Ünlü kripto hedge fonu yöneticisinden korkutan Bitcoin tahmini
Ünlü kripto hedge fonu yöneticisinden korkutan Bitcoin tahmini

2025’e kadar 1 milyon dolara giden yol: Bitcoin halvening’den nasıl kazanılır?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

On aydan daha kısa bir süre içinde belki de Bitcoin ve bütün kripto paralar tarihinin en önemli olayı gerçekleşiyor olacak: Bitcoin halvening . (Bitcoin ödül yarılanması)

Her ne kadar Bitcoin’in fiyatı tipik olarak geçmişte meydana gelen ödül yarılanmalarından (halvening) doğrudan etkilenmemiş olsa da, Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan bu 4 yıllık enflasyon karşıtı mekanizma, olayı takiben 12-18 aylık zaman zarfında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşılması ile ilgili sürekli olarak güvenilir bir gösterge olarak hareket etti.

Şimdi Mayıs 2020’de gerçekleşmesi planlanan 3. Bitcoin halvening için geri sayıma başlarken, kripto analisti PlanB, bir stok akım (stock-to-flow) tahmin modelinin detaylarını yayınladı. Geliştirdiği bu modelde, Bitcoin fiyatının her önceki ödül yarılanmasından 1 yıl sonra tüm zamanların en yükseğine ulaştığını açıkça ortaya koyuyor.

Bu modeli ön plana çıkaran ise yüzde 99,5 güven seviyesinde öngörüyle Bitcoin fiyatına karşı tarihsel bir kesinlik ortaya koyması. Bu model, önümüzdeki 24 ay boyunca geçerliliğini korursa, önümüze gerçekten şaşırtıcı sonuçlar çıkıyor. Buna göre 2021’in sonunda 100.000 dolarlık yeni tüm zamanların en yüksek Bitcoin fiyatı, 2025 yılında BTC başına 1 milyon dolara yükseliyor.

Bu içerikte Bitcoin halvening’in (ödül yarılanması) ne olduğuna, zaman içinde sizi daha iyi bir kripto yatırımcısı yapabilecek Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmaların nasıl anlaşılacağına ve 2025 yılına kadar 1 milyon dolarlık bir Bitcoin’e giden yola hangi bakış açısıyla yaklaşabileceğimizi derinlemesine inceleyeceğiz.

Ödül yarılanmaları (halvenings) nedir?  Madencilik gelirlerini ve Bitcoin fiyatını nasıl etkiler?

Bitcoin mucidi (leri), Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in dağıtılma şeklini tasarlarken iş ispatı (proof of work- PoW) adlı bir sistem uygulamaya karar verdiler. PoW, yeni çıkarılan kripto parayı kimin alacağı konusunda merkezi olmayan bir denetime sahiptir ve kullanıcıları Bitcoin ağının güvenliğini sağlamak adına işlemleri onaylama konusunda teşvik edici bir sistemdir.

Kullanıcılar kendi bilgisayarları ile bir Bitcoin ağına bağlanabilir ve kullandıkları program, onların bir kriptografik rekabette diğer kullanıcılara karşı mücadele etmelerini sağlar. Sistem, ortalama her 10 dakikada Bitcoin için kazıyan veya rekabet eden bir kullanıcının, elektrik ve ekipman masraflarını karşılamak ve onların ek kâr elde etmeleri için tasarlandı.

Bununla birlikte Satoshi, enflasyonu (varlığın fiyat artış hızı) etkin şekilde yönetemeyen bir ekonomik sistemin başarısızlığa mahkûm olacağını ve ilk yatırımların daha sonraki dönemlerde önemli kârlar yazmasını sağlayacak mekanizmaların kullanılmasının Bitcoin’in uzun vadeli başarısının anahtarı olduğunu fark etti.

Yukarıda bahsettiğimiz duruma çözüm olarak uygulanan mekanizma, hak eden madencilerin ödüllerinin her 210.000 blokta veya 4 yılda bir yaklaşık yüzde 50 oranında düşürülmesi olarak bilinen ‘halvening’dir.

2009 yılında kurulan Bitcoin Blockchain’inde madencilik ödülü, blok başına 50 Bitcoin’di. Bu ödül Mayıs 2012’de 25 Bitcoin’e düştü. Yarılanma olayını takiben 18 ay içinde iki büyük yükseliş gören Bitcoin fiyatı, o zamanların en yüksek seviyesi olarak sırasıyla Nisan 2013’de 260 doları ve Aralık 2013’de 1.127,20 doları gördü.

2016’nın Bitcoin halvening ’i ile ödül miktarının 12,5 BTC’ye düştüğü görüldü. Ve bu olay, 2017 Aralık ayında görülen Bitcoin’in tam olarak 19,891 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasını sağlayacak olan dünyaca ünlü yükseliş rallisinin fitilini ateşledi. Bu ATH’de halvening’i takiben 18 aylık zaman diliminde gerçekleşti. Şimdi gözler, Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşecek olan bir sonraki halvening olayına çevrildi. Bu ödül yarılanması ile blok başına 12,5 BTC olan ödül miktarı, 6,25 BTC’ye düşecek.

Tahmin edilebileceği üzere Bitcoin madencileri, aldıkları ödüllerin yüzde 50 oranında düşüşü ile bu durumdan etkilenirler. Bir Bitcoin madeni çalıştırma maliyeti, özellikle geniş ölçekli tesislerde oldukça ciddi rakamlara ulaşabilir. Bununla beraber enteresan bir şekilde tahmin edildiğinin aksine hash oranı, 2016’daki son halvening boyunca oldukça sabit kaldı.

Halvening’i takip eden 12 aylık periyot boyunca, madenciler daha önce aldıkları ödülün yarısını alacaklar. Peki, madenciler karlılıkları ödül yarılanmalarını takiben açıkça aşağı geldiği halde nasıl ve neden operasyonlarına devam ediyorlar? Bu sorunun cevabı bize her bir ödül yarılanması ile yükseliş rallisi arasında içsel bağlantıyı anlamamızı sağlıyor.

Bitcoin Halvening döngüleri ile işlem yaparak BTC’ye daha iyi yatırım yapın

Bugün bir sonraki Bitcoin halvening’e 289 gün uzaktayız. İlginçtir ki, uzun (alış) pozisyonlar 28 Kasım 2012’deki ilk halvening’den ve 9 Temmuz 2016’daki ikinci halvening’den 289 gün önce alınsaydı ve bu yatırımlar bir sonraki boğa rallisinde toplam potansiyel azami fiyatın sadece yüzde 50’sinde tasfiye edilseydi yatırım dönüşü (ROI) sırasıyla yüzde 4.437 ve yüzde 1.450 olacaktı.

Buna karşılık, birçok yeni trader, sadece 2017 boğa rallisinin -geniş kapsama sahip ana akım medya sayesinde- son dönemlerinde Bitcoin fiyatlarına dikkat etmeye başladı ve halvening kaynaklı boğa ve ayı döngüsünün avantajlarından fayda sağlayamamanın bir sonucu olarak ciddi kayıplar yaşadı.

PlanB’nin modeli, bir sonraki halvening ve boğa rallisi boyunca geçerliliğini korursa, bugün bulunduğumuz nokta, traderlere güçlü marjlı alım satım fırsatları da sunabilir. Yüzde 99,5’lik bir istatistiksel güven oranına sahip bu modele göre, 2021’in bitimine kadar Bitcoin fiyatı yükselen trendini koruyacak. Böylece uygun giriş noktaları bulunabilirse kaldıraçlı uzun (alış) pozisyonlar özellikle cazip hale gelecek.

PrimeXBT ve BitMEX gibi Bitcoin marjlı işlem platformları Bitcoin’de 1:100 kaldıraç sunuyor. Ve yaklaşan bir boğa rallisi boyunca açık uzun pozisyonların getirilerinin hala önemini koruduğu halvening’e yaklaşırken, yüksek kaldıraçlı yatırım getirileri, (ROI) özellikle güçlü fırsatlar olarak karşınıza çıkıyor.

Marj ticaretine eğilim, 2019’un başından bu yana önemli ölçüde artış gösterdi. Kripto para pazarlarına olan güven geri döndü ve traderler daha elverişli hale gelen ortamlarda daha gelişmiş stratejilere sahip oldu. Ayrıca, marj ticaretine alışkın olan geleneksel yatırımcıların girişi de bu büyüme eğilimine katkıda bulundu.

Ayrıca, marj ticareti, yükseliş veya düşme durumuna bağlı olarak, artan veya azalan piyasa hareketlerinden bağımsız olarak kâr etmeye devam etme gibi bir avantaj sunuyor. Bu, bir sonraki yükseliş rallisini sonunda yakalasanız dahi, Bitcoin’in zirve fiyatından kaldıraç kullanarak kısa (satış) pozisyon almanız ve fiyat toparlanmasına kadar bu pozisyonda kalmanız durumunda daha fazla astronomik gelirler elde etmeniz anlamına gelir. (bu örnekte gösterildiği gibi – Kaldıraçlı Kısa Satış).

Sonuç

Yaklaşan Bitcoin halvening haricinde, Bitcoin ve kripto paralarla ilgili, Facebook’un Librası, ETF duyuruları ve Bakkt gibi birkaç gelişme ön plana çıkmak üzere birçok önemli olaydan kaynaklı sağlam bir olumlu algı oluşmuş durumda.

Dahası, stok akış tahmin modeli ve az bulunurluk (kıtlık) ile piyasa değeri arasındaki ilişkinin net bir şekilde var olduğu sonucuna dayanarak, Bitcoin pazarının tüm zamanların en yüksek seviyesi için büyüdüğünü varsaymak doğru bir yaklaşım olur. Ancak, bunu sadece zaman gösterecek ve 2020’deki halvening’den bir ya da iki yıl sonra bunu kesin olarak bileceğiz.

Ne olursa olsun, kurumsal yatırımcılar, son 10 yılın en iyi performans gösteren varlığını keşfetmeye devam ediyor. Bu durum, kripto pazarını yükseltirken kâr etme fırsatını daha çok artırıyor.

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us

___________________________

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin