Bitcoin’in AB'nin baltık kaplanlarında yükselişi
Bitcoin’in AB'nin baltık kaplanlarında yükselişi

AB’nin baltık kaplanları, Avrupa’nın Bitcoin kaplanları haline geliyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para birimleri henüz kapsamlı bir düzenlemenin yapılmadığı Baltık ülkelerinde popülerlik kazanmakta. Gayrimenkul, online ticaret, konaklama endüstrisi ve hatta sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere birden çok sektörden işletmeler, kripto ödemelerinden yararlanıyor. Bölgeden bazı şirketler dünya çapında hizmetlerini kripto para karşılığında zaten sunuyor. Bu süreç AB’nin baltık kaplanlarının, Avrupa’nın “Bitcoin kaplanları” haline geldiğini gösteriyor.

Bitcoin’in AB’nin baltık kaplanlarında yükselişi

Kripto paralar, Litvanya, Letonya ve Estonya’da daha yaygın bir şekilde kabul görüyor. Buralarda bir fincan kahveyi Bitcoin ile satın almak bugünlerde özel bir şey değil. Yerel medyaya göre; kafeler, barlar, restoranlar, oteller, hediyelik eşya dükkanları ve hatta bir ortopedi kliniği artık kripto paraları ödeme olarak kabul ediyor. Görünüşe göre, AB’nin baltık kaplanları, Avrupa’nın “Bitcoin kaplanları” haline geliyor.

Yerel haber bülteni, Baltık’ta arazi parselleri ve konut birimleri satan birçok şirketin gayrimenkul işinde kripto ödemeleri başlattığını belirtiyor. Potansiyel alıcılar yakın zamanda Litvanya’nın başkenti Vilnius’tan çok uzak olmayan Auriai yazlık yerleşiminde arazi ve ev satın alabilecek.

Baltık ülkelerinde kripto parayla emlak satışları yapılıyor

Kripto fiyatlı emlaklar komşu ülkeler Letonya ve Estonya’da da satılmakta. Baltık Sotheby’s International Realty’nin Letonya şubesi Jūrmala’da Bitcoin için penthouse  (teras katı) daireler sunuyor. Kısa bir süre önce, Estonyalı emlakçı LAAM Kinnisvara, Maardu kentinde, Tallinn’e arabayla 15 dakika mesafedeki daireler için kripto para birimini kabul ettiğini açıkladı. Şirket tarafından inşa edilen 44 ünitenin üçte biri zaten satıldı. Bir sonraki Bitcoin anlaşmasının önümüzdeki hafta gerçekleşmesi planlanıyor.

Tallinn’de 26, Riga’da 21,  Vilmaga’daki 30’dan fazla yer kripto ödemelerini kabul ediyor. Bitcoin ATM’leri Estonya ve Litvanya’nın başkentlerinde bulunabilir. Kripto kabul eden işletmelerin çoğu hizmet endüstrisinden; kafeler, barlar, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları, oteller. Diğer sektörler ise hızlı bir şekilde bu trene yetişmeye çalışıyor.

Giysilerde kripto para ile ödeme dönemi başladı

Yaklaşık bir ay önce, Litvanya’daki Benetton franchise adayı United Colors, kripto para kabul edeceğini açıkladı. Vilnius’taki moda markasının mağazaları şimdi Coppay ile bir ortaklık yoluyla Bitcoin, Ethereum, DASH, NEM ve Steem kabul ediyor. Belarus merkezli ödeme sağlayıcısı, birden fazla pazardaki verilere dayanarak bir döviz kurunda fiata anında dönüşüm sağlıyor.

Bu arada, Litvanya’da zaten Coppay tarafından sunulan benzer bir platform var. Yerel şirket Coingate geçtiğimiz günlerde bir Fransız online ödeme çözümleri geliştiricisi ile anlaşma imzaladı. Prestashop ile olan bu ortaklık sayesinde Litvanyalılar dünya çapında 80 bin işletmeye hizmet sunmayı planlıyor.

Baltık ülkelerinin hiçbirinde kripto paralar konusunda henüz bir düzenleme yok

Baltık ülkelerinin hiçbirinde kripto paralar konusunda henüz kapsamlı bir düzenleme yapılmadı. Letonya kısa bir süre önce kripto paraların vergilendirilmesi amacıyla kısmen tanınmasını sağlamaya çalıştı. Riga’daki yetkililer, Bitcoin’in değişim aracı olarak işlev görebileceğini söyledi. Sonuç olarak, kripto para birimiyle yapılan işlemler sonucunda sermaye kazançları üzerinden %20 vergi uygulanacak.

Muhtemelen en dijital olarak gelişmiş Baltık ülkesi olan Estonya, kendi kripto para birimini ihraç etmeyi düşünüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın olumsuz duruşuna rağmen Tallinn fikrinden vazgeçmiyor. Projenin arkasındaki yetkililer hala bir kripto para olarak değil, bir token olarak “Estcoin” ihraç etmek için bastırıyor. Her halükarda, Estonya ulusal bir kripto para için planlarını sürdürmeye kararlı. Bir süredir kripto paralara karşı çıkan Litvanya’nın Merkez Bankası, kripto sektörünün temsilcileriyle olası bir düzenleyici çerçeve üzerinde istişarelere başladı.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

News.bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin