STO
Menkul kıymet tokenlerinin hizmet tokenlerinden farkları ne?

2019 STO’ların yılı mı olacak? Menkul kıymet tokenlerinin hizmet tokenlerinden farkları ne?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avustralyalı bir bilgisayar bilimcisi ve kendisini Satoshi Nakamoto olarak tanımlayan bir işadamı Dr. Craig S Wright Twitter’a, ‘Blockchain’deki hisse senetleri ve payların kullanıcılara değer katmadığını’ belirtti. Şimdilik bazıları için bu bir tartışma konusu oldu ve STO’lar ve tokenize menkul kıymetler konusunda karışık görüşler söz konusu. Uzmanlar, menkul kıymet token tekliflerini (STO) kripto para fonlama projeleri için yeni bir trend olarak kabul ediyor. STO’lar ve 2019’daki beklentiler hakkında bilmeniz gereken birkaç konuyu sizler için paylaşıyoruz.

J.P. Morgan’ın eş başkanı Daniel Pinto şunları söyledi:

Ekonominin tokenizasyonu, benim için gerçek. Kripto para gerçek, fakat şu anki formuyla değil.

Öncelikle, bir menkul kıymet tokeninin bir hizmet tokeninden ne kadar farklı olduğunu anlamanız gerekir. Menkul kıymet tokenleri risk sermayesi (VC) gibi geleneksel finans ve Blockchain gibi yeni teknolojiler arasında köprü oluşturur. Hizmet tokenlerinin uygulama içi belirli bir amacı vardır. Belirli hizmetler için ödeme yapmak veya belirli bir teknolojiye erişimin bir sembolü olarak kullanılırlar.

Her ne kadar çoğu hizmet tokeni (utility token) kripto para borsalarında alınıp satılsa da, temel amacı yatırımcılara kazanç sağlamak değildir. Hizmet tokenlerinin borsalarda listelenmesi likiditesine bağlıdır. Bu yüzden bunları nakde çevirmek zordur. Menkul kıymet tokenleri ise bu sorunları çözer.

Bir hisse senedi, hisse payları veya emtia gibi varlıklar tarafından desteklenen menkul kıymet tokenleri, çoğu gelişmiş ülkenin zaten sahip olduğu menkul kıymet düzenlemelerine tabidir. Yüksek likidite, nakde dönüşme kabiliyeti ve yeni teknoloji yatırımlarına giriş birçok menkul kıymet tokenlerinin genel özellikleri arasında bulunuyor.

STO’lar vaatlerini yerine getirebilir mi?

Harbor CEO’su Josh Stein’in dikkat çektiği gibi, bir menkul kıymet tokeni, bir şirkette mülkiyet hakkının gerçek bir somut kanıtıdır. Bir girişimin destekçisi olarak katılırken aldığınız evrak ile aynı yatırımcı anlaşmasını içerirler. Bu noktada menkul kıymet tokenlerinin sağladığı avantaj, Blockchain’e katılımınızı sağlayarak büyük ölçekte daha hızlı, daha ucuz ve daha kolay bir şekilde düzenlenip işlem görebilmesi.

Hala  STO’lar yeni Blockchain girişimlerinin fon oluşturma faaliyetleri arasında bir azınlık olarak gözüküyor. Yasal uygunluk konusu ve büyüme potansiyeline sahip olması, menkul kıymet tokenlerinin hizmet tokenlerini geride bırakan en önemli faktörler olarak duruyor.

Menkul kıymet tokenleri federal menkul kıymetler yasalarıyla uyumluyken, ICO ihraççıları temelde kayıt dışı menkul kıymetler satıyor. ICO tokenlerini satın alan kişiler, yalnızca gelecekteki bazı ürünlere erişmek için bunları kullanabilir. Menkul kıymet tokenleri ise yatırımcılarına portföyündeki varlıklar – ya da gelecekteki gelir ya da kârların bir kısmı için daha somut ekonomik haklar verirler.

STO’lar pazarda daha olgun bir token mi yoksa bir jargondan mı ibaret?

Menkul kıymet tokenlerinin ve STO projelerinin ICO’ları dışladığı gerçeği inkâr edilemez. Yatırımcılarına en uygun kontrol, düzenleme ve likidite türünü sunarlar ve hepsinden önemlisi, herhangi bir girişim, kayıt koşullarını yerine getirmeleri koşuluyla kendilerini hak sahibi yapmayı seçebilir.

STO, ICO ve IEO’ya hizmet veren Platinum’un kurucusu Anton Dzyatkovkiy için bu türden tekliflere hazır olduğu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Menkul kıymet tokenleri sadece bir trend değil. Dünya çapında sermaye piyasalarını dönüştürmede bir sonraki standardı temsil ediyorlar. 2017, ICO’ların yılı ve 2018’in onları yakalandığı düzenleme yılıydı. 2019’da STO’larla göreceğimiz şey çok daha olgun ve gelecek vaat eden bir pazar. Ve biz hazırız.

2019 yılında birçok görüş kripto paraların bir sonraki hamlesi olarak STO’ları görme konusunda şaşırtıcı bir büyüklükte fikir birliğine sahip. Girişimler için fonlama ve Pazar geleneksel risk sermayesi ve başlangıç sermayesi yatırımları iyi birer müttefik olmaya hazır gibi görünüyor. Ne de olsa 2018 yılı kripto pazarını takip eden ve pazarda ticaret yapan herkesin önemli dersler çıkardığı bir yıl oldu.

coingape

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin