Avrupa Merkez Bankası, kripto paralar geleceğin para birimidir
Avrupa Merkez Bankası, kripto paralar

Avrupa Merkez Bankası, kripto paraların geleceğin para birimi oldukları görüşünde

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Merkez Bankası, kripto para birimlerinin dünya çapında “değişimin erken bir işareti” olabileceğini söyledi.

 Avrupa Merkez Bankası, kripto paralar için pozitif görüşte

13 Mart Salı günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Ödemeler Bankası’ndaki (BIS) yöneticiler, “Bitcoin, nakitsiz bir topluma cevap değildir” başlıklı bir görüş bildirisi yayınladı. Bu bildiride ECB yönetim kurulu üyesi Benoit Coeure ve Uluslararası Uzlaşma Piyasaları Komitesi başkanı Jacqueline Loh, dijital paranın geleceğin para birimi olabileceğini belirttiler.

Benoît Cœuré ve Jacqueline Loh ayrıca, dijital para birimlerinin bir seraptan ibaret olsa da, Palm Pilotların günümüzün akıllı telefonlarının önünü açtığı gibi, değişimin erken bir işareti olabileceği ve dünyanın birçok yerinde hala geçerli olmasına rağmen, nakitin sonsuza dek kral olmayacağını da söyledi.

“Kripto para birimleri mevcut ödeme sistemlerinin zayıflığını ortaya çıkardı.”

Merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) tüketicilerin paralarını kontrol etme şeklini değiştirmedeki potansiyelini ortaya çıkardı. Benoît Cœuré ve Jacqueline Loh aynı zamanda, kripto para birimlerinin şu anki bankacılık sistemlerinde bulunan önemli bir eksikliğe işaret ettiğini belirterek şunları söyledi: “Birçok kusuruna rağmen, Bitcoin mevcut sistemimizin eski bir başarısızlığına dikkat çekiyor: Sınır ötesi perakende ödemeleri.”

Benoît Cœuré ve Jacqueline Loh konuya yönelik fikirlerine şunları ekledi:

            Sınır ötesi perakende ödemeleri, yalnızca alışveriş yapanların, denizaşırı ülkelerden internet üzerinden kolayca ürün satın almalarına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda yabancı işçilerin para kazanmalarını, finansal katılımı ve gelişmeyi desteklemelerini de sağlar. Ancak, mevcut ödeme kanalları yerli olanlara göre genellikle çok yavaş, az şeffaf ve daha pahalıdır.

Bu başarısızlığı gidermek için Benoît Cœuré ve Jacqueline Loh, merkez bankalarının uluslararası ödeme kanallarını iyileştirmesi ve bu iyileştirmeler ile Bitcoin’in ve benzeri para birimlerinin tehdidine karşı konulması gerektiğin düşünmektedirler.

Merkez bankası, dijital para birimleri, “CBDC”…

Bildiride ayrıca, merkez bankası destekli bir kripto para biriminin oynayabileceği potansiyel rolün altı çizilerek, tüketicilerin zaten nakit yerine dijital ödeme sistemlerini kullanmaya başladıkları belirtildi. Merkez bankası dijital para birimi oluşturmak, tüketicileri bir bankaya gitmeye zorlamak yerine, tüketicilere fonlara doğrudan erişim hakkı tanımaktadır.

Mevcut sisteme göre, sadece finans kurumları ulusal merkez bankasındaki hesaplar aracılığıyla dijital merkez bankası parasına doğrudan erişebilmektedir. Tüketici odaklı bir CBDC, herkese erişimi genişletirdi. Bu, tüketicileri dijital olarak tanımak için büyük bir adım gibi görünmese de, paranın, finansal sistemin ve ekonominin rolü için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Ayrıca Çin Halk Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan tarafından yapılan bir açıklamada, bankaların desteklediği bir kripto para biriminin mümkün olduğunu ve ülkenin ulusal bir para birimine sahip olmasının “kaçınılmaz” olduğunu belirtti.

coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin