Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin ilk whitepaper’ını yazmasının üzerinden on yıl geçmesine rağmen yazarın gerçek ismini hala bilmiyoruz. Canaccord Genuity analisti Michael Graham, bu haftaki “Crypto University Series” raporunun son baskısını yayınladı. Son 10 yıl boyunca Bitcoin’in nelere tanık olduğunu ve gelecekte nerelere geleceğini öngördüğünü söyleyen Adamant Araştırma Genel Müdürü Tuur Demeester ile konuştu.
Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’inin bir çok katmanı
Tuur Demeester’ın gördüğü mevcut aşama, 2013 yılında başladığına inandığı “altyapı aşaması” olarak adlandırdığı şey. O zamanlar, kripto para meraklıları kendi geliştirme çabalarında daha profesyonel olmaya başladı. Ayrıca ASIC madencilik sistemleri ve Trezor cüzdanı gibi Bitcoin için özel olarak tasarlanmış donanımları görmeye başladık.
Graham, Demeester’ın bu altyapı aşamasının geliştiricilerin Bitcoin çekirdek tabakasını inşa etmek üzerine odaklandığı bir kaç yıldan daha uzun sürebileceğine inandığını söylüyor. Bitcoin, ilk kez ödemelerde kullanılmış olmasına rağmen Demeester, devam eden volatilite nedeniyle ödemeleri yakın gelecekte güçlü bir kullanım durumu olarak görmüyor.
Bitcoin’in “proof-of-work konsensüs” algoritması
Diğer uzmanlar ve analistler, yeni kripto para birimlerinin gelecekte daha faydalı olacağını ileri sürerken, Demeester Bitcoin’in “bugüne kadar var olan en güvenli Blockchain” olarak görüyor. Demeester, dijital dünyanın “çift harcama problemini” proof-of-work consensus algoritmanın düzelttiğini belirtiyor.
Bu sorunu çözerken, Bitcoin işlemleri izleyen herkesin görebileceği bir defter oluşturur. Defter ayrıca ağda oluşmaması gereken işlemlerin gerçekleşmesini de engeller. Graham, “madencilerin ağının karmaşasının belirli bir yüzdesini kontrol ettikleri ve karşılığında orantısız sayıda bloku onayladıkları bir oylama ağına” denk geldi.
Bitcoin ölçeklendirmede karşılaşılan zorluklar
Bitcoin tutkunlarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de teknolojiyi ölçeklendirmek ve Demeester bunun için de çözüm önerisinde bulundu. Lightning’ı, tartışmasız en önemli çözüm olarak vurguladı. Graham, Lightning’i Bitcoin’i başka bir katmana geçici olarak kilitleyen ikinci bir mekanizma olarak tanımlamakta, ancak nihai zinciri ana zincirine yerleşecek Bitcoin kilidini açmakta.
Ödemeler için Bitcoin kullanımıyla ilgili büyük sorunlardan biri, işlemenin yavaşlığı oluyor. Bu yüzden başkaları, diğer kripto paraların daha uygun ödeme şekilleri olacağını çünkü ağlarında işlem sürelerinin daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Ancak, Lightning’ın bu ciddi sorunu düzeltebileceği anlaşılıyor.
Demeester’a göre, Lightning Bitcoin’i ölçeklemede büyük bir ilerleme
Demeester’a göre, Lightning Bitcoin’i ölçeklemede büyük bir ilerleme, çünkü milyonlarca işlemin her saniye gerçekleşmesini sağlarken, aynı zamanda dijital paraların kıtlığını koruyarak çift harcamaları önler. Lightning’in bir dezavantajı var ki bu da işlemini hızlandırmak için biraz güvenlikten fedakarlık ediyor, ama Bitcoin’i geçerli bir ödeme seçeneğine dönüştürmek için çözümü önemli bir adım olarak görüyor.
Ayrıca Demeester Blockstream’ın liquid sidechain’ların kripto para birimi için potansiyel bir ölçekleme çözümü olarak ele aldı. Sidechain’ların aslında ana Bitcoin zincirinden ayrı olduğunu, ancak Bitcoin üzerinde bir tür yerleşim ağı olarak hizmet etmelerini sağlayan bir dizi özellik sunduğunu açıkladı. Demeester ayrıca, sidechain’ların bir gün ERC-20 standardının Ethereum ağı üzerinde nasıl çalıştığına benzer bir şekilde varlıkların çıkarılmasını mümkün kılabileceğine inanıyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.