Çin'in bitcoin madenciliği sorunu var
Çin'in bitcoin madenciliği sorunu var

Çin’in bitcoin madenciliği sorunu var

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Çin’de bitcoin ve kripto para madenciliği yapan birçok madencilik çiftliği var. Bu çiftlikler çok fazla elektrik tüketiyor ve bu da ülkeye bir sürdürülebilirlik sorununa neden oluyor.

Nitekim Nature’da yayınlanan bir araştırmaya göre, bitcoin madenciliğinin artan enerji tüketiminden kaynaklanan CO2 emisyonları, iklim değişikliği hedeflerini tehdit edebilir.

Çalışma, politika önlemi alınmadığı takdirde, Çin’deki bitcoin madenciliğinin yıllık enerji tüketiminin 2024 yılında 296.59 Twh ile zirveye çıkarak 130.50 milyon ton karbon emisyonu oluşturmasının beklendiğini ortaya koyuyor.

Aynı çalışmanın işaret ettiği gibi kilit nokta, tam olarak emisyonları azaltabilecek politika müdahaleleridir, çünkü Bitcoin’in çalışması ille de o kadar enerjiye ihtiyaç duymaz.

Bununla birlikte, bu bağlamda, Çin politikasının bitcoin madenciliğine yönelik tutumu belirsizdir.

Çin’de Bitcoin madenciliği

Sky News’in bildirdiği gibi, Çin’in farklı bölgelerinde farklı politikalar var.

Ülke, yirmi iki eyalet, beş özerk bölge, dört belediye ve iki kısmen özerk özel idari bölgeden oluşmaktadır. Bu konuda ulusal bir politikanın yokluğu göz önüne alındığında, her bölge fiilen özerk davranmaktadır.

Örneğin İç Moğolistan’da, bazı çiftlikler kendi inisiyatifleriyle zaten kapatılmışken, Sichuan gibi hidroelektriğin bol olduğu diğer yerlerde madencilik çiftlikleri memnuniyetle karşılanmakta ve uygun politikalar benimsenmektedir.

Gerçek şu ki, bitcoin madenciliği, ucuz elektrikle yapılırsa artık çok karlı bir iş olabilir ve yerel yönetimlerin bu karlar üzerinden vergi toplamakla ilgisi vardır.

Öte yandan, yerel yönetimlerin karşılayacakları kendi karbon emisyon hedefleri vardır, öyle ki bu senaryoda Çin madencilik sektörünü Vahşi Batı ile karşılaştıranlar var.

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, toplam Bitcoin hashrate’in %65’i şu anda Çin’de bulunuyor ve bu da onu bu sorundan en çok etkilenen ülke yapıyor.

Bununla birlikte, bu temelde yalnızca politik bir konudur, çünkü madenciliği yasaklasalar, yalnızca sıfır emisyonlu kaynaklar gerektirseler veya madencilik için çok yüksek vergiler koysalar bile, Bitcoin ağı yine de sorunsuz çalışacaktır. Enerji tüketimi Bitcoin protokolünün ayarlarından değil, madencilerin özgür seçiminden kaynaklanıyor: Onları daha az tüketmeye ikna etmek veya zorlamak yeterli olacaktır ve sorun çözülebilir.

cryptonomist


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin