Tüm zamanların en yüksek seviyesinden sonra ETH'de sırada ne var?
Tüm zamanların en yüksek seviyesinden sonra ETH'de sırada ne var?

Ethereum nedir ve nasıl alınır? 2021 ETH rehberi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para sektörüne yeni bir bakış açısı getiren ve belkide kısa sürede en fazla ilgi çeken, merak edilen coinlerden biri olan Ethereum nedir sorusunun cevabını araştırdık.

Ethereum, piyasaya ilk çıktığı andan itibaren vizyonu sayesinde dikkatleri üzerine çeken ve gelişimini sürekli sistematik bir şekilde geliştiren ve güncelleyen bir teknoloji birimidir.

Ethereum nedir?

Ethereum, insanların bir dizi merkezsiz uygulama oluşturmasına izin veren dijital bir platformdur. Bu uygulamalar, güvenlik programlarını, oylama sistemlerini ve ödeme yöntemlerini içerebilir.

Bitcoin gibi, Ethereum da bankalar ve hükümetler gibi merkezi otoritelerin yetkisi dışında çalışır.

Ethereum’un arkasındaki fikir Vitalik Buterin tarafından oluşturuldu. Platformun ilk sürümünü 2015 yılında birkaç kurucu ortak yardımıyla başlattı. O zamandan beri Ethereum’un popülerliği hızla arttı ve yeni rakiplerin Bitcoin karşısında yükselmesine yardımcı oldu.

Ethereum nasıl çalışır?

Ethereum, blockchain teknolojisi üzerinde çalışan açık bir yazılım platformu olarak çalışıyor. Bu blok zinciri, dünyadaki birçok bilgisayarda barındırılıyor ve merkezi olmayan hale getiriyor. Her bilgisayarda blok zincirinin bir kopyası bulunuyor ve ağda herhangi bir değişiklik yapılmadan önce yaygın bir anlaşma yapılmalıdır.

Ethereum blok zinciri, işlem geçmişinin bir kaydı olması açısından bitcoin’inkine benzer. Bununla birlikte, Ethereum ağı, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar (“dapps”) oluşturmasına ve dağıtmasına da olanak tanıyor. Bunlar ayrıca işlem kayıtlarıyla birlikte blok zincirinde saklanıyor.

Dappler nedir?

Dappler, blockchain teknolojisini kullanan açık kaynaklı bir yazılımdır. Geleneksel uygulamaların aksine, çalışmak için bir aracıya ihtiyaçları yoktur. Hala nispeten yeni bir kavram olduklarından, bunların tam bir tanımını belirlemek zordur. Bununla birlikte, göze çarpan ortak özellikleri arasında açık kaynak (özerklik tarafından yönetilen) ve merkezsiz olmaları yer alır.

Akıllı sözleşme grupları, dapp oluşturmak için kullanılır. Akıllı sözleşmeler, para, paylaşım, içerik veya değerli herhangi bir şeyin alışverişini kolaylaştırabilen kod komut dosyalarıdır. Akıllı sözleşmeler, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) kullanılarak oluşturulur. Akıllı bir sözleşme blok zincirinde çalıştığında, kendi kendine çalışan bir bilgisayar programı gibi davranır. Programlanmış olarak, sansür, kesinti süresi veya üçüncü bir tarafın etkisi olmadan çalışırlar.

Ethereum bir kripto para birimi mi?

Ethereum’un kendisi aslında bir kripto para birimi değildir. Ethereum kelimesi dijital platform anlamına gelir. Gerçek tokenlara (ağda ödeme için kullanılır) Ether denir. Başka bir deyişle, Ether, Ethereum ağı için “kripto yakıtı” veya kripto para birimidir. Ticaret söz konusu olduğunda, göreceğiniz fiyatlar Ether’e atıfta bulunacaktır. Bununla birlikte, genellikle Ethereum olarak adlandırılan kripto para birimini göreceksiniz.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklar nelerdir?

Daha önce tartıştığımız gibi, Ethereum’un blockchain teknolojisi Bitcoin’lere benzer. Ancak amaç ve yeteneklerinde önemli bir ayrım vardır.

Bitcoin, yalnızca blockchain teknolojisinin belirli bir uygulamasını kullanır. Nihayetinde, çevrimiçi bitcoin ödemelerine olanak sağlayan elektronik bir nakit sistemidir.

Ethereum blok zinciri, dijital para biriminin sahipliğini takip eder. Ancak aynı zamanda bir dizi merkezi olmayan uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanır.

Diğer önemli farklılıklar şunları içerir:

Ethereum, geliştiricilerin kendi uygulamaları için para toplamasına izin verir. Bir sözleşme yapabilir ve daha geniş topluluktan taahhüt alabilirler.

Sınırlı sayıda Bitcoin mevcuttur (21 milyon olacağı tahmin edilmektedir). Ethereum ile Ether ihracı, ilk arzın %25’ine eşit olan yılda 18 milyon ile sınırlandırılmıştır. Yani mutlak ihraç sabit kalırken, nispi enflasyon her yıl düşüyor.

Ethereum blockchain madencileri, Bitcoin için madencilik yapmak yerine Ether kazanmak için çalışır.

İşlemlerine farklı şekillerde maliyet söz konusu. Ethereum’da buna ‘gaz’ deniyor. İşlem maliyetleri, bant genişliği kullanımına, depolama gereksinimlerine ve karmaşıklığa bağlıdır. Bitcoin ile işlemler birbirleriyle eşit şekilde rekabet eder ve blok boyutuyla sınırlıdır.

Ethereum’da nasıl yatırım veya al-sat ticareti yapabilirim?

Bir borsada Ethereum tokenları (ether) satın aldığınızda, fiyat genellikle fiat para birimi cinsinden (USD, EUR, GBP gibi) kote edilecektir. Başka bir deyişle, ether satın almak için bir miktar para verirsiniz. Etherin fiyatı yükselirse, kar için satabilirsiniz ve fiyat düşerse ve satmaya karar verirseniz, zarar edersiniz. Ayrıca satın aldığınız etheri tutabilmek için bir borsaya veya cüzdana erişmeniz gerekecektir.

Ethereum’un fiyatını neler etkiler?

Ethereum’un fiyatı, geleneksel para birimlerini etkileyen faktörlerden farklı faktörlerce etkilenir. Ekonomik ve politik etkilere daha az maruz kalır, ancak aşağıdaki gibi faktörlerden etkilenir:

Kullanılabilirlik – Bitcoin’den farklı olarak arzın sınırı yoktur. Bununla birlikte, zamanla ether birimleri eklenir ve kaybolur, bu da kullanılabilirliğinin dalgalanmasına neden olur.

Düzenleme – Ethereum şu anda hem hükümetler hem de merkez bankaları tarafından düzenlenmemiştir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu değişmeye başlarsa, ethereum’un değeri üzerinde bir etkisi olabilir.

Teknolojik gelişmeler – Blockchain teknolojisinin geleceği bilinmemektedir. Ancak ödeme sistemleri ve kitle fonlaması platformları gibi alanlara entegrasyonu profilini yükseltebilir.

Ethereum madenciliği nedir? Ethereum nasıl üretilir

Hem Bitcoin hem de Ethereum’da yeni para birimi (Bitcoin veya Ether) ‘madencilik’ adı verilen bir süreçle oluşturulur. Bir blok zincirindeki nodelar işlemleri doğrulamalıdır; nodelar yeni bir para birimi ile ödüllendirilir. Örneğin, bir Ethereum node’u (madenci olarak bilinir) yeni bir Ether ile ödüllendirilir.

Buna madencilik denir çünkü altın veya elmas madenciliğine benzer. Madenciler zemini kazmak yerine işlemleri doğruluyor.

Bu şekilde Ethereum madenciliği proof of work madenciliği olarak adlandırılır. PoW (Proof-of-Work) olarak adlandırılır çünkü node, Ether ödülünü almak için ‘işi’ yaptığını (işlemleri doğruladığını) göstermek zorundadır. PoW madenciliği ile ilgili kötü olan şey, çok fazla hesaplama gücü ve dolayısıyla çok fazla elektrik kullanması, bu da onu alan için pahalı ve kötü hale getirmesidir. Şimdi Ethereum madenciliğinin ne olduğu konusunda oldukça net bir fikriniz var.

Yakında Ethereum geliştiricileri, PoS (Proof-of-Stake) adı verilen farklı bir yöntem kullanmaya başlamayı umuyor. Bu yöntem çok daha az elektrik kullanıyorr, bu nedenle enerji maliyetleri ve alan için çok daha iyi bir duruma işaret ediyor.

PoS’de, çok sayıda Ether’e sahip kullanıcılar, işlemleri doğrulamak için rastgele seçilir. Bu tür madencilik, yeni bir para birimi yerine ücretlerle ödüllendirilecek ve çok daha az güç ve elektrik kullanacaktır.

Ethereum depolama / Ethereum saklama nedir?

Ether, Ethereum blok zincirinden çıkmaz, dolayısıyla fiziksel olarak hiçbir yerde depolanmaz. Ethereum kullanmak istiyorsanız, bir “cüzdan” a ihtiyacınız olacak (bazen Ethereum “adresi” olarak adlandırılır).

Ethereum cüzdanınız herhangi bir Ether içermeyecek, ancak ona erişmek için gereken kodları içerecektir. Bu kodlara özel anahtarlar denir. Özel anahtarlarınızı kaybederseniz, Ether’inizi kaybedersiniz. Bu yüzden iyi bir cüzdan seçmek çok önemlidir! Mevcut dört ana cüzdan türü vardır.

Donanım cüzdanları

Bunlar, USB çubukları gibi fiziksel depolama cihazlarıdır. Ledger Nano, daha pahalı donanım cüzdanlarından biridir ve güvenli çevrimdışı anahtar depolaması sunar. Ancak, tıpkı gerçek bir anahtar seti gibi, bir donanım cüzdanı da kaybolabilir. Bu yüzden nereye koyduğunuza dikkat edin!

Masaüstü Cüzdanları

Genel ve özel anahtarlarınızı doğrudan bilgisayarınızda saklayabilirsiniz. Bu seçenek, kaybetmemeniz gereken bir şifre kullanır. Ayrıca cihazınızda çok yer kaplar. Exodus masaüstü cüzdanını kullanmanızı öneririz.

Mobil Cüzdanlar

Masaüstü cüzdanlara benzer, ancak çok daha az yer kullanırlar – genel ve özel anahtarlarınızı akıllı telefonunuzda saklamak için idealdirler. Jaxx, kullanıcılarına 13 farklı kripto para birimi için anahtar depolama alanı sunar.

Web Cüzdanları

Özel anahtarlarınızı çevrimiçi olarak saklayın – buna bir örnek Coinbase cüzdanıdır. Bunlar en az güvenli cüzdan türüdür ve kaybetmeyi göze alamayacağınız herhangi bir miktarda Eter depolamak için bunları kullanmanızı önermiyoruz.

İnternete bir cüzdan bağlıysa buna “sıcak cüzdan” denir. İnternete bağlı değilse, buna “soğuk cüzdan” denir. Özel anahtarları saklarken, maksimum güvenlik için hem sıcak hem de soğuk cüzdanların bir kombinasyonunu kullanmanız önerilir. Artık Ethereum depolamanın ne olduğu ve hangi cüzdanı seçeceğiniz konusunda oldukça net bir fikriniz var.

Ethereum Nereden Alınır?

Ether’i üç ana kaynaktan satın alabilirsiniz:

Aracılar, bir ücret karşılığında Ether alıp satan Binance, Coinbase ve Paribu gibi kripto para borsalarıdır. Kullanımı basittir ancak genellikle biraz pahalı olabilir. Bir kredi / banka kartı kullanarak veya banka havalesi ile itibari para biriminizle (USD, EUR, vb.) Ether satın almak için kullanabilirsiniz.

Cex.io gibi ticaret platformları, alıcı ve satıcıyı bir aracı (Cex) kullanarak borsada birbirine bağlar. Bu, trDERLARIN bir kripto para birimini diğeriyle ticaret yapmak için kullandıkları şeydir. Örneğin, Bitcoin ile Ether satın almak veya Litecoin için NEO satmak gibi.

LocalEthereum gibi eşler arası platformlar, alıcıların ve satıcıların fiyatları müzakere etmek için doğrudan birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanır. Doğrudan tanımadığınız biriyle ticaret yaptığınız için bu seçenek diğer ikisinden daha risklidir. Aracı olmadığı için herhangi bir ücret ödemezsiniz ve nakit kullanarak da ödeme yapabilirsiniz.

Ethereum ve merkezi olmayan otonom organizasyonlar

Akıllı sözleşmeler, herhangi bir insan veya kurumsal müdahale olmaksızın, şirketler gibi işlev gören, ekonomik işlemlerle uğraşan – bir şeyler alıp satan, işgücü kiralayan, anlaşmaları müzakere eden, bütçeleri dengeleyen ve kârı maksimize eden tüm merkezi olmayan özerk kuruluşların (DAO’lar) yapı taşları olabilir.

Şirketlerin farklı büyüklük ve kapsamdaki karmaşık sözleşmeler ve yükümlülükler ağı olduğu görüşü alınırsa, bu tür DAO’lar Ethereum’a kodlanabilir.

Bu, kelimenin tam anlamıyla kendilerine sahip olan özgürleştirilmiş makineler ve doğrudan yazılım parçaları tarafından çalıştırılan insanlar gibi her türlü yeni ve ilginç olasılığın kapısını açar.

Ethereum ve merkezi olmayan uygulamalar

DAO’lar gelecekte gerçekleştirilecek bir konsept olabilirken, şu anda Ethereum için merkezsiz uygulamalar (Dapps) geliştiriliyor. Bu bağımsız uygulamalar akıllı sözleşmeler kullanır ve EVM’de çalışır. Bazı örnekler arasında mikro ödeme platformları, itibar işlevleri, çevrimiçi şans oyunları uygulamaları, planlayıcılar ve P2P piyasaları bulunur.

Dapps’ın temel özelliği, merkezi olmayan bir ağ üzerinden çalışması ve merkezi bir otoriteye veya denetçiye ihtiyaç duymadan uygulanmalarıdır.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin