Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi kripto tavsiyelerini yayınladı
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi kripto tavsiyelerini yayınladı

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi kripto tavsiyelerini yayınladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), bu Çarşamba günü ICO ve kripto varlıkları hakkındaki tavsiyelerini yayınladı. Bazı kripto varlıklarının MiFID (Finansal enstrümanlar direktifindeki piyasalar) finansal araçları olarak nitelendirilebileceğini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Kurumlarına Tavsiye çerçevesi, gözlemcinin, kripto varlıklarının farklı iş modellerini analiz etmek ve mevcut yasal düzenlemeye nasıl uyduklarını belirlemek için bir anket dahil olmak üzere Ulusal Yetkili Otoritelerle (NCA’ler) yaptığı çalışmalara dayanıyor.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) tavsiyelerini iki kategoride yayınladı

ESMA iki genel kategori ile sunuyor. Bunlardan ilki, MiFID kapsamında finansal araçlar olarak nitelendirilebilecek kripto varlıkları içeriyor. Ancak yine de düzenlemede “potansiyel yorumlama veya belirli gereklilikleri yeniden gözden geçirme gerektiren” alanlar bulunuyor.

Ankete göre, NCA’lar büyük ölçüde, kâr payları ekli olanlar gibi bazı kripto varlıklarının devredilen menkul kıymetler gibi MiFID finansal araçları olarak nitelendirilebileceğine inanıyor.

İkinci kategori, finansal araçlar olarak nitelendirilmeyen dijital varlıklardan oluşuyor. ESMA, yatırımcıları, asgari düzeyde korumak için, bunların hala Anti-Kara Para Aklama (AML) şartlarına tabi olması gerektiğine inanıyor.

AB içinde yeterli sayıda yatırımcının korunmasını sağlamak için ESMA, düzenleyicinin vurguladığı sorunların ve boşlukların Avrupa düzeyinde ele alınması gerektiğini ileri sürüyor.

ESMA Başkanı Steven Maijoor konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

NCA’lar anketimiz, bazı kripto varlıklarının MiFID finansal araçları olarak nitelendirilebileceğinin altını çizdi, bu durumda AB mali kurallarının tamamı geçerli olacaktır. Bununla birlikte, mevcut kurallar bu araçlar dikkate alınarak tasarlanmadığından, NCA’lar mevcut gereksinimleri yorumlamada zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Ve bazı gereklilikler kripto varlıklarının spesifik özelliklerine uyarlanmamaktadır.

Bu arada, bazı kripto varlıklar mevcut mali düzenleme çerçevesinin dışında kalıyor. Bu kripto varlıklarına yatırım yapmak kısıtlı bilgiye sahip veya hiç koruması olmayan yatırımcılar için önemli riskler oluşturuyor.

Bugün yayınlanan belgede, ESMA ayrıca ICO’ların gerçek faydalar sağlayabileceğine inanıyor. Ancak bunun yalnızca uygun korumaların mevcut olması şartıyla olabileceği görüşü içeriyor.

ESMA, kripto varlıklarının risk açıklamalarına ihtiyacı olduğunu savunuyor

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi aynı zamanda, döviz ve CFD ticareti endüstrisinde gerekli risk uyarılarına benzer şekilde, kripto paraları içeren tüm kripto varlıklarının ve faaliyetlerinin uygun risk açıklamalarına sahip olmasını önermekte.

ESMA’ya göre bu risk uyarıları, tüketicilerin yatırıma fon sağlamadan önce kripto paralara yatırım yapma risklerinin farkında olmalarını sağlayacak.

Her ne kadar kripto para birimleri finans sektöründe çok fazla ses getiriyor olsa da, gelişmekte olan sanayi hala mütevazı boyutlarda. Ve şu anda, düzenleyici herhangi bir finansal istikrar sorununu gündeme getirmediğine inanmakta.

Bununla birlikte, ESMA’nın AB’de ikili opsiyonlar, CFD’ler ve 2018’deki kaldıraç kısıtlamaları ile ilgili düzenlemeleriyle görüldüğü gibi çok ciddiye alması gereken bir konu olduğu için yatırımcılar için risk oluşturuyor.

Özellikle, ESMA, kripto para yatırımcıları için en önemli risklerin sahtekarlık, siber saldırılar, kara para aklama ve piyasa manipülasyonu olduğunu öne sürüyor.

financemagnates

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin