2018 bitcoin gelismeleri
2018 boyunca Bitcoin’in düşüşünü tetikleyen olaylar

2018 boyunca Bitcoin’in düşüşünü tetikleyen olaylar

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin’in geçen yılki dramatik yükselişini, çalkantılı bir 2018 yılı izledi. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve şirketler, kripto paralar ile mücadele etmeye çalışırken, Bitcoin bu yıl birkaç kere önemli fiyat kırılımları yaşadı.

Haber başlıkları, her zaman bir kripto para fiyatının ana itici güçleri olmayabilir. Ancak Bitcoin’in 2018 ’deki kayıplarına eşlik eden haberlerden bazı önemli gelişmelere tanık olduk. Bitcoin’in sene başından beri önemli seviyelerden yaptığı düşüşlerin ana sebebi olan haberleri de grafik üzerinden göstermeye çalıştık.

Güney Kore’nin kripto konusundaki sert duruşu (7 Ocak – 12 Ocak, yüzde 17,3 düşüş)

Ocak ayının ikinci haftası, önceki günlerde Bitcoin’in değerinde ralli görenler için bir şok anı oldu. Bitcoin’in Aralık ayında şimdiye kadarki en yüksek değerlemesinin yükselmesiyle birlikte, yeni yılda küresel yatırımcılar Güney Kore’deki sıkı düzenlemelerin potansiyel etkilerinden endişe duyuyorlardı.

BitInfoCharts’a göre, 7 Ocak – 12 Ocak 2018 tarihleri ​​arasında Bitcoin 16.733 dolardan 13.850 dolara düştü. O zamanlar, Güney Kore’nin kripto para karşısında yaygın bir şekilde harekete geçmesi ihtimali büyük bir olasılık olarak görülüyordu.

Bu korkular çeşitli faktörleri tetikledi. Güney Kore’de kripto para yasağı haberleri yapılmadan önce, ülkenin düzenleyicileri altı bankanın kripto para işlemlerini incelemeye başladı. Bu gelişme Reuters ve Wall Street Journal gibi haber kuruluşları tarafından bildirildi. Ve Güney Koreli düzenleyicilerin devam eden eylemleri, Bitcoin’in en büyük pazarlarından biri için sert sonuçlar ortaya koyuyor gibi görünüyordu.

Devam eden çöküş korkusu (15 Ocak – 17 Ocak, yüzde 22,9 düşüş)

Büyük ölçüde, bir hafta önce baskın olan yatırımcıların endişeleriyle ilgili olarak, Güney Kore’deki sert yasal düzenleme eylemleriyle ilgili endişe, Ocak ayının ortalarında hala çok önemli bir etkendi.

O zamanki haberlere göre, ülkenin Ekonomi ve Maliye Bakanı Kim Dong-yeon, kripto para alım satımının yasaklanmasının hükümetin incelemesine tabi olarak gündemde olduğunu söyledi. Güney Koreli düzenleyicilerin borsalara karşı ne gibi bir eylemde bulunacağına karar verdiklerini belirtti. Bu da genel bir belirsizlik algısına neden oldu.

Dünya çapında bir dizi yatırımcı endişesi (28 Ocak – 6 Şub, 41,5 düşüş)

28 Ocak ve 6 Şubat 2018 arasında, Bitcoin’in fiyatı önemli ölçüde düştü. Bu, 2018’de ilk kez Bitcoin’in 7.000 doların altında düştüğü günlerdi.

O sırada, Bloomberg ABD üst düzey pazar gözlemcilerinin federal ve eyalet makamlarının kripto para döviz takibi için koordineli bir plan oluşturmak için birlikte çalıştıklarını önerdiğini bildirdi. Bunu yaparken, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) düzenleyici güçlerini artırmak için Kongreyi kripto gözetimini sıkılaştırmaya davet ettiler.

Üst düzey pazar analisti Craig Erlam’ın Fortune’a “kripto piyasası günlük olumsuz haberler tarafından yönlendiriliyor” demişti

Erlam, “Hindistan, Güney Kore ve ABD’deki düzenleme spekülasyonu” ve “Facebook’un hacklenmesi, Facebook durumu ve son olarak Tether hikâyesi” gibi yatırımcılarla ilgili olaylara atıfta bulundu.

SEC borsaları kayıt altına alıyor (5 Mart – 11 Mart, yüzde 21,4 düşüş)

Mart ayının başlarında, Bitcoin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan gelen ifadelerin ardından çarpıcı bir fiyat düşüşü yaşadı. Bitcoin’in fiyatı önceki 11.530 dolardan yaklaşık 9.000  dolara geriledi.

SEC, bu dönemde kripto para borsalarının, SEC’e kayıtlı ve düzenlenmiş olmaları gerektiğini belirtti. Sonuç olarak SEC, dijital varlık borsalarının Komisyon’a kaydolmasını gerekeceğini söyledi.

CNBC’nin zamanında bildirdiği gibi, bu açıklama Bitcoin’in fiyatındaki hemen hemen düşüşe eşlik etti. Ve bunu SEC’in kripto endüstrisi denetimini artırma girişiminin bir parçası olarak yayınlanan haftalarca süren mahkeme celbi takip etti.

Goldman Sachs OTC ticaret masası planlarını “azaltıyor” (5 Eyl – 9 Eyl, yüzde 11,7 düşüş)

Eylül ayında, çokuluslu büyük yatırım bankası Goldman Sachs’ın bir tezgâh üstü (OTC) kripto para alım satım masası başlatma planlarını iptal ettiği öne sürüldü.

Wall Street OTC ticaret masasının piyasaya sürülmesi konusundaki söylentiler, perakende yatırımcıların, kripto para piyasalarına dair inançlarını artırarak olumlu bir hava oluşmasını sağlamıştı.

Ancak, Business Insider ve diğer basın organları, Goldman Sachs’ın bir kripto para alım satım masası açma planları için yeni bir düzenlemeye gideceğini bildirdi. Goldman Sachs’ın CFO’su daha sonra bu gelişmeyi “sahte haberler” olarak nitelendirdi. Ancak Bitcoin, bu söylentilerden olumsuz etkilendi.

SEC ilk ICO cezalarını açıkladı (18 Kasım – 20 Kasım, yüzde 17,8 düşüş)

SEC’in geçtiğimiz ay Bitcoin’in fiyat düşüşüne yol açıp açmadığının kesin olarak bilinmemesine rağmen, Komisyon, takip eden günlerde fiyat değişikliğine eşlik eden İlk Para Tekliflerine (ICO’lar) karşı önemli adımlar attı.

CNBC’nin bildirdiği gibi, SEC kayıtsız kripto para  tekliflerine karşı aşırı önlemler aldı. Bunu yaparken, Komisyon, kripto para tekliflerini uygun şekilde kaydettiremeyen şirketlere yönelik ilk kez bir dizi cezalar verdiğini açıkladı.

SEC’in yaptığı duyuru ise “Bunlar, Komisyon’un yalnızca kayıt ihlali sunan ICO menkul kıymetlerine kamu cezası uygulayan ilk davalarıdır” şeklindeydi. Karar konusu her iki şirket de zarar görmüş yatırımcılara fon iade etmeyi, tokenleri teminat olarak kaydetmeyi, Komisyon’a periyodik raporlar hazırlamayı ve ceza ödemeyi kabul etti.

2018 kripto haberleri sonuç olarak…

Genel olarak, Bitcoin fiyat düşüşleri tek bir etkiden dolayı meydana gelmiyor. Bununla birlikte, 2018’de kripto para haberleri ve fiyatlar arasındaki ilişki göz önüne alındığında, düzenleyici korkuların önemli bir etkisi olduğu açıkça görülüyor.

longhash

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin