ICO’ların çoğunun bağış toplama aşamasında veya gerçek projeye geçiş aşamasında, başarısız olacağı her zaman düşünülmüştür.
Bununla birlikte, ICO’ların dolandırıcılık üzerine kuruluğu olduğunu başlarda çok anlayamıyoruz. Genellikle bunlar ellerinde silahlarıyla soygun yapan gibi değil, sinsice evinize girenler hırsızlar gibi davranıyorlar. Geçen yıl ortaya çıkan ICO’ların %46’sı başarısızlığa uğradı. Bu da yaklaşık olarak 104 milyon dolardan daha fazlası demek.
2017 bir çok ICO’ların başarısızlığa uğradığı bir yıldı
Hiç kimse, 2017 yılında çıkan ICO’ların tamamının hayata geçirilip başarılı olmasını beklemiyordu. Tokendata sitesine geçen yıl 902 ICO listelenmişti. Bunların 142’si fonlama aşamasında başarısız oldu. 276 tanesi ise fonlama aşamasından sonraki proje aşamalarında başarısız olup internetin karanlık sularına gömüldü. Burdan yola çıkarak geçen yıl listelenen 902 ICO’nun %46’sı başarısız oldu.
Geçen yıldan bu yana hala süreci devam eden ICO sayısı ise 113. Bu 113 ICO’nun, ya ekibi sosyal medyada iletişim kurmayı bıraktığı için ya da toplulukları onları başarıya götürmeyecek kadar küçük olduğu için yarı başarısız olarak sınıflandırılabilir. Bunlarıda sayarsak bu sayı %59’a kadar çıkabiliyor.
Dijital Mezarlık
Şuana kadar toplamda 900 ICO başarısızlığa uğradı. Terk edilmiş Twitter hesapları, boş Telegram grupları, kapatılan yada güncellenmeyen web siteleri. Bu ICO’lardan birçoğu hiç bağış alamadı, bazıları birkaç bin dolar topladı ve bir elin parmaklarını geçmeyecek kadarıda 10 milyonun üzerine dolar bağışı aldı. Hepsinde de sonuç aynıydı. MVP yok, alfa sürümü çıkmadı ve insanlığın iyileştirilmesi için merkeziyetsiz internet’e herhangi bir katkı sağlayamadılar.
Tarih olmuş ICO’ların çoğu başlangıçta ölü doğdu. Fon toplama aşamalarında başarısız olan ICO’lar projelerini devam ettiremediler. Başarısız ICO’ların menşeİ ülkelerine baktığımızda gelişmekte olan ülkelerden çıkan projeler çoğunlukta. Yinede büyük ülkelerdeki başarısız ICO’larda yok diyemeyiz.
ICO’da riskler artık daha fazla
2007 yılının sonunda büyük çıkış yakalayan kripto para borsası ile beraber piyasaya giriş yapan insanların bir kısmı ICO’lara yöneldi. Böylece hem ICO sayısı çoğaldı, hemde bunlara yatırılan sermaye arttı. Bu da bir önceki yıla göre daha risk demek. Bu konuda yatırımcıların artık daha dikkatli olup, daha iyi araştırmaları gerekiyor. Projesi olmayan her ICO başarısız olmaya mahkumdur. İyi projesi olan ICO’lar büyük çoğunlukla başarıya ulaştı ve piyasaya sürüldü. Bu yüzden bir ICO’ya katılmadan önce mutlaka iyice araştırıp projeleri, whitepaperı, hangi sektörde kullanılacağını, hangi amaca hizmet edileceği mutlaka iyice araştırılmalıdır.