Bittrex, Bakkt, Vontobel
Günün öne çıkan kripto gelişmeleri: Bittrex, Bakkt, Vontobel

2019 yılında kripto ekosistemi için en önemli konular neler olacak?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çok fazla FUD’un görüldüğü yoğun bir 2018 yılından  sonra, şimdi kripto ekosistemi 2019 yılında önemli olacak konulara odaklanmış durumda. Yeni yıl ile birlikte oyun değiştirici olabilecek yeni gündemler ile 2018 yılında da oldukça bahsettiğimiz konu içeriklerini sizler için derledik.

Stabil coinler

2018 yılında oldukça önemli bir konuma gelen stabil coinler, 2019’da da önemini koruyacak gibi. Stabil coin gündemine dair ise şu an sıcak gelişmeler olarak Tether’in Bahama bankasında sağlam bir dolar rezervine sahip olduğu ve Facebook’un Hindistan pazarından başlamak üzere bir stabil coin üzerinde çalışması yer alıyor.

Ölçeklenebilirlik

Kripto para ağlarındaki ölçeklenebilirlik sınırlamaları, bir yıl önce tüm zamanların en yüksek seviyelerinde ortaya çıktı. İşlem onay süreleri aşırı derecede uzarken, Crypto Kitties’nin Ethereum ve Bitcoin işlem ücretleri konusunda başarısızlığa uğraması, ölçeklenebilirlik konusunda bir şeyler yapılması gerekliliğini yeniden gündeme getirdi.

Bitcoin Lightning network’un Bitcoin Cash için artan blok boyutu veya Ethereum ve ERC20 ailesi için Raiden Network, blok zinciri fikir birliği darboğazını önlemeye yönelik farklı çözümler olarak karşımıza çıktı.

2018’de bu projelerin birçoğunun ilk kez yayıldığını görüldüğü için, gelecek yıl bu projelerin kripto ekosistemi tarafından artılarının ve eksilerinin daha sık değerlendirilebileceğini görebiliriz.

STO’lar sonunda ICO’ların yerini alabilecek mi?

İlk Para Teklifleri (ICO) aracılığıyla toplanan fonlar, CoinSchedule’den alınan aşağıdaki grafikte de görülebileceği gibi, 2018 boyunca oldukça azaldı. Bununla birlikte, menkul kıymet tokeni teklifleri (STO) pazarı, mevcut karşılaştırmaya ilişkin veriler henüz yeterli olmasa da, çekiş kazanıyor gibi görünüyor.

STO ve ICO arasındaki temel fark, STO tokenlerinin belirlenen bir varlık için kullanılabilir olması ve ICO tokenlerinin ise bir para birimi olarak kullanılması olarak görülüyor. Örneğin, halen devam etmekte olan bir STO, yatırımcıların konutlar inşa eden bir İsveç gayrimenkul şirketinin hissesini almalarına izin veriyor.

STO’ların en büyük avantajlarından biri, Çin’indeki durum dışında, çoğunlukla mevcut yasalara uyumlu olmaları ve yeni bir yasaya gerek duymamaları. Fakat ABD’de, bazı toplu satışlar ile ilgili mevcut birkaç düzenleme görebiliriz.

Kripto ekosistemi adaptasyonu

2018 yılında piyasadaki fiyatların (çoğu durumda volatil) düşüş eğiliminden bağımsız olarak, kripto para ve Blockchain ile ilgili teknolojilerin kullanıcı sayısı artmaya devam ettiğini gördük. Örnek olarak, cüzdan kullanıcılarının sayısı, şu ana kadar elde edilen verilere göre büyümeye devam ediyor.

Statistic: Number of Blockchain wallet users worldwide from 1st quarter 2015 to 3rd quarter 2018 | Statista

Düzenleyici ve kurumsal normalleşme

Özellikle 2019 yılının ilk ayı çok hareketli geçecek gibi gözüküyor. Ocak ayının gündemi de hiç şüphe yok ki Bakkt olacak gibi duruyor. Bakkt’ın sonunda hayata geçirilecek mi yoksa yeniden mi ertelenecek bunun kesin cevabını Ocak ayında öğreneceğiz.

Microsoft, Starbucks ve NYSE sahibi Intercontinental borsası arasındaki ortaklıktan çıkan platform, geleneksel borsadan kripto ekosistemine girecek olan tek oluşum değil. Onu Nasdaq ve Stuttgart borsasının da takip ettiğini söyleyebiliriz.

Düzenleyici organizmalar da pozisyonlarında evrimleşiyor, IMF gibi kurumlar şu anda Blockchain temelli varlıkların ortaya çıkardığı fırsatlara daha fazla odaklanıyor. SEC ise pazarın idaresinde daha aktif bir rol oynuyor. Çoğu zaman ertelenen bir ETF’nin onayı kesinlikle gelecek yıl gerçekleşebilir ve büyük olasılıkla fiyat hareketlerini de beraberinde getirir.

chepicap

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin