Ünlü kripto analisti uyardı: “Joker senaryosu Bitcoin’i aşağı çekebilir.”
Ünlü kripto analisti uyardı: “Joker senaryosu Bitcoin’i aşağı çekebilir.”

ABD, Çin, Kore hisse piyasaları çöküşü Kripto para piyasaları ile ne kadar ilişkili?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para piyasaları değer kaybederken ABD, Güney Kore ve Çin gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin hisse senedi piyasalarında da rekor düzeyde kayıplar görülüyor.

kripto paralar, alternatif bir değer deposu olarak, küresel finansal piyasası istikrarsızlığı ve oynaklığı döneminde, özellikle genç nüfus tarafından uzun vadeli yatırımlar olarak kabul edilir. Ancak, son haftalarda kripto paraların zayıflamaya devam eden küresel ekonomiye karşı savunmasız kaldığı ve varlık sınıfının piyasadaki belirsizliklere karşı bir risk unsuru olarak hareket etmediği görülüyor.

Küresel piyasalar çöküşte

İki piyasa arasında korelâsyon eksikliği olması ters bir korelâsyona eşdeğer olduğu anlamına gelmez. Tarihsel olarak bakıldığında, kripto piyasası ile küresel hisse senedi ve geleneksel piyasalar arasında bir korelâsyon eksikliği olduğu görülüyor. Geleneksel finans piyasalarının nasıl performans gösterdiğine bakılmaksızın kripto paralar şimdiye kadar sürekli olarak bağımsız fiyat hareketleri kaydetmiştir.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, yatırımcılar ABD hisse senetlerinde kaybın artacağı korkusuyla hisse senedi piyasalarından çıkışa yönelmeye başladığı esnada, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi ana kripto paraların dolar karşısında yüzde 35’ten fazla düştüğünü gözlemledik.

ABD borsaları, bu dönemde tarihindeki en kötü satışları yaşıyor. Aynı zamanda ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşı, Çin borsalarının değerlemesinde önemli bir düşüşe yol açtı.

Zayıflayan ABD ve Çin pazarları, ülkenin artan büyüme oranı nedeniyle zaten düşüş gösteren Güney Kore ekonomisini de doğrudan etkiledi.

Prudential Brokerage’ın yardımcı müdürü Alvin Cheung, SCMP’ye şunları söyledi:

ABD’nin Çin’i Trump ve Xi’nun gelecek hafta görüşmesinden önce eleştirmesiyle ilgili bir sürü olumsuz haber var. Ve bu da piyasayı olumsuz etkiliyor. ABD karışık mesajlar vererek yaklaşan toplantı öncesi elini kuvvetlendirme çabasında gibi gözüküyor. Yatırımcılar, toplantıda herhangi bir somut karar ile yakından ilgileniyor olacak.

Küresel piyasadaki eğilim, yüksek riskli varlıkların, hisse senetlerin, tahvillerin ve kripto içeren varlıkların ortadan kaldırılmasına doğru yöneliyor. Piyasanın kısa vadeli fiyat düşüşü, Bitcoin Cash ve Bitcoin Cash SV’nin çatışmasıyla tetiklendi.  Ancak şu an kötü durumda olan küresel ekonominin, azalan kripto para momentumlarının ana katalizörlerinden biri olduğu söyleniyor.

Kripto para piyasaları ne zaman ters korelâsyon gösterecek?

Kripto, yatırımcılar tarafından küresel ekonomiye karşı korunma amacıyla kullanılan altın gibi bir değer deposu olabilir. Ancak, perakende tüccarlar için likidite ve altyapı eksikliği nedeniyle, kripto paralar şu an büyük ölçekli yatırımcılar için bir riskten korunma aracı olarak faaliyet göstermiyor.

Piyasa geliştikçe ve sektör büyüdükçe, hem kurumsal hem de perakende yatırımcılar için daha iyi likidite ürünleri olarak piyasaya sunulacak. Ancak o zaman, kripto potansiyel olarak küresel finans piyasasına ters orantılı bir varlık olarak çalışabilir.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin