Ripple'ın XRP tokeni yüklü miktarda ceza aldı
Ripple'ın XRP tokeni yüklü miktarda ceza aldı

Ripple’ın XRP tokeni menkul kıymet statüsünden çıkarılıyor

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısa bir süre önce Ripple’ın XRP tokeninin bir menkul kıymet olmadığını öne süren bilgiler ortaya çıktı. Financial Crimes Enforcement Network, 2015 yılında XRP satışlarına devam etmelerini sağlayan Ripple Inc. ile bir anlaşma imzaladı. 2006 yılında FinCEN ve Securities and Exchanges Commission (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, SEC)  arasında imzalanan bir anlaşmaya göre SEC’in normlarının incelenmesi ve uygulanması iki kurum arasında paylaştırılacak. Ripple’ın XRP tokeni menkul kıymet statüsünden çıkıyor mu?

Ripple’ın XRP tokeni yüklü miktarda ceza aldı

2015 yılında FinCEN, ABD’nin Kuzey Bölgesi California yetkilileri ile birlikte, Ripple’a karşı 700.000 dolarlık bir ceza kesti. Bu ceza Ripple’a, Banka Gizliliği Yasası’nı ihlal etmesi ve Mali Hizmetler İşletmesi olarak hareket etmesinden dolayı verildi. Ayrıca kara para aklamayı önleme ile ilgili yasaları da uygulamadığı denetim sırasında ortaya çıktı.

Verilen kararda XRP’den ”Ripple ağının para birimi” olarak bahsediliyor ve XRP’ye atıfta bulunan konum ile menkul kıymet olabilme olasılığını ortadan net bir şekilde kaldırılıyor. Kararda aynı zamanda, “XRP’nin Ripple Labs veya herhangi bir bağlı şirket tarafından satılması ya da devredilmesinin sadece FinCEN’e kayıtlı bir kuruluş aracılığıyla yapılacağı” belirtiliyor. Bu ifade, Ripple Inc’i FinCEN tarafından denetlenen bir Mali Hizmet Kurumu statüsüne sokar.

SEC incelemesiyle ortaya çıkan bu durum, XRP hakkında nihai bir çözüm olmasa da, XRP sahipleri gelecek hakkında umutlanabilir. FinCEN’in bir varlığın bir para birimi olup olmadığını belirleme ve para birimi olarak bir menkul kıymet olmadığına karar verme gücüne sahip olduğu için XRP büyük olasılıkla en büyük sorununu çözmüş gözüküyor.

XRP tokeni SEC’e karşı zafer elde edebilir

Yapılan anlaşma Adalet Bakanlığı ile XRP arasında olduğundan ABD hükumetini de bağlar. Ancak, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan uzlaşma anlaşmasında, anlaşmanın “diğer federal kurumları veya herhangi bir eyaleti, yerel veya yabancı yasa uygulayıcılarını ile düzenleyici kurumları ve diğer yetkilileri” bağlamadığını belirten bir madde içeriyor. Tüm bunlara rağmen anlaşma, Ripple’ın hazırlanmakta olduğu davada SEC’e karşı koz olarak kullanılabilir. Şirket müdürü Richard Holland konu ile ilgili şunları söyledi:

Hükumet FinCEN raporuna uymak zorunda değil. Kararlaştırılan bir dizi gerçek üzerinde ön yargı ile yer edemezler. Herkes mahkemenin kurallarına bağlı kalmalı. Gerekirse mutabık kalınan gerçeklere karşı çıkan sonuçlara yeni bir dava açılabilir.

İlginç bir şekilde Ripple’ın baş kripto uzmanı David Schwartz tartışmaya dahil olup şunları söyledi:

Bir ara bu anlaşmanın bütün emeklerimize zarar vereceğini düşünmüştüm. Fakat işin aslında konuya getirdiği açıklık ile şirket için pozitif bir referansa dönüştü.

Ambcrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir