SEC, Bitcoin ETF kararını erteledi ve karar için topluluktan yardım istedi
SEC, Bitcoin ETF kararını erteledi ve karar için topluluktan yardım istedi

2019’un en çok bekleneni Bitcoin ETF’ler piyasaya gerçek bir farklılık getirebilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2018 yılı, çok az yüksek noktaları ve çoğunlukla dip noktaları ile inişli çıkışlı bir yıl oldu. Ayrıca bu yıl kripto para ile ilgilenen yatırımcıların, analistlerin ve ekonomistlerin özellikle hangi konuya odaklandığı sorulduğunda bu kesinlikle Bitcoin ETF olarak karşımıza çıkar.

Bunun yanı sıra Hard forkların yanı sıra hükümet yasakları, dolandırıcılık, siber saldırılar ve ICO’ların düzenleyiciler tarafından hor görülmeleri 2018 yılına damga vuran konuların başlıklarıydı. Ayrıca dört gözle beklenen kurumsal yatırımcı fonlarının bir türlü kripto piyasasına girmemesinin ardında SEC’in bir Bitcoin ETF onayını askıda bırakması olarak değerlendirilebilir.

Ancak Bitcoin ETF konusuna bu kadar odaklanırken şu soruyu sormak yerinde olacaktır. Onaylanmış bir Bitcoin ETF piyasada gerçekten büyük bir fark yaratır mı?

Bir Bitcoin ETF piyasayı neden tetikler?

David Reischer’e göre Esq. Avukat ve LegalAdvice.com CEO’su, 2019 yılında onaylanmış bir Bitcoin ETF’nin, piyasayı motive etme konusunda kritik olduğunu düşünerek şöyle devam ediyor:

Bitcoin alanına dahil olan bir avukat olarak, Bitcoin fiyatını etkileyen en önemli faktör uzun vadede sunulan Bitcoin ETF’dir. SEC, 2019’da Bitcoin için bir ETF’yi onaylarsa, özellikle bir Bitcoin ETF’si için beklemede olan VanEck/Solid X başvurusunu onaylarsa, bankacılık endüstrisinde devrim yapabilir.

VanEck ve Solid X’i Bitcoin ETF için bu kadar önemli olan nedir? Gerçek bir Bitcoin rezervi varlığı ile desteklenmesi ve ayrıca sigortalı olması. Bu, CME ve CBOE’nin benzeri ürünü ile kripto piyasasına giremeyen kurumsal paranın sonunda akacağı anlamına gelir.

SEC’in Bitcoin ETF onayını kabul etmesi Bitcoin’e dair riskleri minimal seviyeye çekecektir. Böylece birçok tecrübeli yatırımcı bu riski kabul eder ve SEC onaylı bir Bitcoin ETF’yi almak için sıraya gireceklerdir. Şu an tecrübeli yatırımcılar sermayelerini kripto piyasası ile ilgili araçlara ayırma konusunda büyük bir iştah var. Bitcoin ETF’sinin 2019 yılında onaylanması durumunda Bitcoin’in fiyatını 20.000 doların üzerinde görürsem şaşırmam

Aksi görüş: Bir ETF neden fark yaratmaz?

Joshua Holmes, kripto para madenciliğine odaklanmış iki özel şirketiyle veri merkezlerini işleten LightSpeed’in CEO’su. 2018’in “zor bir yıl” olduğunu itiraf ediyor. Ancak çoğu aşırı pazarın olduğu gibi bir düzeltmenin de gerekli olduğunu da kabul ediyor.

Bununla birlikte, tümüyle anlaşılması zor bir Bitcoin ETF’ye gelince, Holmes henüz temkinli davranıyor. 2019’un daha net düzenlemeler sayesinde kripto ekosistemi için daha iyi bir yıl olacağına inanırken, ETF’lerin neden satılmayacağını şu sözlerle açıklıyor:

Ben bir ETF’nin en azından yardımcı olacağına inanan biri değilim. Çünkü nakit paraya güdümlüler ve BTC pazarındaki herhangi bir harekete ihtiyaç duymuyorlar.

Ancak, Bakkt’ın durumu farklı. Herhangi bir varlığın BTC’ye yerleşmesi mecburiyetinde hacim ve aktivite artacaktır. Bilgili yatırımcılar yüksek değerlerde primli bir varlık satın almayacaklar. Ancak piyasada daha fazla “Wall Street” parası olması, varlığın hacmini düşürmeye yardımcı olacak, böylece fiyat hareketleri çok daha ılımlı olacak.

Konunun özü

Tüm yıl boyunca Bitcoin vadeli işlemlerinin piyasada nakit olarak düzenlenmiş olmaları nedeniyle olumlu bir etkisi olmadığını gördük. Ancak, bir Bitcoin ETF’nin SEC tarafından onaylanmasının sektöre ihtiyaç duyulan güveni artıracağı doğru olsa da, ETF’ler piyasadaki birçok insanın umduğu etkiye neden olmayabilir.

Aslında, Bakkt’ın sunduğu gibi fiziki olarak yerleşik bir Bitcoin vadeli işlem piyasası haberi bile fiyatların yükselmesine yardımcı olmadı. Bakkt’ın işlemelere başlaması sonrası neyin değişip değişmeyeceği henüz belli değil. Wall Street parası olsun ya da olmasın fiyatların manipüle edilme alışkanlığı var. Ve ETF’ler böyle bir ortama tetikleyici unsur olmayabilir.

nulltx

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin