Adblock Plus sadece Google Chrome’da kullanılabiliyor
Adblock Plus sadece Google Chrome’da kullanılabiliyor

Adblock Plus sahte haberlere karşı Blockchain’i kullanacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Adblock Plus geliştiricisi eyeo GmbH, Trusted News isimli web sitesinin uzantısında Blockchain teknolojisi kullanacağını açıkladı.

Adblock Plus sadece Google Chrome’da kullanılabiliyor

Trusted News sadece beta sürümünde kullanıma sunulurken şu an sadece Google Chrome internet sağlayıcısında kullanılabiliyor. Projenin web sitesi, güvenilir kaynak ve hikayeleri işaretlerken, tarayıcı eklenti etiketleri, sahte haber olduğunda belirtiyor. Tarayıcıya eklenen uzantı güvenilir, bilinmeyen, tık tuzağı veya hiciv etiketlerini içeren bir haber kaynağının kısa bir açıklamasını küçük bir pencerede gösteriyor.

Adblock Plus sahte haberlere karşı Blockchain’i kullanacak
Adblock Plus sahte haberlere karşı Blockchain’i kullanacak

Puanlamalar, PolitiFact, Snopes, Wikipedia ve Zimdars ‘List gibi farklı kaynaklardan derlenen verilere dayanıyor. Uzantı, projenin veri tabanını korumak için dolandırıcılık önleme URL’si kaydı kullanan MetaCert protokolüyle birlikte çalışıyor. Oluşan veri tabanı da yavaş yavaş Ethereum Blockchain’ine taşınacak. Şirket ayrıca ödülleri izlemek ve verileri manipüle eden veya bozan kötü oyuncu riskini önlemek için token olarak MetaCert’i çıkarmayı planlıyor.

“Kullanıcılar bu sitenin ön yargılı olduğunu düşünecek.”

Şirketin ekosistem direktörü Ben Williams, Trusted News’in kullanıcıların belirli derecelendirmelerle ilgili geri bildirim sağlamak istemeleri halinde, hatta belirli bir sınıflandırmaya katılmamaları durumunda bile tartışmaya açabilecekleri bir seçenek özelliğini belirtti. Ben Williams konuya yönelik şu açıklamayı yaptı:

Eminim ki kullanıcılar bu sitenin ön yargılı olduğunu düşünecek. Verilen hizmeti daha iyi bir hale getirmek için kullanıcıların tüm geri bildirimlerini kullanacağız. Sonraki adımda, herhangi bir sunucudan ve herhangi bir üçüncü şahıstan ayrıştırarak veriyi doğrudan Blockchain’e taşıyacağız. Bundan sonra ise geri bildirimlerin kendi başına yaşayabileceği bir alan oluşturulacak. Böylece iyi geri bildirimlerin kullanıcıları ödüllendirebilecek ve kötü geri bildirim sağlayan kullanıcılar kolaylıkla tespit edilip sistemden çıkarılacak.

Adblock Plus eyeo GmbH ile hiçbir siteye ayrıcalık tanımayacak

Ben Williams, projenin sadece test aşamasında olduğunu ve eyeo’nun bulduğu ürünün yararlı bir şey olup olmadığını belirlemek istediğini vurguladı. Ayrıca bazı web sitelerinin derecelendirmeleri atlayabileceği bir beyaz liste ya da ayrıcalık olmayacağını da ekledi. Ayrıca ürünün web kullanıcıları arasında destek bulması halinde, gelecek sürümlere, makalelerde içine düştükleri politik spektrumun hangi kısmının ön yargılı olduğunu ekleme seçeneği yani “ince ayrıntılandırılmış detaylar” özelliği eklenebilir.

eyeo, sahte haberlerle mücadele eden tek şirket değil. Facebook, Kasım ayında sosyal medya platformunda yer alan makalelerde ekli güven göstergelerinin olacağını duyurdu. Mart 2017’de Google, bundan sonra güvenilir haberlere odaklanacağını hatta Google Haberler Girişimi platformu için 300 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin