featured

Bitcoin fiyatının yükselişine neden olan etkenler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bir gün kahve içerken bir arkadaşınızın ”Bitcoin fiyatını duydun mu? yine yükselmiş” demesi’nin sizin de bu sektöre olan ilginizi arttırmış olma ihtimali çok yüksek. Kripto para sektörüne olan ilginin artmasının başlıca nedenlerinin ilki ve en önemlisi; şüphesiz ki Bitcoin (BTC) fiyatındaki şaşırtan yükselişlerin olması. Bitcoin Fiyatının Yükselişine Neden Olan Etkenler nelerdir ?


Değerler bu denli şaşırtıcı olduğundan hemen akla bir takım sorular geliyor ve araştırmalar bu sorular üzerine yoğunlaşıyor. Bu sorulardan bazıları ise şöyle;

Nasıl oluyorda Bitcoin bu kadar değerli olabiliyor?başlıca nedenlerinin ilki ve en önemlisi; şüphesiz ki Bitcoin (BTC) fiyatındaki şaşırtan yükselişlerin olması. Bitcoin Fiyatının Yükselişine Neden Olan Etkenler

Bitcoin neden bu kadar pahalı? 

Bitcoin kuru neye göre yükseliyor? 

Bitcoin’in değerini kim ya da kimler belirliyor?

Bitcoin’in fiyat artışı nereye kadar devam edecek?

Bitcoin fiyatı şişirme mi? 

Kripto Para Haber ekibi olarak, bu yazımızda hem yeni başlayanlar hem de Bitcoin meraklıları için, fiyat artışındaki temel etkenlerin nedenlerini araştırıp paylaşmaya karar verdik. Bicoin nedir, nasıl üretilir? gibi sorularınız varsa eski yazılarımızdan okuyup tekrar bu sayfaya dönebilirsiniz.


Bitcoin Fiyatının Yükselişine Neden Olan Etkenler nelerdir ?

1- Bitcoin fiyatının değerli olmasını sağlayan ilk etkenin ”sınırlı sayıda üretilebilecek olması” olduğunu söyleyebiliriz. 2009 yılından bu yana üretilmeye devam eden Bitcoin şu anda 16,538,975 milyon adet üretilmiş ve toplamda tam 21 milyon adet üretilebilecek. Ne 1 BTC fazla, ne de 1 BTC az olmayacak.

2-  İkinci neden, Bitcoin’in tüm dünya tarafından kabul görmesi. Şayet sizin sınırlı sayıda üretilmiş ya da üretilecek olan bir ürününüz olsa ve bu ürün kimse tarafından benimsenmese o ürün hiçbir değer görmezdi. Bitcoin’in tüm dünya tarafından benimsenmesi, fiyatının da bir değerle nitelendirilmesini sağlıyor. Sayısı yüz milyonları aşan Bitcoin meraklıları ve yatırımcılarının yanı sıra, her geçen gün Bitcoin’i resmi olarak tanıyan, ya da hakkında yasal mevzuatlar hazırlayan ülkelerin sayısı da artıyor.

3- Üçüncü etken, arz-talep;

Bu etkeni anlatabilmek için biraz açalım ve şu soruyla başlayalım;  ”Bitcoin neden talep görüyor?” Bu sorunun cevabı için Bitcoin’in ne işe yaradığını bilmemiz gerekebilir.

*Bitcoin alışılagelmiş bankacılık sistemlerine alternatif olmuş bir ödeme yöntemi haline gelmiştir. Bir bankaya ya da aracı kuruma ihtiyacınız olmadan Bitcoin ile bir ödemenizi yapabilirsiniz, hem de günün istediğiniz saatinde, dakikalar içinde ve yüksek transfer ücretleri olmadan.

*Bitcoin fiyatı, Ülke ekonomilerinden, siyasetten ve enflasyon etkilenmez. Çünkü Bitcoin, tamamen anonimdir, bir sahibi yoktur, herhangi bir ülkeye ya da kuruluşa bağlı değildir.

*Bir işletmeyseniz, ödemelerinizi Bitcoin ile kabul etmek için herhangi bir başvuru yapmanıza gerek yoktur. Dolayısıyla bir tüketici iseniz, Bitcoin kabul eden işletmelerden alışverişlerinizi Bitcoin aracılığıyla yapabilirsiniz.

*Herhangi bir döviz birimine göre Bitcoin’in kur artış-azalış farkları oldukça yüksektir. Bu yüzden alım-satım amaçlı kullanıldığında ciddi karlılıklar bırakmaktadır. Ayrıca uzun vadeli yatırımcıların da odağındadır. 

Yukarıda sıraladığımız ve daha birçok nedenden dolayı, Bitcoin’e karşı olan arz-talep her geçen gün artmaktadır.

4- Döngü

Bitcoin değerinin artmasını sağlayan tüm sıraladığımız etkenler, beraberinde Bitcoin’in daha da büyüyen yeni kitlelere ulaşmasını sağlarken, yeni kitlelerin eklenmesiyle de bir döngü oluşmaktadır. Etkenler Bitcoin fiyatını arttırır, bitcoin fiyatı arttıkça yeni insanların merakı ve ilgisi artar, yeni insanlar, yeni arz-talep oluşturur ve tekrar bitcoin değeri artar. Buna Bitcoin değer döngüsü diyebiliriz ve bu döngü her defasında katlanarak büyümeye devam eder.

5- Karlılık

Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak gören kitle için dünyada henüz benzeri bir karlılık görülmemiştir. Bu noktada 3 farklı seçenek bulunmaktadır. Birincisi, alım-satım (trade). Borsada yıllardır uygulanan trade işlemleri karlılıkları göz önünde bulundurulduğunda, bitcoin trade işlemlerindeki karlılığın şaşırtıcı olduğunu görebilirsiniz. Kur artış-azalış farkları oldukça yüksek olduğundan Bitcoin alım satımı yapan traderlar ciddi kazançlar elde edebilirler. İkinci seçenek ise, arbitraj adı verilen borsalar arasındaki kur farkıdır. Örnek, X borsadan bu günün kuru ile 4.600 dolara alım yaptığınız bir bitcoin’i Y borsasına aktarıp 5.000 dolar kurundan bozdurabilirsiniz. Üçüncü seçenek ise, uzun vadeli yatırım; Bitcoin ile zengin olanların hikayelerini sıklıkla duyarız. Basit bir örnekle, 2009 yılında tanesi 1 dolardan 1000 dolarlık bitcoin almış birisinin şu an 1000×5.000= 5.000.000 (5milyon) doları olabilirdi. 2017 başlarında 1000 dolardan aldığı bir bitcoin, şu an 5.000 dolar olabilirdi.

6- Ana kripto para: Bitcoin (BTC)

Bitcoin’i dünyanın USD yani doları gibi düşünebiliriz. Yurt dışına geziye çıkacak olan bir turistin yanına alacağı ilk şey dolar olurdu sanırım. Çünkü USD her ülkede kabul gören bir para birimidir. Afrikaya geziye giderken yanınıza binlerce TL alsanız hiçbir işe yaramaz ancak yanınızda dolar varsa istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Bitcoin de tıpkı dolar gibidir, hem dünyanın heryerinde yaygın şekilde kullanılabilir, hem de kripto para sektörüne giriş yapmak isteyen, ancak bitcoin’e değil de herhangi bir alt koine (alt coin) yönelmek isteyen kim olursa olsun, önce bitcoin almak zorundadır. Diğer alt koin’lerden herhangi birine ancak bitcoin aracılığıyla ulaşabilir. Bu da bitcoin’in arz-talebini arttıran ciddi bir etkendir. Toplam alt koin piyasa hacminin artması demek, doğru orantıda bitcoin’e pozitif ekti sağlaması demektir. (Türkiyede, Türk Lirası ile bitcoin’in beraberinde yalnızca litecoin alabileceğiniz koinim.com bulunmaktadır)

Genel olarak Bitcoin değerinin artma nedenlerine baktığımızda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor; Bir yanda toplamda 21 milyon adet üretilebilecek ve yalnızca 16.5 milyon adet var olan bir dijital para birimi, diğer yanda ise, sayısı her geçen gün artan, bitcoin meraklıları, yatırımcıları, bitcoin borsaları,  bitcoin tabanlı şirketler, projeler ve neredeyse dev bir dünya. Henüz böyle bir net veri yok ancak, günümüzde dahi yüzmilyonlarca kişinin bitcoin ile ilgilendiğini düşünürsek şu an bile var olan bitcoinler tüm meraklılarına yetemeyecek kadar az sayıda. Daha önceki yazılarımızdan birinde dünyada 30milyonun üzerinde milyoner olduğunu ve her birinin yalnızca 1 bitcoin dahi almak isteseler hepsine yetecek kadar bitcoin olmayacağını yazmıştık.

İşte Bitcoin fiyatı gelecekte ne olur, bitcoin gelecekte ne olur? sorularının cevabını son cümlelerde bulabiliriz. Olacak şu ki, bu kadar artan arz-talep karşısında sınırlı sayıda olan bu denli değerli bir varlık, arkasındaki kitle büyüdükçe, döngü momentumu artmaya devam edecek ve nihayetinde Bitcoin değeri onbinlerce hatta yüzbinlerce doları görebilecek diyebiliriz.

Sizce Bitcoin değerinin artmasıyla ilgili başka nedenler var mı?

Cevabınızı yorum olarak gönderebilirsiniz.

Sinan Dündoğan

Kripto Para Haber / Kurucu
Kripto Para Araştırmacısı


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

 

 

 

 



Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin