5AMLD: Avrupa’ya kripto para düzenlemesi geliyor: Borsalar yeni kurallara hazır mı?
5AMLD: Avrupa’ya kripto para düzenlemesi geliyor: Borsalar yeni kurallara hazır mı?

5AMLD: Avrupa’ya kripto para düzenlemesi geliyor: Borsalar yeni kurallara hazır mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Cointelegraph’a konuşan Eski ABD Hazine Kara Para Aklamayı Önleme (AML) uzmanı ve blok zincir analitik sağlayıcısı Elliptic’te şu an Topluluk Başkanı David Carlisle, 5AMLD ’i değerlendirdi.

Beşinci Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (5AMLD),  türünün ilk örneği olarak düzenleyici çerçevede Avrupa Birliği genelinde fiilen kripto para borsaları ve gözetim cüzdanları getiren bir mevzuatın parçası. Borsalar, 10 Ocak 2020 tarihine kadar bu kurallara uymak zorunda. Zaman geçiyor ve bazı borsaların yeni düzenlemelerle ilgili karışıklık yaşarken diğerleri ise uyum prosedürlerini uygulamaya hazır.

David Carlisle kripto ve yönetmelikler hakkında bir iki konudan bahsediyor. Eski ABD Hazine Kara Para Aklamayı Önleme (AML) uzmanı ve blok zincir analitik sağlayıcısı Elliptic’te şu an Topluluk Başkanı olan Carlisle, kıta genelinde kripto para işletmelerinin karşı karşıya kalacağı geçiş konusunda bilgi sahibi. Elliptic’in müşteri listesinin çoğu gizli, ancak halka açık müşterileri arasında Coinbase ve Binance dâhil, dünyanın en büyük operatörleri bulunuyor.

Elliptic’in hizmetleri, borsaların yasadışı finansmana, karanlık web etkileşimlerine ve siber suçlular tarafından kontrol edilen kripto cüzdanlarına bağlı şüpheli etkinlikleri izlemesine ve korumasına izin veriyor. Carlisle, “Kripto para birimlerinin takip edilemez ve anonim olduğu genel görüşe rağmen, büyük firmaların, özellikle de çok izlenebilir olma eğiliminde olduklarını” açıkladı.

Özet olarak 5AMLD

5AMLD’nin kripto endüstrisi üzerindeki ana etkisi, tüm AB üye devletlerinin AML düzenlemelerini uygulamak zorunda olmalarıdır. Bu borsaların şimdi müşteri işlemlerini izlemek ve şüpheli etkinlik raporlarını dosyalamak için Müşterinizi Tanı (KYC) kurallarına uyması gerekecek.

Müşteriler kimlik kanıtı olarak belgeler sunarak KYC işlemlerinden geçirilirler. Carlisle, “bunun müşterilerin kim olduğunu, meşru olduklarını ve platformu kötü amaçlı amaçlarla kötüye kullanma girişiminde bulunmamalarını sağlayacak ”dedi.

AB’deki kripto şirketleri bugüne kadar hizmetlerini herhangi bir AML ve KYC kontrolü olmadan sundular. Carlisle, “bunun rekabetçi bir sorun yarattığın ve Coinbase gibi daha önce başka bir yerde düzenlemeye tabi olan büyük ABD borsalarının çoğunu etkiler. Aslında birçoğu zaten AML şartlarına uyuyor ”dedi.

Ancak birçok AB şirketi uzun zamandır diğer bölgelerde endüstri standardı olarak kabul edilen güvenlik prosedürlerini takip etmemekte. Carlisle, yeni kuralların AB genelinde tüm rekabet için düz bir oyun alanı oluşturan tanımlanmış bir standart belirlediğini belirtti.

Borsalar 5AMLD düzenlemelerine hazır mı?

Borsaların hazır olup olmadığı sorulduğunda, Carlisle mevcut görünümün biraz karışık bir durum olduğunu açıkladı. Başka yerlerde faaliyet gösteren işletmeler, özellikle Avrupa’da da faaliyet gösteren ABD merkezli borsalar, duruma hazırlıklılar.

Ancak Carlisle’ye göre, Avrupa merkezli bazı işletmeler hala endişeye neden oluyor:

Bazı işletmelerin muhtemelen olması gerektiği gibi hazırlıklı olmadığını görüyoruz. En önemli konulardan biri 5AMLD, teoride, kripto para birimlerinin nasıl düzenleneceği konusunda uyumlaştırılmış bir çerçeve sağlarken, pratikte gördüğümüz şeyin gerçekte bu düzenlemeyi nasıl uygulayacakları konusunda ülkeden ülkeye büyük bir sapmaya sahip.

Düzenlemeler ve uygulama şekilleri bir ülkeden diğerine önemli ölçüde değişebilir. Carlisle, bazı işletmelerin AB genelinde faaliyet gösterebilecekleri her ülkede uyumluluklarını sağlamak için hazırlanamadıklarını söyledi. 5AMLD asgari bir düzenleme eşiği belirlerken, bir bölgeden diğerine büyük ölçüde farklılık gösteren ek düzenlemeler ve prosedürler sağlıyor.

Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren ABD merkezli bir borsa olan Kraken, gelecek değişiklikler için yoğun bir şekilde hazırlanıyor. Bir Kraken sözcüsüne göre, şirket “gelişmeleri yakından takip ediyor ve tüm AB müşterilerimize hizmetlerimizi sunmaya devam etmek için çok çalışıyoruz” dedi.

Birden fazla AB üyesi ülkede faaliyet gösteren borsa işletmeleri, her yargı bölgesindeki uygun lisanslara başvurarak güvence altına alınmalarını sağlamalıdır. Bu, tam 5AMLD hazırlık için önemli bir endişe konusu. Kraken gibi şirketler hızlı şekilde uyum sağlamaya çalışırken, diğerleri erteleniyor gibi görünmektedir.

Neden Avrupa? Neden şimdi?

Cezai işlemdeki eğilimleri inceleyen Avrupa kripto para borsaları, düzenlemelerin uygulandığı bölgelere kıyasla çok daha yüksek miktarda gayri meşru faaliyet yürütüyor, Carlisle, yasaların daha sıkı olduğu ABD’de nispeten az miktarda yasadışı faaliyetin gerçekleştiğini dile getirirken suçluların Avrupa merkezli platformları dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha kolay kötüye kullanabildiklerine vurgu yapıyor.

Bu tür suç işlemelerinin somut bir örneği, kara para aklama ile bağlantısı olan bir doğu Avrupa borsası olan ünlü BTC-e örnek olarak gösteriliyor. Kötü niyetli aktörler, bölgenin bu tür faaliyetlere karşı korunmak için neredeyse hiçbir kuralı bulunmadığı gerçeğinden yararlandı.

AB’de kara para aklama duyarlılığı konusunda bir bütün olarak güvenlik açığı söz konusu. Bugüne kadar yürürlükte olan bir düzenleme bulunmadığı için, 5AMLD tedbirlerinin bu açığı kapatmanın ilk önemli adımı olarak görülüyor.

Bu kripto para sektörüne yardımcı olacak mı? Zarar mı verecek?

Carlisle, düzenlemenin kısa vadede kripto şirketleri için bir sorun olma eğiliminde olacağını kabul etti ve şartlar olgunlaşana kadar yeni maliyetlere göğüs germeleri gerektiğini söyledi. Ancak orta ve uzun vadede, düzenlemenin benimsemeyi seçen şirketler için adaptasyon ve başarı sağladığını da ekledi.

Borsayı kullanan insanlar kullandıkları platformların güvenli olduğunu bilmek istiyor ve fonları ile kişisel bilgilerin tehlikeye atılmayacağından emin olmak istiyorlar.

cointelegraph


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin