Coinbase güvenilir mi? Kripto borsası kapsamlı inceleme rehberi – 2024

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coinbase, kripto piyasasının popüler ve güvenilir borsalarından biridir. Küresel çapta ikinci sırada olan Coinbase; staking avantajları, kullanıcı dostu arayüzü ve güvenlik özellikleri ile birçok yatırımcının ilgisini çeker. 

Bu yazımızda Coinbase borsasının artıları ve eksileri ile birlikte nasıl kullanılacağına dair merak edilen konuları ele alacağız. Ayrıca yazımızın ilerleyen bölümlerinde Coinbase, Binance ve OKX gibi en iyi kripto borsaları arasında karşılaştırmaları bulabilirsiniz. 

Coinbase kripo borsasının artıları ve eksileri

Coinbase, birçok kripto borsası ile rekabet edecek güçlü yönlere sahiptir. Olumlu ve olumsuz yönleri ile Coinbase’i yorumlamak için dikkate değer bilgiler şunlardır:

Artıları

  • Geniş kripto para yelpazesi ile yüzlerce coin için erişim sağlanır.
  • Basit arayüzü ile yeni başlayanlar için kullanıcı dostudur.
  • Yüksek güvenlik önlemleri vardır ve varlıkların çoğunluğu soğuk cüzdanlarda saklanır. 

Eksileri

  • Diğer borsa uygulamalarına kıyasla daha yüksek işlem ücreti alınır.
  • SEC ile aralarında devam eden davadan dolayı dezavantajlı konumdadır. 
  • Kripto kredi kartı mevcut değildir.
  • Coinbase’de copy trade desteği bulunmaz.  

Coinbase borsası nedir?

Coinbase 2012 yılında kurulan ve en yaygın kullanılan kripto para borsaları arasında yer alır. Coinbase TR nedir denildiğinde geçtiğimiz yıla kadar Coinbase’nin Türkiye’de faaliyet gösteren hizmet sağlayıcısı olduğu cevabını verebiliriz. Birçok özelliği sayesinde en çok tercih edilen kripto hizmet sağlayıcılarından olan Coinbase Defi hizmetleri aracılığıyla merkeziyetsiz bir ekosistem içinde kullanıcılara işlem yapma olanağı sunar. 

Güvenlik açısından özel olarak tercih edilen platform, satın alınan varlıkların yüzde 98’ini soğuk cüzdanlarında depolar. Bu sayede saklanan tokenlara hack saldırısı gerçekleşmesi çok zorlaşır. Coinbase’de kripto para almayı teşvik edici avantajlar vardır.

Gelir kaynağı olarak Coinbase kaldıraçlı işlemlere olanak sağlayarak deneyimli yatırımcıları da kendine çeker. Kimi zaman ise yatırımcılara hiçbir ücret ödemeden kripto para verilir. Ayrıca Coinbase airdrop etkinlikleri ile yeni projelerin tanıtımı yapılır ve teşvik amaçlı bonus dağıtımı yapılabilir. 

Coinbase Advanced nedir?

Eski adıyla Coinbase Pro olarak bilinen Coinbase Advanced, standart Coinbase sistemine kıyasla daha gelişmiş araçlar ve daha düşük ücretler sunan bir platformdur. İşlemlerden alınan komisyonun Coinbase’den daha düşük olduğu bir alıcı ve yapıcı ücret modeli ön plandadır. Coinbase Advanced, gelişmiş grafik araçları ile de öne çıkar.

TradingView tarafından MACD, RSI ve Bollinger Bantları gibi onlarca teknik göstergeye erişim fırsatı verilir. Kısaca Coinbase Advanced sayesinde daha fazla kontrole erişim sağlanır. Platform, işlem başına daha düşük ücret talebi gibi diğer özelliklerle deneyimli yatırımcıları kendine çeker.

Coinbase: Hangi coinler var?

Platform dünya çapında en popüler yüzlerce farklı coini kullanıcılara sunuyor. Coinbase’de listelenen 254 adet crypto coin var. 402 kripto çiftine sahip kripto borsasında Bitcoin, Ethereum, Solana gibi ünlü coinler bulunur. Ayrıca Ethereum gibi büyük kripto para birimlerinin stake edilmesi aracılığıyla pasif gelir elde edebilirsiniz. Son olarak birçok işlem çiftini listeleyen Coinbase’de TL işlem çiftleri sistemde görünür, şimdilik alım satım yapılamıyor.

Bunun haricinde merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri açısından Aave, Uniswap, Compound gibi tokenler vardır. Coinbase ayrıca yatırımcılarına USD Coin (USDC) gibi sabit coinler ile işlem yapma fırsatı verir. NFT ve oyun odaklı tokenları da es geçmeyen Coinbase; Axie Infinity ve The Sandbox gibi oyun dünyasının kripto paralarını yatırımcılar ile buluşturur. Ancak Toncoin ve özellikle yapay zekâ alanında dikkat çeken bazı coinler henüz listelenmedi. 

Coinbase nasıl kullanılır?

Coinbase, kripto alım satım yapmak isteyen kullanıcılar için basit bir arayüz sunar. Hesap oluşturma işleminden sonra kimlik doğrulaması yapılır ve al-sat işlemlerine başlanabilir. Ticaret esnasında veya sonrasında Coinbase kripto para cüzdanı, varlıklarınızı güvenle saklamanıza olanak tanır. 

Coinbase’de nasıl hesap açılır ve kripto para alınır ?

Coinbase basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bu özellikleri sayesinde Coinbase’de hesap açmak ve kripto almak oldukça kolaydır.

1.  Adım: Siteye Giriş ve  E-posta Kayıt İşlemi

Coinbase’de adres doğrulaması yapmak ve hesap açmak için ilk önce Coinbase resmi web sitesine giriş yapınız. Sitede sağ üst kısımda bulunan kaydol düğmesini tıkladıktan sonra e-posta bilgileri ile veya Google ile kaydolma seçeneklerinden biriyle hesap oluşturun. 

2. Adım: Telefon Doğrulaması


Sıradaki işlem için telefon numarası doğrulama gerekir, gelen doğrulama kodu ile devam edilir. Eğer site içi gelişme bilgilendirmeleri konusunda e-posta almak istemiyorsanız başlangıçta bu tercih için önünüze gelen sayfadan düzenleme yapabilirsiniz. 

3. Adım: Kimlik Bilgilerinin Girilmesi

Telefon doğrulamasından sonra yasal süreç kapsamında KYC (Know Your Customer) doğrulamasına geçilir. Bu adımda öncelikle vatandaşı olduğunuz ülke, doğdunuz şehir ve ardından kimlik doğrulaması (KYC) doğrulması yapılarak hesap kurulum süreci tamamlanır.  

4. Adım: Kripto Para Satın Alma

Kripto para satın almak için ilk olarak Coinbase’e nasıl para yatırılacağı bilinmelidir. Hesap açtıktan sonra kart bilgilerinizi eklemeniz gerekir. Banka veya kredi kartı eklemeniz sonrasında işlemlere başlayabilirsiniz.

5. Adım: Kripto Para Gönderme

Coinbase üzerinden alıcınıza kripto para göndermek için alıcının cüzdan adresini girip göndereceğiniz miktarı belirlemelisiniz. Blok zinciri doğrulaması gerçekleşince para transferi tamamlanır.

7. Adım: Kripto Para Saklama

Coinbase kendi cüzdanı ile entegre çalışır. Aynı zamanda bu cüzdan, blockchain üzerinde akıllı sözleşmeler ile etkileşim kurmayı sağlar. Böylece kripto paranızı güvende tutabilirsiniz.

Coinbase müşteri hizmetleri

Coinbase, destek kanalları sunarak hızlı çözümler sağlamaya çalışır. Destek merkezinde kullanıcıların sıkça sorulan sorularına cevap bulabileceği yönlendirmeler bulunur. Burada para yatırma ve çekme, hesap güvenliği, uygulamanın kullanımı gibi pek çok hususta bilgi alabilirsiniz.

Eğer çözmeye çalıştığınız probleme dair öneri bulamazsanız Coinbase canlı sohbet ve e-posta desteğine sahiptir. Ancak çözüm sağlamak için spesifik problemleri sizinle benzer şekilde yaşayan insanlara ulaşmak için topluluk forumları ve sosyal medyayı kullanabilirsiniz.

Coinbase işlem ücreti

Coinbase işlem ücretleri açısından kullanıcıları için rekabetçi olmayan fakat kullanım kolaylığı ile tercih edilen bir borsadır. Coinbase’den para çekmeden önce komisyon ücreti alınır. İşlem ücretleri, işlemin hacmine ve ticaretin türüne göre farklılık gösterir. Spot işlemler için alıcıların (Taker) ödediği ücret, %0.05 ile %0.6 arasındadır. Piyasa yapıcılar (Market Maker) %0.0 ile %0.4 arasında komisyon ödemesi yapar.

İşlem Hacmi Alıcı Komisyonu Yapıcı Komisyonu
0-10.000$ %0.60 %0.40
10.000 – 50.000$ %0.40 %0.25
50.000 – 100.000$ %0.25 %0.15
100.000 – 1.000.000$ %0.10 %0.05
1.000.000$ ve üzeri %0.05 %0.00

Orta vadeli yatırımcılardan belirli işlem hacimleri aşılınca daha düşük işlem ücreti talep edilir. Ancak Coinbase diğer borsalarla kıyaslandığında marj ticareti ve vadeli işlem sunmaz. Bu sebeple orta ve uzun vadeli yatırımcılar için bazı sınırlamalar söz konusudur. Ek olarak kredi kartı ile alım yapmak isteyen yatırımcılar için daha yüksek komisyon oranları geçerlidir.

Coinbase Staking

Coinbase staking sayesinde Ethereum, Solana gibi destekli kripto paraları stake ederek ödüller kazanabilirsiniz. Kripto paraların stake edilmesi ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için kullanılır ve karşılık olarak stake ödülü alınır. Stake işlemini başlatabilmek için Coinbase platformuna sadece giriş yapmak gerekir. Ancak stake edilen varlıkların geri alınabilmesi için bekleme süreleri vardır. Ayrıca stake edilen coinler aracılığıyla kazanç elde etmek garanti bir durum değildir. 

Coinbase Wallet nasıl kullanılır?

Coinbase Wallet ile kripto varlıklarınızı tamamen sizin kontrolünüz altında olan bir ortamda saklayabilirsiniz. Adım adım yapılması gereken işlemler basit ve kısadır. İşte Coinbase Wallet’ın kullanım adımları.

1. Adım: Mobil Uygulamasını İndirin

Uygulamanın hem IOS hem de Android işletim sistemli cihazlara indirilmesi için seçenekler vardır. İsteğe bağlı olarak Chrome tarayıcısı için uzantı seçeneği mevcuttur.

2. Adım: Yeni Cüzdan Oluşturun

“Yeni Cüzdan Oluştur” seçeneğini seçip gizlilik politikası ve hizmet şartlarını kabul etmeniz gerekir. Biyometrik doğrulama gibi alternatifler üzerinden güvenlik metodunuzu seçmelisiniz. İşlemler sonucunda rastgele kelimeler içeren bir kurtarma ifadesi verilir. Cüzdana yeniden erişimi sağlayan bu ifadenin güvenli bir yerde saklanması önemlidir.

3. Adım: Kripto Gönderim ve Alım İşlemleri

Cüzdan oluşturduktan sonra kripto para alıp gönderebilirsiniz. Alım yapmak için al ve gönder seçeneklerini kullanmanız ve varlık adresini kullanmanız yeterlidir.

Coinbase kripto borsası karşılaştırma

2024 kripto para borsaları kıyaslamasında Coinbase güvenlik ve kolay kullanım özellikleri ile ön plandadır. ABD merkezli olması ile yasal anlamda endişesi olanlar için daha güven vericidir. Yeni başlayanlar için idealdir fakat marj ticareti ve vadeli işlemlerde OKX ve Binance gibi borsaların karşısında dezavantajlıdır. Kısacası Coinbase güvenlik ve basitlik sunarken Binance düşük işlem ücretleri sağlar. OKX ise gelişmiş ticaret araçlarıyla ön plandadır. Kullanıcıların ihtiyacına göre borsa seçimi yapması için çokça tercih vardır.

Coinbase vs. OKX

Coinbase OKX
Kripto para desteği 200+ 500+
Stop ticaret
Marj ticareti
Vadeli işlemler
Kredi kartı kullanımı
Staking
NFT 

Coinbase vs. Binance

Coinbase Binance
Kripto para desteği 200+ 600+
Stop ticaret
Marj ticareti
Vadeli işlemler
Kredi kartı kullanımı
Staking
NFT 

Sonuç: Coinbase borsası değerlendirme

Coinbase borsası, sahip olduğu özellikler ile yeni yatırımcıların ilgisini çekecek yapıdadır. Basit arayüzü ile oluşan avantajı ve güvenlik önlemleri, Coinbase’i en bilindik borsalardan biri yapar. Ancak Coinbase her özelliği ile ön planda değildir. İşlem başına ücret konusunda Binance gibi borsaların gerisinde kalır.

Ayrıca gelişmiş işlemler açısından öncü değildir. Coinbase ile gelişmiş işlemlere erişim daha az olsa bile Coinbase Advanced aracılığıyla bu sorun çözülür. Kısaca Coinbase, yeni yatırımcıların ilk düşünmesi gereken borsalardan biridir.

Sık Sorulan Sorular

Coinbase nasıl para çekileceği ise çok kolaydır. Hesabınıza girdiğinizde sağ üst kısımda “Varlıklar” sekmesine girdikten sonra bakiyenizi görebilirsiniz. İtibari paraya dönüştürmek istediğiniz kripto para birimini ve miktarını seçtikten sonra banka hesabı veya dijital cüzdanınızı seçmelisiniz. Miktarı belirledikten sonra işleminiz tamamlanır. Bazı işlemler iki faktörlü kimlik doğrulama talep edilebilir.

Coinbase cüzdan adresinizin nerede yazdığını bilmiyorsanız üstteki paragrafta bahsedilen “Varlıklar” kısmından ilgili para cinsini seçmeniz gerekir. Seçilen kripto para sayfasından “Al” butonuna tıkladıktan sonra önünüze çıkan sayfada kripto para için cüzdan adresinizi görüntüleyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki al butonu ayrıca ödeme için kullanılır.

Coinbase kripto borsası, güvenlik açısından gerekli önlemleri alır. Öncelikle ABD başta olmak üzere birçok ülkede lisansı olan ve düzenlemelere tabi oluşu resmi anlamda güvenliği sağlar. Ayrıca Coinbase müşteri fonlarının ciddi bir kısmını soğuk kripto cüzdanında saklar. Soğuk kripto cüzdanları saldırılara uğrama olasılığı çok daha düşük olan güvenli çevrimdışı yapıya sahiptir. Coinbase yatırımcıların varlıklarının yüzde 98’ini soğuk cüzdanlarda tuttuğunu belirtir. 2FA (İki faktörlü kimlik doğrulama) özelliğiyle beraber birçok yatırımcı için güvenilir kabul edilecek özellikleri sağlar.

2023 yılında Coinbase Türkiye’de para çekme işlemlerini geçici olarak durdurdu. Bunun sebebi ise şirketin küresel çapta artan düzenleyici baskılara uyum sağlaması ile ilgiliydi. Bu süreçte Coinbase Türkiye pazarına olan ilgisini kaybetmeyip düzenlemeler doğrultusunda geri dönüş planlamaları yapmıştı. Coinbase TR’nin güncel gelişmelerden sonra aktif kullanıma başlayacağı düşünülüyor. Düzenlemelerin ardından Coinbase TR güvenilir bir kripto hizmet sağlayıcı olarak kullanılmaya devam edileceği tahmin ediliyor.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.