Ekonomik yaptırımlarda sınır tanımayan ABD, İran’a kripto yaptırımları uygulamaya başladı
Ekonomik yaptırımlarda sınır tanımayan ABD, İran’a kripto yaptırımları uygulamaya başladı

ABD hükümeti İran’a ait 500’den fazla Bitcoin’e el koydu!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İran Blockchain Derneği başkanı Sepehr Mohammadi’ye göre, geçen yıl ABD hükümeti tarafından İranlılara ait 500’den fazla BTC’ye el konuldu. Bu sayı her geçen gün artıyor. Blockchain Derneği başkanı, İran’da kripto para birimlerinin yasal durumu nedeniyle şikayet edecek bir kurumda bulunmadığını belirtiyor.

İranlılar, ABD hükümeti tarafından el konulan 500 Bitcoin’i geri alamıyor

İran’ın Blockchain Derneği başkanı Sepehr Mohammadi, geçen hafta katıldığı bir haber bülteninde şunları söyledi:

Geçtiğimiz yıl, bazı İranlılara ait olan kayda değer miktarda Bitcoin’e, ABD federal hükümeti tarafından, belirsiz nedenlerinden dolayı el konuldu ve el koyma süreci devam ediyor. El konulan BTC’nin kesin sayısının net olmadığını itiraf edilirken aktarılan verilere göre, yaklaşık 25 milyar Riyal (5,77 milyon dolar) değerine tekabül eden 500 Bitcoin olduğu düşünülüyor.

Mohammadi, bazı insanların bu el koymaların, Bitcoin sahiplerinin ABD yaptırımlarını delmesinden kaynaklandığına inandığını belirtiyor.

İran ABD yaptırımlarından kaçınmak için kripto paraları kullanıyor

İran hükümetinin uzun süredir ABD’nin ekonomik yaptırımlarından kaçınmak için kripto paralar kullanmayı düşündüğü aşikar. İran Parlamentosu Ekonomik Komisyonu Başkanı Mohammad Reza Pour-Ebrahimi, 15 Temmuz’da haber ajansına verdiği röportajda, dijital paraların İran’ın yaptırımlardan kaçınmak için kullanabileceği başlıca mekanizmalar arasında olduğunu söyledi. İran parlamentosunun yakında bu konuyu ele alacağını da sözlerine ekledi.

ABD hükümetine karşı hukuki mücadele

Mohammadi, İran vatandaşlarının kripto paralarını kurtarmak için karşılaştıkları zorlukları şu şekilde açıkladı:

El konulan Bitcoin sahipleri, ülkede kripto para birimleri yasaklandığından, ABD’ye karşı yasal bir işlem yapamıyorlar. Dernek bu olayı, uluslararası hukuki eylem olarak ele almak istiyor. Ancak davayı ele alacak kara para aklama yasasında uzman olan henüz bir hukukçu bulamadılar.

Nisan ayında, İran Merkez Bankası (CBI) ülkedeki bankaların ve finans kurumlarının kripto paralarla ticaret yapmalarını yasakladı. CBI,konuya yönelik şunları söyledi:

Bütün kripto paralar, para aklama ve terörizmin finansmanı için kullanılabilir ve genel olarak suçluların parasını transfer etmek için bir araç haline getirilebilir.

Pour-Ebrahimi Mayıs ayında verdiği demeçte durum hakkında şu bilgileri verdi:

İran’da az sayıda insanın kripto para ticareti yapmasına rağmen elde edilen verilerine göre,  kripto paralara yatırım yapmak için ülke dışına 2,5 milyar dolardan fazla para gönderildi.

News.bitcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin