Ellerinde kripto paraları tutmayı yeğleyen uzun vadeli yatırımcılar, (hodlers) yılın başından bu yana son derece acı bir ayı piyasası yaşıyor. Çoğu altcoinin tüm zamanların en yüksek değeri üzerinden bakıldığında yüzde 90’a yakın değer kaybetmesi, bir boğa rallisi umutlarının da yavaş yavaş azalmasına neden oluyor. CryptoCurrency subreddit’de yayınlanan bir gönderiden ilham alınarak, bu içeriğimizde size ayı piyasasının 5 aşaması hakkında paylaşım yapacağız.
Bitcoin özelinde ayı piyasasının 5 aşaması
Kripto para piyasalarında görülen ayı piyasasının 5 aşaması, Bitcoin günlük grafiği ile de aşağıdaki şekilde resmediliyor.
1. Aşama: Reddetme
Bir ayı piyasasının ilk aşaması, boğaların sona erdiğini reddetme aşamasıdır. Teknik göstergeler her ne kadar bir boğa piyasasının sona erdiğini gösterse de traderlar bu aşamada çoğu zaman aksiyon almadan beklerler. Elinizdeki kripto varlığı tutmaya kararınızdan şüphe etmeye başladığınızda, bilinçaltında uzun bir yolculuğa çıkmaya başlıyorsunuz.
Şu anki ayı piyasasına göre, Bitcoin’in özelinde bakıldığında kripto paranın 1. Aşama olan reddetme bölümü, 2018 yılının Ocak ayında gerçekleşti. Tüm zamanların en yüksek Bitcoin fiyatı olan 19.000 dolara yükselmesi ve ardından hızlıca 12.000 doların altına çekilmesi traderların 18.000 dolar beklentilerinin azalmasına neden oldu.
2. Aşama: Kızgınlık
Satıcılar piyasanın genelini portföylerini korumaları konusunda kandırdıktan sonra ise pazar önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde düşmeye başlar. Yatırımınızın her geçen gün değerini yitirdiğini görürken, elinizden bir şey gelmez ve bu da yatırımcıda genellikle kızgınlık yaratır. Ve çoğu zaman şu soru sorulur: “Kripto paralar neden aşağı gidiyor?” “Neden daha önce satmadım?” “Neden herkes satıyor?”
Bu, tüm portföyünüzü boşaltıp ve kayıplarınızı azaltarak kripto paraları bırakarak öfke duyabileceğiniz bir aşamadır.
Bitcoin’in konusunda ise, öfke sahnesinin 2018 şubatında, kripto paranın 6,800 doların altına düştüğü gün geldiği görülüyor. Bu durum 2 aylık süre zarında yüzde 65’lik bir düşüş olarak karşımıza çıktı.
3. Aşama: Pazarlık yapma
Piyasa yukarı doğru düzeldikçe, FOMO herhangi bir rasyonel düşünceyi üstlenir ve bir ayı piyasasının üçüncü aşaması da böylelikle başlamış olur; Pazarlık. Kaçınılmaz boğa koşusunu kaçırmadığınızdan emin olmak için daha fazla varlık alımına gidilir. Ne de olsa, Kripto paranızın çoğunu Öfke dönemi boyunca satıp, psikolojik olarak bu duruma hazır olduğunuzu düşünürsünüz.
Bitcoin’in durumunda pazarlık aşaması, 9500 dolarlık direncin kırılmasından sonra fiyatların 11.000 dolara yükseldiği 2018 Mart ayı civarında gerçekleşti.
4.Aşama: Depresyon
Pazarlık aşamasında bir miktar yükselen fiyatlar yatırımcıyı ikna edip rallinin yeniden başlayacağı yönde etki bıraktığında, kişiler böylece en alttan sattıkları kripto paraları en tepeden almış olarak depresyon aşamasının da oluşmasına neden olurlar.
Bu durum yatırımcıya tokat gibi çarpınca kripto yatırımı için eski güzel günlerin bittiği fark edilir. Bu dönemde artık portföyler artık eskisi gibi kontrol edilmez. Ve piyasaya ilgi git gide azalır.
Bitcoin’in ise depresyon aşaması 2018 Temmuz’unda kendini gösterdi. Fiyatlar 7 aylık bir düşüş yaşadı ve iyileşme şansı iyice azaldı.
5.Aşama: Kabullenme
Ayı piyasasının son ve en acı verici aşaması kabullenme aşaması olarak bilinir. Bu, kripto paraların sadece fiyat üzerinde spekülasyon yapmakla ilgili olmadığını fark ettiğiniz bölümdür. Gerçekten devrim yaratan ve yıkıcı teknolojilere sahip bazı kripto projeleri olduğunu ve kripto paraların sahip olduğu potansiyeli görmeye başlarsınız.
Bitcoin’in durumunda da şu an ayı piyasasının kabul aşamasını yaşıyoruz diyebiliriz. Yatay devam eden piyasalar ve son 4 aydır 6.000 dolar desteğinin gündemde olması, yatırımcıların yakın zamanda bir ralli beklentisi içinde olmadığını gösteriyor. Kripto piyasalarının tam anlamıyla ana akım tarafından kabul edilmesi için kripto paraların ve kripto projelerinin üstesinden gelmesi gereken bazı zorluklar olduğu artık genel kabul görmüş bir durumdur.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.