Kripto Para Haber – Bir grafikte, Bitcoin’in ABD doları cinsinden değil, NASDAQ 100 endeksine karşı değeri gösteriliyor. Şu anda NASDAQ 100 endeksi yaklaşık 22.000 puanda. Bu da bu grafikte yer alan 5 oranının, bir Bitcoin almak için yaklaşık 5 adet NASDAQ 100 hissesine ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu oran yükseldiğinde, Bitcoin NASDAQ 100’e kıyasla daha iyi performans gösteriyor; düştüğünde ise hisse senetleri Bitcoin’den daha iyi durumda oluyor. Bu da bize Bitcoin’in hisse senetlerine yüksek korelasyonlu, daha volatil bir varlık olduğunu gösteriyor.
Şu an Bitcoin’in NASDAQ 100 karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu da Bitcoin’in 2023 başından beri hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Grafik, teknik olarak yukarı yönlü kırılan bir yükselen üçgen formasyonu oluşturduğu için önümüzdeki aylarda veya yıllarda Bitcoin’in daha da iyi performans gösterebileceğine işaret ediyor. Eğer borsa ciddi bir çöküş yaşamazsa ve bir şekilde pozitif kalırsa, Bitcoin’in güçlü yükselişi devam edebilir. Ancak elbette ekonomik politikalarda büyük değişiklikler, enflasyonda sert artışlar ya da siyasal çatışmalar gibi “siyah kuğu” olayları bu gidişatı tersine çevirebilir.
Bitcoin fiyat grafiğine yakından baktığımızda, geçmişe dayalı bazı tahmin modelleriyle potansiyel boğa piyasası zirveleri ve diplerini tespit etmeye çalışıyoruz. Örneğin, daha önce 60.000 dolardayken 110.000 dolar – 120.000 dolar bandına kadar yükseleceğini tahmin etmiştim. Bu tahmin, geçmiş boğa piyasalarında görülen yüzde bazlı yükseliş oranlarına ve azalan getiri mantığına dayanıyor. Önceki zirvelerde yüzde 350’lik, sonra yüzde 260’lık ve ardından yüzde 200’lük bir yükseliş görüldü.
Bu örüntüye göre, bu döngüde yüzde 150’lik bir artış öngörülüyordu ve bu da bizi yaklaşık 120.000 dolarlık bir hedefe getiriyor. Şu anda da Bitcoin bu bantlara ulaşmış durumda. Ancak bu analiz, Bitcoin halving döngülerinin etkisine dayanıyor. Bu döngülerin artık eskisi kadar etkili olmadığını düşündüğümüz için bu tahminler artık her zamankinden daha belirsiz olabilir.
Ayrıca, Pi Cycle Top göstergesine bakıldığında, önceki boğa piyasası zirvelerinde bu gösterge çalışmış durumda. 2013, 2017 ve 2021 yıllarında iki hareketli ortalamanın kesiştiği noktalarda Bitcoin zirve yapmıştı. Ancak bu döngüde henüz böyle bir kesişim yaşanmadı. Bu da henüz zirveye ulaşmadığımızı gösteriyor olabilir. Mart 2024 civarında bu kesişim yaklaşmıştı, ancak Bitcoin’in yaptığı düzeltmeyle bu sinyal gelmedi. Bu da piyasanın sürdürülebilir bir yükseliş için ara düzeltmelere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.
RSI (Göreli Güç Endeksi) açısından da Bitcoin’in aylık zaman diliminde hala çok aşırı alım bölgesine girmediğini görüyoruz. Şu anda RSI 70 civarında ve önceki boğa piyasası zirvelerinde RSI genellikle 80-90 bandına kadar çıkıyordu. Bu da yine, mevcut yükselişin devam edebileceğini gösteriyor. Ayrıca, RSI 50’nin altına düştüğünde tarihsel olarak en iyi alım fırsatlarının ortaya çıktığını biliyoruz — 2022 ayı piyasasında olduğu gibi.
Öte yandan, haftalık grafiklerde bir negatif uyumsuzluk (bearish divergence) oluştuğu görülüyor. RSI düşerken fiyat yükseliyorsa, bu genellikle trendin zayıfladığı anlamına gelir. Bu durum devam ederse, kısa vadede bir düzeltme veya yatay seyir görebiliriz. Ancak hisse senedi piyasası yükselmeye devam ederse, Bitcoin’de 2022’deki gibi sert bir ayı piyasası beklenmemeli.
Bitcoin dominansına (BTC.D) bakarsak, aylık zaman diliminde Bitcoin’in altcoinlere karşı güçlü kaldığını görüyoruz. Bu grafikte Bitcoin dominansı arttığında, bu Bitcoin’in çoğu altcoinden daha iyi performans gösterdiği anlamına geliyor. Tersine, dominans düştüğünde altcoin sezonu yaşanıyor. Geçmişte halving sonrası genellikle 6-12 ay içinde altcoin sezonu başlardı. Ancak bu döngüde henüz buna benzer bir şey yaşanmadı. Halving döngülerinin önemi azalmış olabilir. Şu anki dominans seviyesi yüzde 65 civarında ve yüzde 71-72 bandı güçlü direnç bölgesi. Bu seviyeye ulaşmamız hâlinde, dominansta bir düşüş başlayabilir ve bu da büyük bir altcoin sezonuna işaret edebilir. Bu durum tahmini olarak yıl sonuna ya da 2026 başlarına denk gelebilir.
Kısaca özetlememiz gerekirse, popüler analistlerin ortak görüşlerine göre altcoin sezonu için hâlâ daha zamana ihtiyacımız var. Bu tarz belirsiz piyasa koşulları içinde ön satış projelerindeki potansiyelden faydalanabilirsiniz. Şimdi, çok yeni bir ön satış projesi olan Snorter Bot‘a kısaca değinelim. Solana ağındaki işlemleri kolaylaştırmak üzere ortaya atılan Snorter Bot, hızlı ve güvenilir swap, otomatik sniping, limit emirler, honeypot tespiti, rugpull koruması ve copy trading gibi özelliklerle birlikte diğer ön satış projelerine fark atıyor. Siz de Snorter Bot’un etrafında oluşan coşkudan faydalanmak isterseniz tokenın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.