Küresel ekonominin görünümü değişirken, Güney Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa’daki pek çok ülke, artan borçlanma ve değer kaybeden ulusal paraları ile bir ekonomik krizle karşı karşıya. Bu değer kaybı görülen döviz senaryosu, söz konusu Fiat para birimlerinin istikrarını bozdu. Ve Pension Partners tarafından yapılan araştırmaya bakıldığında ise, bazı fiat paralar Bitcoin’den daha kararsız olduğu görüldü.
Bazı fiat paralar dolar karşısında Bitcoin‘e göre daha kötü performans gösteriyor
2018 yılında birçok kripto para ani düşüş gösterdiği için kripto meraklıları için kesinlikle bir yıl değil. Lider kripto para olan Bitcoin, 20.000 ABD Dolarına yaklaşan fiyatından yüzde 50 oranından daha fazla düşüş gösterdi. Bu fiyat düşüşü, kripto para birimlerinin istikrarlı bir şekilde değerlerini ve değiş tokuş ortalamasını dikkate alarak sorgulanmalarına neden oldu. Ancak değişen ekonomik senaryolarla, bazı fiat paraların daha kötü performans gösterdiği görüldü. Yılbaşından bugüne (2018’de) kripto para getirilerinin ve belirli fiat paralarının dolara karşı analizini yapan Pension Partners, Bitcoin’in yüzde 46,7’lik düşüşünün (Bitcoin’in 2017 yılı boyunca kazandığı önemli artışlar hariç) Venezuela Bolivarı, Sudan Poundu ve Arjantin Pezosu’ndan çok daha istikrarlı olduğunu gösterdi. Bu fiat paralar ise dolar karşısında sırasıyla yüzde 99,99, yüzde 61,61 ve yüzde 50,5 oranında değer kaybettiler.
Bu ekonomiler elbette kripto paranın dünyadaki diğer fiat paralar ile kıyaslama yapmak için yeterince büyük değil. Fakat Kripto paraların durumu ve bu ülkelerin sahip olduğu nüfus göz önüne alındığında Bitcoin’in benimsenmesinin kesinlikle etkili olacağını iddia ediliyor.
Araştırmaya göre ilk 3 en kötü performans gösteren kripto para birimi Qtum (yüzde -91,3), Bitcoin Gold (yüzde -90,6) ve NEM (yüzde – 89,1) iken, düşüş gösteren kripto paraların en iyilerinin ise EOS (yüzde -15,7) VeChain (-27 yüzde) ve Bitcoin (-46,7 yüzde) olduğu görülüyor. En kötü fiat tarafında ise Venezuela Bolivarı, Sudan Poundu ve Arjantin Pezosu bulunurken. En iyi Fiat performansında Jamaikalı Dolar, Uruguay Pezosu ve Hindistan Rupisi yüzde -9,3, yüzde – 9,8 ve yüzde -10 gibi değerleri ile tabloda yerlerini alıyorlar.
Crypto vs. Fiat Currency returns… pic.twitter.com/3g4q5s8hhs
— Charlie Bilello (@charliebilello) September 2, 2018
Krizdeki ekonomilerin geçirdiği zor zamanlar, Bitcoin’in benimsenmesini artırabilir
Küresel borç, 247 trilyon dolara ulaşırken, finansal varlık piyasasında bir çöküşün olacağı tahmine ediliyor. Bu durumdan ise zaten krizde olan ekonomilerle, gelişmekte olan piyasalar daha da etkilenecek gibi görünüyor.
2018’in ilk çeyreğinde bu borç, tüketici, işletme ve devletten oluşan tüm büyük ülkeler ve borç türleri dahil olmak üzere 8 trilyon dolar kadar bir artış gösterdi. Özellikle ABD ve Çin arasında dünya ekonomisindeki yükselen ticaret savaşı, aynı zamanda bağlantı ekonomilerini de derinden etkiliyor. Ve bu gittikçe tırmanan gerilim dünya ekonomisinin büyümesini yavaşlatabilir. Büyümenin yavaşlaması ise finansal krizde olan ülkeler arasına bir yenilerinin eklenmesi gibi sonuçlar doğurabilir.
Türkiye, Brezilya, Arjantin ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan piyasalar ise ekonomik yapılarından dolayı risklere karşı hassas olarak görülen ülkeler. Ekonomik kriz ile mücadele eden çeşitli ülkelerin durumlarına bakıldığında ise bu ülkelerde Bitcoin’e olan talebin arttığı görülüyor. Bu Türkiye, Venezuela ve Arjantin’de görülen bir durum.
Giderek daha fazla ülke borç batağına doğru ilerledikçe, insanlar ulusal fiat paralarını kripto para birimlerine, özellikle de Bitcoin’e çevirme yolunu tercih ediyorlar. Bu yolla, dünya düzeni değişiyor ve bazı ekonomiler için durumun daha da kötüleşmesi, Bitcoin’in kurtarıcı bir finansal varlık olarak görülmesine neden oluyor. Ve sonuç olarak Bitcoin’in bu kriz ortamlarında güvenli bir liman olarak benimsenmesi artırıyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
UYARI: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.