Bir araştırma şirketi olan Sophoslabs yakın zamanda bir rapor yayınladı. Rapor, Google Play Store’da malware içeren 25 uygulama bulunduğu ve kötü amaçlı yazılımlar barındırdığını ortaya çıkardı.
Google Play Store’da malware içeren 25 uygulama var
Sophoslabs raporunda söz konusu 25 uygulamanın içerisinde cryptojacking virüsü bulunuyor. Hackerlar söz konusu virüsle kişilerin kaynaklarını kripto madenciliği için kullanıyorlar. Meselenin asıl şaşırtıcı yönü ise Google Play bu uygulamalara izin vermesi ve söz konu uygulamaları toplamda 120.000’den fazla kullanıcının indirilip yüklemesi oldu. Cryptojacking kodu içeren kullanıcıların bilgisi olmadan madencilik yaptığı iddia edilen 25 uygulama ise şu şekilde:
LHDS Vendors, Mobeleader, Palkar, Dizi Fragmanları, Helper for Knight Game, Game Viet 2048, Trance Droid, A Paintbox For Kids, Afterlife: RPG Clicker CCG, Dominoes Games, Info Guru Pendidikan, Lighton, Tapbugs ve Gadgetium tarafından yayınlanan 11 diğer uygulama.
Uygulama isimlerini okuyunca bir Türkçe uygulama olduğunu da görmüşsünüzdür. Oğuzhan Kıvrak’ın geliştiricisi olduğu Dizi Fragmanları’da kötü amaçlı yazılım içeren uygulamalar arasında yer alıyor.
25 cryptojacking uygulamasının 22’si Coinhive kodu içeriyor
Sophoslabs tarafından belirlenen 25 cryptojacking uygulamasının 22’sinin Coinhive kodunun uzantısını içerdiği tespit edildi. Lighton ve Mobeleader diğer uygulamalardan farklı olmasıyla dikkat çekiyor. Bu iki uygulama kendi madencilik scriptlerine sahip. Çocuklara hitap eden uygulama Paintbox açık kaynaklı bir CPU madenciliği yapıyor.
Google’ın kötü amaçlı yazılımlarla mücadelesi
Bilindiği gibi Google bu tür olayların yaşanmaması için, Nisan ayında Chrome web mağazasındaki platformlarında kripto paralar ile ilgili reklamların yasaklanması için önlemler aldı. Bu hafta Google’ın, kripto konusundaki tavrını yumuşatmaya başladığına dair ilk işaretleri gördük. Google konuya yönelik şu açıklamayı yapıyor:
Finansal ürünlere ve hizmetlere ilişkin Google’ın reklam politikası, Ekim 2018’de, ABD ve Japonya’da kripto paralara ve kripto para borsalarına yönelik reklam yayınlamaya izin verecek şekilde güncellenecek.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.