Bitcoin Gelişmekte Olan Ülkelerde Hızlı Benimseniyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

 

Bitcoin temelli havale uygulaması Bitwala, geçtiğimiz hafta yayınladığı yazıda birtakım kullanıcı istatistiklerine yer verdi.

İstatistiklerde bitcoin’in bazı gelişmekte olan ülkelerde giderek popülerleştiği görülüyor. Afrika ve Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde “yüksek benimsenme oranı” olduğu vurgulanıyor. Bu iki kıtanın çarpıcı bir özelliği bulunuyor. Kıta bazında değerlendirdiğimizde bankalara en az erişimi olan insanlar bu iki kıtanın insanları.

Gelişmekte olan ülkelerdeki yükselen trendin birkaç sebebi bulunuyor. Finansal dışlanmanın normal karşılandığı bu ülkelerde insanlar, dünya ekonomisiyle daha fazla etkileşim içinde olmak ve normalde bankaların verdiği finansal hizmetlere daha çok erişmek istiyor. Söz konusu yerlerde bankacılık hizmeti ücretlerinin en yüksek ücretler olması da işin tuzu biberi.

Bitwala’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Afrika, uluslar arası transferlerde yıllık 4 milyar dolarla en pahalı ülke konumunda. Çevrimiçi ve çevrimdışı işletmeler de yurt içine veya dışına para transferi yapmak için fahiş rakamlar ödüyor. Çünkü bankaların çoğu her ikisine de yüzde 10 ila 19 arasında işlem ücreti çıkarıyor.”

Bitwala’ya göre bankalar finansal katılımı hesaba katmak yerine finansal hizmetlere erişimin zor olduğu yerlerde yüksek ücretlendirmede bulunuyor. Böylece banka sayısı az yerlerde tekel olmalarının avantajını sonuna dek çıkarıyorlar.

Bitcoin’in bazılarına göre “ezber bozan” nitelikte olmasının sebeplerinden biri de bu. Aracı konumundaki bankaları aradan çıkararak direkt olarak para transferi yapma olanağı sağlıyor. Paralarını daha fazla kontrol etme şansı vererek kullanıcıların elini güçlendiriyor.

“Bitcoin ve altyapısındaki blockchain’de para gönderirken fahiş ücretler ödemek gerekmiyor. Western Union, MoneyGram ve Ria gibi köklü şirketler ise fahiş ücretlendirmeler yapıyor. Bitcoin’in gücü buradan geliyor.”

Bitcoin’in artısı yalnızca ucuz havale yapılabilmesi de değil. Yazıda elektronik ticaret, P2P borçlar, para yönetim platformları gibi finansal hizmetler bitcoin’in diğer avantajları olarak gösteriliyor.

Alıntı; coin-turk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment

  1. 24 April 2017, 11:32

    güzel

    Reply
Bizi Takip Edin