500 milyar dolar
kripto para piyasaları 500 milyar dolar değeri aşabilecek mi?

Kripto paralar 500 milyar dolar engelini aşabilecek mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz son birkaç ay kripto para topluluğu için biraz zor geçti. 2017 yılının sonuna doğru açık bir şekilde sürdürülmesi oldukça zor olan bir yükseliş esnasında, Bitcoin‘in 20.000 dolar civarında bir fiyata ulaştığını görülmüştü. Ve tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri 800 milyar doları aşmıştı. Ocak ve Şubat aylarında ise piyasada ani ve sert bir düzeltme meydana geldi. Fiyatlarda görülen bu sert düşüş ile genel piyasa değeri, mevcut değerinin yaklaşık yüzde 70’ini kaybederek, bu süreçte piyasa değeri, yaklaşık 250 milyar dolara kadar geriledi. Şimdi piyasa oyuncularının akıllarındaki en büyük soru, kripto paralar 500 milyar dolar engelini aşabilecek mi?

Kripto piyasası dönüş yoluna girdi mi?

Kripto piyasası,  kripto para artışlarının durdurulamadığı Aralık ayında yatırım yapan herkese, 2018’in başlarında yaşanan çöküş, bu durumu takip eden verimsiz ilk çeyrek ve görülen aşırı oynaklıklar ile acı bir ders verdi.  Piyasanın en iyi zamanlarında yatırım yapmaya başlayanlar çöküşlerin yaşanması ile kripto piyasasını nispeten istenmeyen bir yer olarak ilan ettiler.

Piyasada bulunan hiç kimse ise bu çöküşü neyin tetiklediğinden emin değildi. Kaldı ki kripto para piyasası gibi finansal piyasalarda yaşanan olayları kimsenin önceden kestirmesi mümkün değildir. Fakat bazı kesin olaylar, piyasanın yönü ile ilgili bazı ipuçları da verebilir.

Şu an Japon Bitcoin borsası Mt Gox’un çok miktarda Bitcoin satışının piyasadaki son büyük bir düşüşe neden olduğu düşünülüyor. Bunun yanında ana akım medya tarafından yayınlanan olumsuz haberlerinde yeni yatırımcıların gözünü oldukça korkuttuğu görülüyor. Yaşanan panik ile tüm paralarını kaybetme ve kripto para piyasasının sona ereceği korkusuna kapılan tecrübesiz yatırımcılar (ki çoğu zaman yanlış tahmin edildiği üzere), büyük bir satış baskısına yol açmaktadır.

Yaşanan büyük geri çekilme öncesinde ise Coinbase hesabı açan kişilerin sayısı ve Google’da Bitcoin kelimesini arayan kişilerin sayısı daha önce görülmediği şekilde artış kaydetmişti. Ancak yaşanan düşüşler sonrası ilginin şiddeti de aynı oranda azaldı.

500 milyar dolar piyasa değeri

Yukarıdaki grafik, şu anda dünyanın kripto para birimleri hakkındaki fikrinin doğru bir resmini çiziyor. Piyasaya adapte olanlar ve yatırımcılar her zamanki gibi yükseliş tarafında bulunurlarken, dünyanın geri kalanı için piyasaya olan güven ve inancını geri kazanmak oldukça zor olacak gibi gözüküyor.

Mart ayında yakalanan istikrar 500 milyar dolar piyasa değeri için ilk sinyali vermişti

Mart ayında, piyasada bir dizi yatay hareketler görüldü. Bu yatay seyir ile beraber kripto piyasasının istikrarlı istikrarı yakaladığı düşüncesi, Nisan ve içinde bulunduğumuz Mayıs ayında, güvenin geri döndüğünü görülüyor. Bu yakalanan güven ve istikrarı,  piyasanın 460 milyar dolarlık değer geri dönmesi ile teyit edebiliriz. Yine de tüm zamanların en yüksek seviyesinden henüz uzak olsa da, 500 milyar dolarlık değere doğru yavaşça ilerlendiğini görüyoruz. Ve bu 500 miyar dolarlık değer, kripto para piyasası için psikolojik bir direnç olarak kabul ediliyor.

Piyasanın ayrıca, gelecekteki yatırımcı güveni için önemli olan ve özellikle bu yılın başlarındaki büyük düşüşü yaşadığından beri biraz olgunlaştığı düşünülüyor. Yine de dünyanın finansal sahnesindeki büyük oyuncular olan kurumsal paraların, piyasalar daha az oynak hale gelene kadar, kripto para birimlerine yüksek miktarlar ile giriş yapmayacağı düşünülüyor.

Kripto topluluğu arasında, daha mantıklı ve olgun bir pazarın, gündelik bazda izlenecek kadar heyecan verici olmayan bir yer olduğu, kitle adaptasyonun gerçekleşmesi için bir gereklilik olduğu konusunda genel bir fikir birliği bulunuyor. Sadece yatırım getirisi için değil genel olarak kripto para kullanımının başarılı olması için tüm topluluğun görmek istediği de aslında budur. Bu alanda şaşırtıcı aksiyonlar alan bazı şirketler bulunuyor. Fakat kitlesel adaptasyon olmadan, emellerini gerçekleştirmeleri zor gibi gözüküyor.

Tüm bu gelişmelerden dolayı, önümüzdeki birkaç gün hatta hafta boyunca gözler kripto pazarının üzerinde olacak. Piyasanın 500 milyar dolar direncini aşması durumunda ise, ne olacağı tüm kripto topluluğu tarafından merak konusu!

cryptocurrencyguide

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin