kripto para vergilendirme, avrupa birliği, avrupa birliği ülkeleri, bitcoin, bitcoin haberleri
kripto para vergisi

AB ülkelerinin kripto para vergilendirme oranları nelerdir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Birliği’ne baktığımız zaman herhangi bir konsensus olmadığı için, farklı üye ülkeler kripto para vergilendirme için farklı yolları seçiyorlar. Gittikçe popülerleşen kripto para elde edilen kar ve gelir kesinlikle küresel düzenleyiciler için dikkat çekici duruma gelmiş durumda.

Bitcoin, dünyanın her yerinde farklı ülkelerde farklı şekilde ele alınır. Tekdüze bir yaklaşımın olmaması, farklı düzenleyici parametreler ve kripto para vergilendirme kuralları anlamına gelir. Son G20 zirvesinde bir konsensüs ortaya çıkamadığından, kısa vadede her bölge kendi kararlarını vermek zorunda.

Avrupa Birliği için Pan-Avrupa kurallarının bulunmadığı hallerde, üye devletlerin AB Adalet Divanı’nın kararını baz almalarına yol açıyor. 2015 kararlarında, kripto para birimleri ödeme için kullanıldığında KDV uygulanması, fiat para ve dijital para birimleri arasında bir karşılaştırma yapılması sağlandı.

AB Ülkelerinin kripto para vergilendirme oranları

Bu kararın ardından Alman yetkililer, fiat para birimiyle takas yapıldığı zaman Bitcoin’in KDV’ye tabi olmayacağını, sadece kripto paralarla mal veya hizmet almak için kullanıldığında vergi ödeneceğini açıkladı. Ayrıca kripto madenciliği vergilendirilmemekte ve kripto para borsalarına vergi indirimleri de yapılmaktadır.

Ancak bireyler tarafından yapılan kripto para ticareti, uzun vadeli kuruluşlardan elde edilen kazançların ve 600 Avro’dan daha az karların vergiden muaf tutulduğu sermaye kazançları vergisine tabidir.

Estonya gibi hükümetler, hem bir yatırım hem de bir ödeme şekli olarak görüldüğü kripto para birimleri üzerindeki KDV ve sermaye kazancı vergisini kaldıran kuralları benimsemiştir. Bireysel kripto para işlemlerinin Slovenya’da herhangi bir vergisi yoktur. Ancak kripto gelirleri yıllık olarak 8.000 eurodan fazla olan şirketler yüzde 16’dan, 70,000 eurodan fazla kazancı olan şirketler %50’den vergilendiriliyor.

Danimarka’daki Finansal Hizmetler Makamları, kripto para şirketlerine diğer şirketler gibi vergilendirirken, kripto ticareti yapan bireysel yatırımcılar vergiye tabi değildir. İspanya’da, kripto para ve Blockchain teknolojisinden yararlanan işletmeler için vergi indirimleri dikkate alınmaktadır.

Belçika’da resmi bir açıklama olmamasına rağmen, kripto para ticareti yapan herkese yüzde 33 oranında vergi uygulanabileceği söylendi. Benzer şekilde Bulgaristan kripto paralarının yasal statüsü hakkında bir şey söylemedi, ancak kripto para gelirinde yüzde 10 sermaye kazancı vergilendirilmesi yapılıyor.

Üye devletler rehberlik etmesi için Brüksel’den haber bekliyorlar. Ancak AB’den gelen herhangi bir somut kararın olmaması, değişen kripto para birimi vergilendirmesine farklı yaklaşımlar getiriyor.

Coingape

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin