ABD Hazine Bakanlığı’nın 31 Temmuz tarihli yeni ve önemli bir raporu fintech sektöründeki yeniliklere daha çevik ve elverişli bir düzenleyici yaklaşım çağrısı yaptı.
Banka olmayan finansallar, fintech ve inovasyon başlıklı 222 sayfalık raporda, kripto paralar üzerine dokunuluyor. Blockchain gibi teknolojilerin Finansal istikrar gözetim kurulu tarafından araştırıldığı belirtiliyor.
Raporda, daha akıcı ve özel gözetim altında bir yaklaşım öneriliyor. Bu da büyümeyi engelleyebilecek aşırı karmaşık düzenlemelerin rasyonelleştirilmesi yönünde güçlü bir eğilim sağlıyor.
Kripto varlıklarına olan ilginin dünya çapındaki mali otoritelerde önemli ölçüde arttığına dikkat çeken bakanlık, G20’nin gelişmekte olan sektörü izlemek için uygun ölçütleri belirlemeye yönelik çabalarını tekilleştiriyor.
ABD Hazine Bakanlığı kripto paralara dokunuyor
Rapor, kripto varlıklarının şu anda yatırımcıları koruma, kara para aklama ve yasadışı finans rejimleri için mevcut olan doğal riskler de içerdiğini belirtiyor. Raporda mart ayından itibaren G20’nin teknolojik yeniliğinin altında yatan bir iletişim olduğu belirtiliyor. Kripto varlıkları, finansal sistemin verimliliğini ve kapsayıcılığını artırma potansiyeline sahiptir deniliyor.
Hazine ayrıca, finansal hizmetler endüstrisi tarafından geliştirilmekte olan bir dizi DLT uygulamasını her ne kadar faydaları hala belirsiz olsa da kabul ediyor.
Emtia ticareti ve menkul kıymetler sözleşmesi kimlik ürünlerine ve hizmetlerine güveniyor. Merkez bankası destekli dijital para birimleri piyasa katılımcıları için ücretleri, işlem sürelerini ve operasyonel riski azaltmaya yardımcı olabilir.
Hazine ayrıca, düzenleyici havuzların kullanımını savunuyor. Düzenleyicilere doğrudan katılım sağlamak için endüstri katılımcıları için laboratuarlar, çalışma grupları, inovasyon ofisleri ve diğer kanallar oluşturma çabalarını teşvik ediyor. ABD ekonomisini desteklemek ve küresel rekabet gücünü korumak için düzenleyiciler ve yenilikçiler arasında simbiyotik bir ilişki gerekmektedir.
Bu görüş, ABD’nin emtia vadeli işlemleri komisyonu (CFTC) başkanı tarafından dile getirilen ve ABD’nin inovasyonu teşvik eden diğer ülkelerce geride bırakıldığını söyleyen endişeleri açıklıyor. CFTC’nin başkanı, özellikle ajansın fintech’te inovasyonu teşvik etmek için özel bir LabCFTC oluşturulduğunu söylüyor. Ancak, Blockchain ispat kavramları (PoC) denemelerine doğrudan katılmasını sağlayacak yasal prosedürlerden yoksun olduğunu belirtiyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.