EOS
EOS ağındaki 87 milyon işlem ile yeni bir rekor kırıyor

2018’in en az kaybedeni EOS’un başarısının sırrı ne?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bu yılın en yüksek değerli kripto paraları sıralamasında kripto paralara fiyat açısından bakıldığında 2018’in en az kaybeden kripto parası EOS olarak görülüyor. EOS 2018 yılının son çeyreğinde olduğumuz şu dönemde yıl boyunca dolar karşısında yüzde 23,4 oranında değer kaybetti.

EOS bu fiyat performansı ile Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve XRP gibi diğer üst düzey kripto paralara nazaran yatırımcılarına daha az kaybettirdi. Öte yandan ayı piyasasının hakim olduğu bu yıl tüm kripto para fiyatlarının düşüş ortalamasının yüzde 74 oranında gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bu yılbaşından beri en çok düşüş yaşayan kripto para ile yüzde 93,2 oranıyla Qtum olarak gözüküyor.

Kripto para piyasaları her ne kadar zaman zaman farklı karakteristik özellikler gösterse de nihayetinde bir finansal piyasa olduğu için geleneksel piyasa mantığı ile çalışır. Nihayetinde fon çıkışları piyasayı düşürürken, fon girişleri piyasanın yükselmesine neden olur.

2018’in en az kaybeden kripto parası EOS’un sırrı ne?

Kripto piyasasındaki dijital varlıklarda ikincil piyasa mantığında çalışarak arz ve talebe tepki vererek ilerliyorlar. Elde edilen son veriler ise yatırımcıların EOS projesinden para kazandığını, çoğunluğunun pozisyonlarında uzun süre kaldığını ve düşüş eğilimi gösteren piyasa trendine rağmen daha yüksek kârlar beklediklerini ortaya koyuyor.

Bu durum EOS tokeni ile ilgili gelişmelerden kaynaklı olabilir. EOS tokenini yöneten platform, yeni bir “Delegated Proof of-Stake” (DPoS) Blockchain protokolünün bir parçası. Ve Spekülatörler, EOS protokolünün ölçeklenebilirlik ve güvenlik konusunda Ethereum’u geçeceğini düşünüyor. Şu anda, Ethereum artan talebe karşı saniyede 15 işlem (TPS) yapıyor. EOS ise aynı zaman zarfında 1.000’den fazla TPS’yi kullanabiliyor.

Bu işlem hızına rağmen EOS’un eleştiri aldığı bir konu ise eşdeğer Blockchain projelerinden daha az merkezsiz olması. Platform ayrıca milyonlarca düğüm (node) kullanmak yerine topluluk oyuyla “21 blok üreticisi” seçiyor. Ve bu süreç bir cumhuriyet gibi çalışıyor. Bu anlayış ise milyonlarca ağ geçiş kontrolünü sadece bir kaçına emanet etmek anlamına geliyor.

Genel olarak bakıldığında ise EOS’un Blockchain kalitesi iyileştirilmiş gibi gözüküyor. Proje ise daha hızlı ve verimli işlemler karşılığında daha az merkezsiz bir yapıyı kabul edebilecek kişilere cazip geliyor. Bu durum EOS projesinin yerel kripto parasının neden diğer coinlere göre daha az değer kaybetiğini ve yatırımcıların pozisyonlarından neden daha uzun kaldıklarını açıklayabilir.

EOS’u gelecekte ne bekliyor?

EOS’un fiyatına bakacak olursak 6,8 dolarlık tepe fiyatından Eylül ayından beri 4,98 dolar gibi bir fiyata düştüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca kripto paranın fiyatı içinde bulunduğumuz dönemde diğer kripto paralar ile doğrusal bir korelâsyon göstererek hafif bir iyileşme gösteriyor.

Aynı zamanda EOS ekini pazarını güçlü temellere oturtmak için çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Örneğinde Temmuz ayındaki EOS MainNet lansmanı başarılı bir şekilde gerçekleşti. Aynı zamanda Blockchain geliştiricilerini kendi bünyesine çekmek isteyen ekip, artık daha fazla küresel hackaton etkinliği düzenliyor. Asıl amaç ise yeni merkezsiz uygulama projeleri, yatay ölçeklenebilirlik sunma ve duruş sürelerini kaldırma gibi yetenekleri ile Ethereum’dan ziyade EOS’un seçilmesini sağlamak.

Piyasanın tanınan simalarından Mike Novogratz’da yakın gelecekte EOS’un daha da değer kazanabileceği fikrini kabul ediyor. Goldman Sachs eski ortağı, Temmuz ayına kadar kurumsal yatırımcıların kripto pazarına girme ihtimalinin yüksek olduğunu çünkü protokolün ticari uygulamaları destekleyebildiğini söylüyor:

EOS yeterince merkezi olmadığı yönünde eleştiriler alıyor. Bu ileriki zamanlarda aşılabilecek bir durum. Birçok farklı Blockchain’e sahip piyasalar olacağına inanıyorum. Önümüzdeki  5 yıllık sürede diğer projelerinde Blockchain’e yöneleceğini ve tüketicilerin güvendikleri Blockchain’ler göreceğimize inanıyorum.

Kripto para ayrıca, Ethereum’un PoS’ye geçmesi ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek için Bitcoin’in Lightning Network’u gibi bir ikinci katman ölçekleme çözümü olan Plasma’yı piyasaya sürdüğü bazı zorluklar ile karşılaşabilir. Dahası, herhangi bir yeni Blockchain protokolü gibi, EOS da güvenlik, mutabakat ve sağlamlık ile ilgili teknik meseleleri çözebilecek potansiyele sahip izlenimi veriyor. 2018’in en az kaybeden kripto parası EOS’un 2019 yılında en çok kazandıran kripto paralardan biri olmaya aday olduğunu da görüyoruz.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin