featured

2024’te kripto para piyasasını etkileyecek önemli gelişmeler – 2 –

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2023 yılı kripto para piyasası için çalkantılı bir yıl olsa da son çeyrekte 2022’deki kayıpları telefi etmeyi başardı. Bu iyimser hava hem Bitcoin hem de altcoinler için yeni bir boğa piyasasının oluştuğuna dair beklentileri yükselti ve bu hareketin 2024’te devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Önceki yazımızda ele aldığımız gibi 2024’te kripto para piyasasını etkileyecek önemli gelişmelerin devamını bu yazımızda bulabilirsiniz.

3. Fed faiz oranlarını düşürecek mi?

Mevcut veriler göz önüne alındığında dijital paralar, Fed faizleriyle ters orantılı bir eğilim sergilemektedir. Faizlerin düştüğü dönemde yükselme eğiliminde olan dijital varlıklar, buna bağlı hareketler sergilemiştir. Geçtiğimiz 2022 yılında Fed, artan enflasyona karşı faiz oranını yükselttiğinde BTC yüzde 70’den fazla değer kaybetmiştir. Sıfıra yakın bir faiz politikası izlediği 2021 yılında ise kripto varlıklar rekor seviyelere ulaşmıştı.

kripto

Analistler, Fed’in faiz oranlarındaki ve merkez bankası likidite politikalarındaki değişikliklerin 2024’teki kripto piyasası performansı için büyük bir itici güç olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte dijital varlık savunucularının Fed’in faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceğine ya da sabit tutup tutmayacağına çok dikkat etmeleri şaşırtıcı değil. Yavaşlayan enflasyon, daha düşük faiz oranlarına yol açabilir ve bu da coinler için daha elverişli koşullar yaratabilir.

4. Katman 2 projeleri kripto varlıkları nasıl etkileyecek?

Katman 2 protokolleri, diğer blok zincirlerini daha verimli hâle getirmek için tasarlanmış blok zincirleridir. Örneğin, Ethereum ile ilgili yoğun trafik yaşadığında işlem uzlaştırma sürelerinin yavaş olduğuna dair bir şikayeti hafifletmek için Ethereum’un ağının üzerine, işlemleri ayrı ve daha hızlı bir defter üzerinde işleyen bir Katman 2 blok zinciri inşa edilebilir.

Bu önemlidir, çünkü coinlerin yaygın olarak benimsenmesinin önündeki mevcut engellerden biri ortadan kaldırılır, bazı blok zincirlerinin günlük hayatta kullanımının pratik olmamasıdır. Örneğin, bazı kripto para birimleri para olarak kullanılmayı amaçlamaktadır, ancak ücretleri genellikle günlük işlemlerde makul bir şekilde kullanılamayacak kadar yüksektir. Katman 2 protokolleri bu engeli ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Eğer başarılı olurlarsa kripto kullanımı daha pratik hale gelebilir.

Araştırmacı analistler blok zincirlerinde ve yüksek ücretlerden şikayet eden kullanıcılar için çözümler sunan Katman2 protokol çözümlerinin altyapıyı sağlamlaştırdığı için bir sonraki potansiyel boğa piyasası sırasında yeni projeler için fırsatlar yaratabileceğini dile getiriyor.

Elbette asıl soru, bu projelerin ilgi çekip çekemeyeceği. Çünkü bu projeler zorlukları da beraberinde getiriyor. Örneğin, eleştirmenler daha parçalı bir ekosisteme yol açabileceklerini ve bunun da yaygın benimseme için potansiyel bir dezavantaj olabileceğini söylüyor. Pek çok yeni teknolojide olduğu gibi, bu yeni ortaya çıkan Katman 2 projeleri de yaygın olarak benimsenmeden önce muhtemelen büyüme sancıları çekecektir.

5. Olası düzenleyici gelişmeler piyasaları nasıl etkiler?

Düzenleyici netlik, tanımlanmış düzenlemelerin kripto borsalarının daha kesin bir şekilde çalışmasına izin vermek için iyi bir fırsat. Çünkü dijital varlıklara tereddütlü yaklaşan yatırımcıları çekmek düzenleyici işlemler ile mümkün. Bununla birlikte birçok analist de sektörün ilerleyebilmesi için piyasaların gerçekten netliğe ihtiyaç duyduğunu dile getiriyor.

Başta Spot Bitcoin ETF’lerine ilişkin karar, çok ihtiyaç duyulan bazı ilerlemeleri sağlayabilir. Örneğin, yatırımcılar kripto para birimlerinin menkul kıymet olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağını yakından izliyor, bu da ileride nasıl düzenlendikleri üzerinde etkilere sahip olabilir.

Bununla birlikte 2023, Binance’den Coinbase’e kadar sektördeki en büyük isimlerin birçoğunun SEC ve hatta Adalet Bakanlığı’ndan gelen davalarla karşı karşıya kalması kripto varlıklara dair eylemleri için büyük bir yıl oldu. Eski FTX CEO’su dolandırıcılıktan suçlu bulundu ve eski Binance CEO’su Changpeng Zhao, gizlilik yasasını ihlal etmekle suçlanıyor. Bu son olaylardan sonra, planlanan yaptırımlar kripto piyasasındaki bu duruma bir son verebilir ve yatırımcıyı güvenli bir seçenek olarak çekebilir.

2024’te kripto piyasasını etkileyebilecek diğer düzenleme ve politika alanları açısından TradeStation Aracılık Çözümleri Başkanı Anthony Rousseau, riskli varlıklara ileriye dönük yol gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Rousseau verdiği demeçte, “MicroStrategy’nin benimsediği gibi, şirketler Bitcoin’i bir rezerv varlık olarak bilançoya eklemesine olanak tanıyabileceği” söyledi.

Son olarak düzenleyici kesinlik eksikliği göz önüne alındığında, yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktarlarda yatırım yapılmasının daha iyi olacağını açıktır. Ayrıca, genel olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin oldukça değişken olduğunu ve menkul kıymetlere kıyasla piyasa manipülasyonuna daha açık olabileceğini unutmayın. Dahası, kripto sahipleri kayıtlı menkul kıymetler için geçerli olan aynı düzenleyici korumalardan yararlanamaz ve kripto için gelecekteki düzenleyici ortam şu anda belirsizdir.

Bitcoin Minetrix 2024 için alternatif bir yatırım tercihi oluyor!

Çalkantılı geçen bir 2023’ün ardından büyük umutlarla beklenen 2024, birçok tokeni ön plan çıkarmış durumda. Bunlardan biri olan Bitcoin Minetrix, BTC madenciliği ile yakından ilişkili bir proje olarak öne çıkıyor. Token, önümüzdeki 10 yıl boyunca sorunsuz BTC madenciliği sağlıyor. İlk piyasaya çıktığında 0,011 dolar gibi düşük bir fiyata sahip olan BTCMTX tokeni, çevreci yaklaşımı ve güvenilirliği ile sıradan insanların madencilik yapmasına imkân veriyor. Merkezi olmayan BTC madenciliğine  Bitcoin Minetrix; kârlı ve güvenli bir tercih olarak yatırımcıdan büyük ilgi görüyor. ETH, USDT’nin yanı sıra kart ile satın alınabilen token, parlak projelerden biri olarak ele alınıyor.

Bitcoin Minetrix’ı ziyaret edin

Bitcoin Minetrix’ı ziyaret edin

BTCMTX belirteci ile satın alınabilen token, üçüncü taraf madencilik dolandırıcılığı risklerini ortadan kaldırarak pasif gelir elde etmeye imkân veriyor. Ön satışlara başladığından bu yana 5.115.000 dolar birikim toplandığını açıklayan Bitcoin Minetrix’in, 2024 yılında BTC yarılanması gibi önemli olayların etkisiyle daha fazla büyüyeceği düşünülüyor.

fidelity

 


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin