etmeye yönelik yapılan çalışmalara ilişkin bir uyarıda, gözlemci giderek artan ve yaygınlaşan kripto para birimi ticaretine ve ikili opsiyon dolandırıcılığına dikkat çekerken kamuoyunu bilgilendirdi.

Kripto para dolandırıcılığı yüzde 126 oranında arttı

ACCC’ye göre özellikle kripto para ticareti dolandırıcılığı, özellikle son on iki ay içinde belirgin bir büyüme kaydetti. Ve mağdurlara uygulanan ikinci en yaygın yatırım aldatmacası haline geldi. İfadelerde ACCC başkan yardımcısı Delia Rickard şunları ekledi:

 Kripto para ticaretinin popülaritesindeki artış, dolandırıcılar tarafından kaçırılmayacak bir fırsat olarak görülüyor. Yatırım dolandırıcılığında kullanılan yöntem genellikle, dolandırıcının size bir servet kazandıracak fiyat hareketleri hakkında bilgi sahibi olduklarını iddia etmesidir. Eğer aldanıp yatırım yaparsanız, paranızı hızla kaybedersiniz.

Kasım 2017’de bildirildiği üzere, ACCC, geçen yılın sonuna doğru kripto piyasası boğa piyasası ile eşleşen Bitcoin ilişkili dolandırıcılıklarda yüzde 126’lık bir artış gördüğünü kaydetti. Yatırımcıları hileli programlara karşı dikkatli olmaya çağırırken, Avustralyalıları ‘risksiz yatırım’, ‘düşük risk, yüksek getiri’ veya ‘çabuk zengin olma’ gibi vaatlerden kaçınmaları konusunda uyardı.

Geleneksel piyasa dolandırıcılıkları açık ara önde

Bu arada gözlemci, hisse senetleri, emtialar veya gayrimenkul gibi geleneksel yatırım pazarlarına yatırımın planladığını gösteren şemaların, Avustralya’daki “yatırım dolandırıcılıklarının büyük çoğunluğunu” temsil etmeye devam ettiğini doğruladı.

ACCC, bu yılın başlarında, 2017 yılında Avustralya vatandaşlarından gelen kripto para dolandırıcılıklarla ilgili toplam 1289 şikâyet aldığını açıkladı. Bu şikâyetlerden elde edilen toplam kayıplar ise 1.2 milyon AUD’nin biraz üzerindeydi.

Kripto para dolandırıcılığında artış olsa da toplam zarara göre tutarları düşüş kalıyor

Mayıs ayında yayınlanan yıllık dolandırıcılık raporunda ise ACCC, toplam 340 milyon Avustralya doları (AUD) tutarında toplam zararla ilgili makama sunulan toplam 200.000 dolandırıcılık tespiti yapılan raporunu açıkladı. Sahte başlangıç ​​para teklifleri  de(ICO’lar) dâhil olmak üzere kripto ile ilgili dolandırıcılık, toplamda nispeten düşük kalıyor. Öyle ki bu rakam toplam 340 milyon AUD’luk zararın sadece 2.1 milyonluk kısmına denk geliyor. Bu rakam, ACC tarafından“muhtemelen buzdağının en uç noktası” şeklinde yorumlandı.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin