4.000 doları geçen DeFi tokeni 5 dakikada 1 dolara düştü!
4.000 doları geçen DeFi tokeni 5 dakikada 1 dolara düştü!

Araştırmalar mesajlaşma uygulamalarındaki binlerce pump&dump grubuna dikkat çekiyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Social Science Research Network’un (SSRN) 18 Aralık’ta açıkladığı bir çalışmada, popüler mesajlaşma uygulamalarında binlerce “ pump dump ”  grubu olduğunu ortaya koyuyor.

“Pump&dump”, habersiz yatırımcıların fiyatını yapay olarak şişirmek suretiyle cesaretlendirerek bir varlığı satın almalarını teşvik eden sahtekârlık uygulaması olarak biliniyor. Bu operasyon, fiyat yeterince yüksek olduğunda hızlı şekilde girilen satışlar ile sonlanıyor.

Pump dump grupları yeniden gündeme geliyor

Yeni bir uygulama olmayan bu durum zaman zaman gündeme geliyor ve kripto para piyasalarında özellikle sermaye girişinin yüksek olduğu dönemlerde sıklıkla rastlanıyor. Yeni yayınlanan veriler “Pump&dump” fenomenin yaygın ve genellikle oldukça kârlı olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar Bloomberg tarafından 19 Aralık’ta yayınlanan bir makaleye göre, bu yıl Ocak ve Temmuz ayları arasında mesajlaşma uygulaması Telegram ve Discord platformlarından gelen verileri inceleyerek 4.818 adet “Pump&dump” girişimi tespit etti.

Akademisyenler, kendileri tarafından gözden geçirilen “Pump&dump” şemalarının geçmişte gerçekleşmiş olanlara benzer şekilde yürütüldüğünü kabul ederken, “büyük ölçüde düzensiz bir ortamda yaklaşık 2000 kripto paranın faaliyet alanını kötüye kullanıldığını” vurguluyorlar.

NASDAQ kripto pazarlarında manipülasyonu tespit eden bir sistem geliştirdi

Raporda, belirsiz paraları (düşük hacimli) pompalamanın, ekosistemdeki baskın coinleri pompalamaktan çok daha kârlı olduğuna dikkat çekilirken aynı zamanda Bitcoin’in  “Pump&dump”  olgusundan muaf olmadı belirtiliyor. Rapor,  Telegram’da 76 Bitcoin (BTC) “Pump&dump”  grubu ve Discord’da da altı tane tanımlamayı başardı.

Dünyanın en büyük ikinci borsa kuruluşu olan NASDAQ tarafından Kasım ayında piyasa gözetleme teknolojisinin kripto pazarlarında “manipülasyonu tespit edebileceği” söylenmişti. Gözetim sistemini benimseyen ilk NASDAQ’ın kripto müşterisi, Winklevoss ikizlerinin sahip olduğu kripto değişimi Gemini oldu.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin