Bitcoin hash oranı son 3 ay içinde artış yaşadı
Bitcoin hash oranı son 3 ay içinde artış yaşadı

Bitcoin madenciliği yapmak hâlâ mantıklı mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin madenciliğinden bugüne dek kazanılan toplam paranın 14 milyar doları aştığı açıklandı. Peki bu sayı ne anlama geliyor? Bitcoin madenciliği yapmak kazandırır mı?

Bitcoin madenciliği yapmaya değer mi? sorusu, hem kriptoseverler hem de kolay para kazanmak isteyenler için sıkça sorulan bir soru. Yayımlanan son raporlara göre bu işten dünya genelinde elde edilen kazanç 14 milyar doları aşmış durumda.

Kârlılık verilerine göre kripto para madenciliğinden en çok kazanç elde edilen dönemler, Bitcoin’in hem en yüksek hem de en düşük olduğu zaman aralıklarında birikme gösteriyor.

Veriler, hangi ülkede çalıştıklarına bağlı olarak, neredeyse her madencinin zararda olduğu anlamına geliyor. Yahoo Finance tarafından yayımlanan yeni raporlar, Bitcoin madenciliği için kârlılık önleminin, madenciliğin karmaşıklığı gittikçe daha da zorlaşsa da, fiyatların artmasıyla birlikte yavaş yavaş yükselmeye başladığını gösteriyor.

Lider ülkeler: ABD, Çin ve Gürcistan

Raporda kripto para madenciliği ülkeleri hakkında da dikkat çekici veriler yer aldı. Sektörün lider ülkeleri Çin ve ABD, sadece Bitcoin değil, her kripto para için madencilik yapılan ülkeler arasında başı çekiyor.

Sadece Bitcoin madenciliği söz konusu olduğunda ise karşımıza Gürcistan çıkıyor. Daha da şaşırtıcı olanı, bu ülkenin ürettiği kripto paraların neredeyse %90’ı Bitcoin madenciliğinden geliyor.

Finansal haber kaynağı Kapitali.ge’nin ekonomi uzmanlarına göre söz konusu kârlılığın 14 milyar dolarını tek başına Bitfury çekiyor.

Her ne kadar Bitfury tam manasıyla bir Gürcü şirketi olmasa da, ülkede hala çok sayıda maden çiftliği var. Şu an iki büyük tesis söz konusu ve Bitcoin madenciliği üzerine çalışan yerel halk, bu yerlerden “apartman binaları” olarak bahsediyor.

Yerel medya, bu şirketin ürettiği rakamlar hakkında hiçbir zaman net bir bilgilendirme yapmıyor. Ancak en yeni donanımı kullandıklarını, elektrik ödemelerini ve ucuz iş gücü sübvansiyonlarını kullandıklarını göz önünde bulundurarak, Gürcistan’ın kripto para madenciliğinden en az birkaç milyar dolar elde ettiği tahmin ediliyor.

Bitcoin madenciliği yapmak mantıklı mı?

Ayrıca, bu kârlılığın sürdürülebilir olmadığını ifade etmekte fayda var. Halen kârda kalabilen nispeten küçük çiftlikler olabilir, ancak daha küçük oyuncuların çoğunu sahadan silmesi beklenen, 2020 mayısında gerçekleşecek halving olayını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Kripto kışı boyunca yüzlerce küçük madencinin dükkanını kapattığını gördük ve halving’e daha 9 ay var. Mayıs 2020’deki halving, bu madenciler için bir kripto kışı anlamına gelebilir zira maliyetleri aynı kalacak fakat gelirleri %50 düşecek. Özetle Bitcoin madenciliği yapmak gittikçe zorlaşıyor ve kazanç oranları da buna paralel olarak geriliyor.

coinspeaker

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin